Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: hoe krijg ik mijn kind ook 's nachts zindelijk?

Beeld © iStock

Thirza's dochter van 4,5 jaar is overdag zindelijk, maar 's nachts draagt zij nog een luier. Hoe krijgen ze haar ook tijdens de nacht droog?

Laatst was er een schoolvriendinnetje van haar dochtertje bij Thirza thuis aan het spelen, toen de jonge gast plotseling het pak luiers in het vizier kreeg: "Toen riep dat meisje heel verbaasd naar Lina: 'Huh, draag jij nog luiers?' Ik weet dat Lina een beetje laat is met het 's nachts zindelijk zijn en het laatste wat ik wil is dat ze hier straks nog mee geplaagd gaat worden. Lina draagt nog elke nacht een luier, en die zit 's morgens flink vol met plas. Misschien betekent dit dat ze er nog niet klaar voor is om zonder luier te slapen. Hoe krijgen we haar 's nachts ook zindelijk en moet ik daar überhaupt druk op leggen?"

'Er zijn kinderen die denken: ik heb een luier om, dus ik kan lekker plassen'

Een volle luier hoeft niet per se te betekenen dat een kind er niet klaar voor is om 's nachts zindelijk te worden, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching. "Thirza's dochter heeft nu geen last van het nachtelijk plassen, omdat de luier alle urine opvangt. Er zijn kinderen die denken: ik heb een luier om, dus ik kan lekker plassen. Ze zien dan niet de noodzaak van zelf naar de wc gaan, een luier is wel zo makkelijk. Zo'n kind moet de last van nat worden zelf ervaren. Met een onderbroekje aan voelt ze wél dat ze lekt en zal ze sneller de klik maken met naar de wc gaan."

Ongelukjes gaan in die eerste fase sowieso gebeuren, benadrukt Bobeldijk: "Het is dan belangrijk om je te realiseren dat een kind dat niet expres doet. En onthoud dat ieder kind zich op z'n eigen tempo ontwikkelt. Soms is het toch nog te vroeg om helemaal zindelijk te worden."

'Sommige mensen werken met een beloningssysteem, maar daar ben ik geen voorstander van'

Timing is alles, zo geldt ook in deze kwestie. De opvoedcoach adviseert een rustig moment te kiezen om te gaan oefenen met het 's nachts zindelijk worden: "Dus niet rondom Sinterklaas of Kerst, dat is allemaal al spannend genoeg. Zeg dat tegen je kind dat je denkt dat ze nu oud genoeg is om zonder luier te gaan slapen. En ga het dan gewoon proberen. Sommige ouders laten hun kind 's avonds als ze zelf naar bed gaan nog een keer plassen op de wc, maar daar zijn medici over verdeeld: kinderen moet zélf de aandrang tot plassen gaan voelen. Je hebt ook mensen die met een beloningssysteem werken, maar daar ben ik zelf niet zo'n voorstander van. Een kind vindt het al vervelend genoeg als er een plasongelukje gebeurt, in 99 procent van de gevallen gaat dat echt per ongeluk. En dan wordt zo'n kind ook nog afgestraft dat-ie geen sticker mag plakken. Hou het liever positief en luchtig."

 

De
Lees ook
De opvoedkwestie: stoppen met ballet?

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.