Briefgeheim

'Die melding bij de kinderbescherming was de druppel'

06 december 2019 10:10 Aangepast: 06 december 2019 12:24
Beeld © iStock

In deze wekelijkse rubriek schrijven lezers een brief aan iemand die een belangrijke rol in hun leven heeft gespeeld, positief of negatief. Dit keer Anouk* (32). Ze schrijft een brief aan haar moeder, met wie ze altijd een moeizame band heeft gehad.

Mam,

17 jaar was je toen je me kreeg. Ik was geen ongelukje, je wilde graag een kind. Mijn vader was niet tot nauwelijks in beeld en we woonden bij oma in huis. Haar zag ik meer als een moeder, met jou had ik meer een zussenband. Toen ik een jaar of 4 was, leerde jij iemand kennen en gingen we op onszelf wonen. Een paar jaar later kreeg ik een zusje. Voor mij is alle ellende daar begonnen.

In de eerste paar maanden van haar leven ging al alle aandacht naar haar. Daar kon ze niets aan doen, ze was een ontzettende huilbaby, maar ik weet nog dat ik het moeilijk vond dat het van de ene op de andere dag zusje voor en zusje na was. Dat bleef ook zo. Ze bleek een enorm hoog IQ en autisme te hebben. Met haar hoogbegaafdheid sprak ze binnen no time zes talen, ze kon na een paar lessen pianospelen en was zo goed in dansen dat ze in speciale selectieklassen zat. Ze was gewoon goed in alles. Nu ik zelf moeder ben van vier kinderen snap ik dat je daar als moeder trots op was, maar je leek te vergeten dat zij niet je enige kind was. Ik was er ook nog.

'Je was bepaald niet enthousiast over mijn zwangerschap en zei letterlijk: het komt me niet uit om oma te worden'

Toen jij en haar vader uit elkaar gingen, kon je niet meer voor ons allebei dansles betalen. Omdat mijn zusje meer potentie had, moest ik ermee stoppen. Met een bijbaantje achter de balie bij de dansschool kon ik regelen dat ik in ruil daarvoor danslessen kreeg, maar zo hoort het niet te gaan.

Op mijn 19de ging ik het huis uit. Ik leerde een leuke man kennen en raakte vrij snel zwanger. Tijdens mijn zwangerschap kreeg jij een burn-out. Je was bepaald niet enthousiast over mijn zwangerschap en zei letterlijk: het komt me niet uit om oma te worden. Als je je eerste kind krijgt is dat niet wat je van je moeder wilt horen. Ik merkte dat ik in die tijd veel toetrok naar oma. Met haar deelde ik alles wat ik eigenlijk met jou had willen delen. Maar van jou kreeg ik totaal geen steun. Oma overleed toen ik hoogzwanger was van de tweede. Daarmee verloor ik de enige persoon met wie ik alles kon delen.

'We kregen enorme ruzie omdat jij vond dat ik de kinderen niet genoeg aandacht gaf. Dat zei je waar de kinderen bij waren'

Jij was het nooit met me eens, keurde alles wat ik deed af. Bij mijn derde zwangerschap reageerde je helemaal rot. 'Je laat het toch wel weglaten neem ik aan?' was het eerste wat je zei. Dat kwam zo hard aan. Het is het nooit een keer 'wat leuk, gefeliciteerd'. Pas na de bevalling zag ik je weer en herstelde ons contact langzaamaan.

Een tijdje ging het goed. We besloten je mee te nemen op vakantie naar de Antillen, zodat je ook mijn schoonfamilie – die daar woont – eens kon ontmoeten. Onwijs enthousiast was je. Maar eenmaal daar begon het gelazer. We kregen enorme ruzie omdat jij vond dat ik de kinderen niet genoeg aandacht gaf. Dat zei je waar de kinderen bij waren. Tegenover mijn man gedroeg je je ook als een draak. Als hij je iets van het eiland wilde laten zien, draaide jij demonstratief je hoofd de andere kant op. Op de terugreis in het vliegtuig hadden we weer een akkefietje. Mijn tweede zoon zat te dreinen en jij bemoeide je ermee. Ik zei: 'Ma, kan je even je mond houden?' 'Weet je, bekijk het dan lekker', zei jij. We waren net opgestegen en moesten nog 9 uur vliegen. Dit was begin mei vorig jaar. Na de landing namen we afscheid. Tot op de dag van vandaag hebben we elkaar niet meer gezien.

'Hoewel ik natuurlijk wist dat hij wel degelijk de vader was, heb ik gelijk een dna-test aangeschaft om het te bewijzen'

Een maand na de vakantie kregen jij en mijn man een discussie aan de telefoon, om iets onbenulligs. De dag daarop is er een melding gedaan bij Veilig Thuis en de Kinderbescherming. Ik weet zeker dat jij daarachter zit. De dingen die gezegd zijn, over dat mijn man blowt bijvoorbeeld, zijn overduidelijk uitspraken van jou.

Dit alles was net voordat we zouden gaan trouwen. Ik wilde jou niet op de bruiloft hebben en mijn zusje ook niet. Zij bleek tegen mijn man gezegd te hebben dat hij dom was als hij met me zou trouwen, en dat ons derde kind niet van hem was. Hoe durft ze? Hoewel ik natuurlijk wist dat hij wel degelijk de vader was, heb ik gelijk een dna-test aangeschaft om het te bewijzen. Sinds die achterbakse acties heb ik niets meer van jullie gehoord. In de tussentijd heb ik een vierde kind gekregen en nu ben ik zwanger van de vijfde. Van jou heb ik al die tijd nog geen kaartje ontvangen.

'Wees gewoon trots op me, mam. Ik ben misschien niet hoogbegaafd, maar heb het best goed voor elkaar'

Ik doe het nooit goed in jouw ogen. Ik voldeed nooit aan je verwachtingen en dat doe ik nog steeds niet. Je hebt me nooit het gevoel gegeven dat je trots op me was. Het voelt alsof je me niets gunt. Soms leek het zelfs alsof je jaloers op me was. Wees gewoon trots op me, mam. Dat ik moeder ben, dat mijn huisje opgeruimd is, dat het er leuk uitziet en gezellig. Dat ik niet aan de drugs zit, zoals jij vroeger voordat je mij kreeg. Ik ben misschien niet hoogbegaafd, maar ik heb het best goed voor elkaar. Het is altijd commentaar en ik merk dat dat me vaak dwarszit in mijn leven, ook in contacten met anderen.

Besef je dat een groot deel van de problemen aan jou ligt? Je hebt zelf haast niemand meer. Dat is het resultaat van je eigen gedrag. Een moeder doet niet de dingen die jij doet.

Anouk

Briefgeheim is een wekelijkse rubriek van RTL Nieuws Weekend. Hier schrijven lezers (anoniem) een open brief aan iemand die van grote betekenis is geweest in hun leven, positief of negatief. Wil je ook samen met een van onze redacteuren een brief schrijven? Mail ons dan op weekendmagazine@rtl.nl

Wil je geen Briefgeheim missen? Abonneer je dan door hieronder op de tag Briefgeheim te klikken en daarna linksboven Volgen te selecteren.

* De naam Anouk is op verzoek van de briefschrijfster gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore