Gezin

Terug naar je tienerkamer: 'Ik zat uren in bad om maar even alleen te zijn'

04 december 2019 12:30 Aangepast: 06 december 2019 12:15
Beeld © iStock

Boemerangkinderen worden ze genoemd: kinderen die na jaren op zichzelf gewoond te hebben, weer terugkeren naar het ouderlijk nest. Na zo'n tijd op eigen benen kan het best een beproeving zijn als je ineens weer op je vingers gekeken wordt door je ouders, merkten Maarten, Renée en Jacoba. Maar: voordelen zijn er ook.

Volgens het CBS komt het steeds vaker voor dat kinderen weer een tijdje bij hun ouders gaan wonen. In 2016 keerde een kwart van de nestverlaters binnen vijf jaar terug naar hun ouders, terwijl dat in 2004 nog minder dan 20 procent was. Vrouwen boemerangen iets vaker dan mannen: 26 tegenover 23 procent. Dat komt vooral omdat vrouwen op jongere leeftijd uit huis gaan. Want van de mannen en vrouwen die op dezelfde leeftijd het huis uitgaan, keren mannen juist vaker terug. Zij blijven ook langer hangen in het ouderlijk huis: twee jaar na terugkeer woont iets minder dan de helft (48 procent) er nog steeds. Bij vrouwen is dat 37 procent.

'Ik voelde me weer een puber die moest zeggen of hij zijn huiswerk had gemaakt'

Voor ongeveer een kwart van de boemerangkinderen is het stuklopen van de relatie de belangrijkste reden om terug naar huis te gaan, blijkt uit het Onderzoek Gezinsvorming 2013. Dat was ook zo voor Maarten (26). Hij was zes jaar uit huis toen hij weer bij zijn ouders moest aankloppen omdat zijn relatie uitging. Het appartementje dat hij samen met zijn vriendin huurde in Utrecht, konden ze beiden niet in hun eentje betalen en ze moesten allebei op zoek naar woonruimte. Maar zie dat maar eens op stel en sprong te vinden in een stad als Utrecht. Zijn ex bleef in het appartement totdat ze iets nieuws gevonden had, Maarten vertrok naar zijn ouders in Amersfoort.

Dat was wel even wennen. "Ik kan heel goed met mijn ouders, maar het was even omschakelen na zes jaar op mezelf. Als ik 's ochtends naar mijn werk ging, vroeg mijn moeder al hoe laat ik 's avonds weer thuis zou zijn. Ik snap best dat ze het vanuit praktisch oogpunt wilde weten, maar ik ben een vrij man, weet ik veel hoe laat ik thuiskom. Ik vond het knap irritant. In een relatie moet je ook wel rekening houden met elkaar, maar dat is toch anders."

'Zit je nou weer te gamen?'

Dat hij zich dagelijks moest verantwoorden over zijn studie, vond hij ook niet heel prettig. "Die studie stond al een tijd op een laag pitje. Nu was het ineens weer dagelijks onderwerp van gesprek aan de eettafel. Ik voelde me weer een puber die moest zeggen of hij zijn huiswerk had gemaakt. Ook als ik zat te gamen, gingen mijn ouders zich weer ouderwets met me bemoeien. 'Moet je niet werken? Moet je je studie niet afmaken?' Allemaal vanuit een goed hart hoor, maar voor mij klonk het als gezeur. Ik hoop niet dat dit heel lang gaat duren, dacht ik al gauw."

'Het was fijn dat ik bij ze terecht kon, maar het was soms wel een beetje afzien'

Grote ruzies bleven gelukkig uit. "Ik merkte wel voor het eerst dat mijn ouders en ik best verschillend zijn. Zij houden er heel andere opvattingen op na, over politiek bijvoorbeeld. Ze zijn een stuk conservatiever dan ik. Tot echte botsingen heeft het niet geleid, maar als zo'n onderwerp ter sprake kwam at ik wel zo snel mogelijk mijn bord leeg om vervolgens de rest van de avond op mijn kamer te zitten."

Hoewel hij zijn ouders dankbaar is voor hun goede zorgen, was de opluchting groot toen hij na 4,5 maand weer woonruimte vond. "Begrijp me niet verkeerd: het was ontzettend fijn dat ik weer bij ze terechtkon, maar soms was het wel een beetje afzien."

Renée Smets (31) vindt het eigenlijk wel fijn, zo terug op het oude nest. Sinds een maand woont ze weer bij haar moeder, na tien jaar op zichzelf. Ze vertrekt zondag voor een jaar naar Australië en het was wel zo makkelijk én knus om weer even terug te keren onder moeders vleugels. "Het is gewoon heel gezellig. Het huis is best groot, dus er is genoeg ruimte. Natuurlijk moet je rekening houden met elkaar, maar daar is niets mis mee."

Renée Smets en haar moeder Elly Renée Smets en haar moeder Elly

Gespreid bedje

Van tevoren hebben ze geen afspraken gemaakt, behalve dat Renée laat weten of ze thuis eet. "Ik merk dat mijn moeder dat toch wel verwacht. Ik gedraag me weer een beetje als kind. Als mijn moeder zegt: ruim je schoenen op, dan doe ik dat ook. Ik vind het ook wel fijn om weer zo verzorgd te worden. Tot nu toe gaat het heel goed. Het is eigenlijk heel luxe, zo'n gespreid bedje totdat ik wegga."

Wat haar wel is tegengevallen, is het dorpsleven in het Brabantse Bladel. "Daar moet ik weer even aan wennen. Ik merk nu hoe erg ik een bubbel zit, met mijn millennialleven in Amsterdam. Neem Zwarte Piet: van roetveegpieten willen ze hier niets weten. Ook het feit dat ik een Turkse vriend heb in Australië vinden mensen maar exotisch. In de supermarkt word je aangestaard, omdat ze je niet kunnen plaatsen. 'O, jij bent er een van die en die.' Ik voel me hier een beetje een yup, terwijl ik er echt niet bijzonder uitzie. Het is hier echt wat bekrompener dan ik gewend was. In feite is hier niets veranderd, maar ík ben wel veranderd."

'Als ik een date had, wilden ze weten waar ik heen ging en met wie, moest ik foto's laten zien, een adres sturen'

Dat laatste merkte Jacoba Vester (35) ook toen ze weer 'op' Urk ging wonen bij haar ouders. Haar (inmiddels ex-)man liet haar in de steek voor een andere vrouw en daarbovenop raakte ze ook nog eens haar baan kwijt. Een zware periode waarin ze niet alleen wilde zijn. "Ik had emotioneel nogal een deuk gekregen van die breuk. Ik had last van angsten. In het begin ging het nog wel, maar naarmate het langer uit was, had ik het er steeds moeilijker mee. Ik wilde gewoon niet alleen wonen, had een beetje steun nodig. Al onze vrienden kozen zijn kant, ik had niemand meer."

Nul privacy

Ze besloot een baan te zoeken in de buurt van haar ouders en vond die. Twaalf jaar nadat ze er was vertrokken, trok ze weer in bij haar ouders. "Dan ben je 30 jaar en slaap je weer in je oude slaapkamertje. Een twijfelaartje en een kastje, meer past er niet in. Mijn ouders wonen in een oud vissershuisje, dat enorm gehorig is. Vroeger was ik dat wel gewend, maar nu had ik daar heel veel moeite mee. Ik had nul privacy, elk telefoongesprek dat ik voerde konden mijn ouders letterlijk verstaan. Dat vond ik het allerzwaarst. Dat ze overal bovenop zaten terwijl ik mijn eigen leven als vrijgezel weer een beetje probeerde op te pakken. Als ik een date had, wilden ze weten waar ik heen ging en met wie, moest ik foto's laten zien, een adres sturen. Toen ik eens met iemand had afgesproken in Duitsland, moest ik bellen als ik daar was, zodat ze wisten dat ik veilig was aangekomen. Ik had het twaalf jaar prima alleen afgekund, maar dat kreeg ik er bij hen niet in. Laat me gewoon, dacht ik, ik ben een volwassen vrouw en loop echt niet in zeven sloten tegelijk."

Jacoba Vester Jacoba Vester

Om toch wat tijd voor zichzelf te hebben, vluchtte Jacoba in werk. "Weekenddiensten die niemand anders wilde hebben, greep ik aan. Dan had ik een beetje lucht. En elke avond zat ik uren in bad om maar even op mezelf te kunnen zijn." Ook voor haar ouders was het wennen, zegt ze. "We waren het samenleven een beetje verleerd. Maar je schiet ook al snel weer in de oude patronen. Toen we daar eenmaal weer in zaten, was het moeilijk te doorbreken. Het hele huishouden werd voor me gedaan, ik hoefde niet meer te koken, het ontbijt stond 's ochtends voor me klaar. Net als vroeger, behalve dat ik nu twaalf jaar ouder was en toch wel had geleerd om op mezelf te wonen. Aan de ene kant was het wel makkelijk. Ik had een rottijd achter de rug en was net begonnen aan een nieuwe baan, dan is het heel fijn als er zo voor je gezorgd wordt. Mijn moeder stond erop om het zelf te doen, 'jij hebt het al druk genoeg', zei ze. Die vond het ook wel prettig om weer te kunnen zorgen."

Ik had roze haar en tatoeages, liep in een fluffy jas... Daarmee was ik een bezienswaardigheid in het dorp'

'Wát is dat dan?'

Maar helemaal thuis voelde ze zich er niet, en dat kwam vooral door het dorp. "Urk is heel christelijk en reformatorisch. Ik had roze haar, liep in een fluffy jas met mijn tatoeages en make-up, en ben ook al niet de slankste. Daarmee was ik een bezienswaardigheid in het dorp. Mensen vroegen niet 'wie is dat dan?' maar 'wát is dat dan?'. Ze vonden het aanstootgevend dat ik er zo bij liep. Mijn moeder werd er bij de bakker op aangesproken. Het was sowieso al een schande dat haar dochter gescheiden was, dat hoort natuurlijk niet. Ik dacht dat het dorp in die twaalf jaar niet stilgestaan zou hebben, maar daar had ik me in vergist. Ik vond er totaal geen aansluiting. Zelfs de praktijkondersteuner bij de huisarts die ik raadpleegde, zei dat ik er nooit ging aarden. Ik moest er weg en weer een eigen leven opbouwen."

Na anderhalf jaar deed ze dat: ze vond een nieuwe liefde en een huis in Apeldoorn. "Een verademing om weer op eigen benen te staan en mijn eigen ding te kunnen doen. Al hebben mijn ouders en ik alle drie gehuild op het moment dat ik weer uit huis ging. Het was toch wel bijzonder geweest."

Hoe houd je het gezellig?

Weer bij je ouders intrekken kan best even pittig zijn, voor zowel ouder als kind. Hoe voorkom je ruzies en irritaties en zorg je dat het gezellig blijft? Ga met elkaar in gesprek, maak duidelijke afspraken, adviseert familiepsycholoog Dave Niks. "Spreek met elkaar af hoe je het gaat doen. Wat verwacht je van elkaar? Van beide kanten zijn er onuitgesproken verwachtingen, spreek die uit. Iedereen heeft zijn eigen gewoontes en rituelen. Als je als kind tijdelijk terugkeert en gewoon je vrienden en vriendinnen uitnodigt, tot laat herrie maakt en de koelkast plundert alsof je thuis bent, kan dat tot grote irritaties leiden. En andersom geldt dat net zo. Het is hoe dan ook een aanpassing, maar wel van twee kanten. Realiseer je als volwassen kind ook dat je als het ware op bezoek bent. Probeer te voorkomen dat je weer in die kindsrol stapt van vroeger en onbewust in oude patronen vervalt. Toen konden bepaalde dingen misschien wel die nu niet meer kunnen. Blijf dicht bij de persoon die je als volwassene bent."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore