Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: het eerlijk avondje is gekomen

Archieffoto

Melanie's achtjarige zoon Jayden begint steeds meer kritische vragen te stellen over Sinterklaas. Moet ze hem de waarheid vertellen en hoe pakt ze dat dan aan?

Vorig jaar werd Sinterklaas bij Melanie nog in volle overtuiging met haar twee zoons gevierd. Maar haar oudste zoon zet steeds meer vraagtekens bij de gang van zaken rond het kinderfeest: "Vorige week vroeg hij nog hoe Sinterklaas het toch in vredesnaam voor elkaar krijgt om op één avond naar alle kinderen te gaan. En hij vindt het gek dat er zoveel verschillende sinterklazen zijn – hulpsinten vindt hij maar raar. Meestal verzin ik ter plekke maar een verklaring, maar wijzen deze vragen er niet op dat hij er klaar voor is om de waarheid te weten? En hoe vertel ik hem die zonder er een drama van te maken?"

'Kinderen kunnen zelf heel goed tot de juiste conclusie komen'

Het is heel logisch dat Jayden met deze vragen rondloopt, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching. Dat hoort namelijk bij zijn leeftijd: "Kinderen tot 6 jaar kunnen 'magisch denken', maar na die leeftijd gaan ze realistischer denken en kritische vragen stellen. 8 jaar is dan ook een prima leeftijd om de waarheid te leren kennen over Sinterklaas. Vaak wordt er in groep 5 met surprises begonnen, dat is dan een mooie aanleiding om het gesprek aan te gaan."

En als je kind zelf met vragen komt? Dan haak je daar op in, adviseert Bobeldijk: "Stel dan de vraag terug: 'Hoe denk jíj dat Sinterklaas dat doet?' Al pratende komen kinderen er dan vaak vanzelf achter hoe de vork in de steel zit. Kinderen kunnen dit heel goed zelf bedenken en tot de juiste conclusie komen, als je als ouder maar de juiste vragen stelt."

'Het is een afscheid van iets waarin ze jarenlang geloofd hebben'

En dan is het doek gevallen: je kind weet nu dat jij degene bent die al die jaren het schoentje vulde, de wortel voor het paard opat en de cadeaus in huis haalde. Denk hier niet te makkelijk over, zegt de opvoedcoach: "Soms kinderen zijn hier oprecht heel verdrietig over, die vinden het echt jammer dat Sinterklaas niet bestaat. Of ze voelen zich een beetje bedonderd. Daar mag je als ouder best even de tijd voor nemen. Het is een afscheid van iets waarin ze jaren heilig geloofd hebben. Als ouder moet je dit 'rouwproces' erkennen. Zeg dat je snapt dat het jammer is dat het allemaal anders is dan je kind dacht, en benadruk daarna dat jullie er nog steeds een gezellig feestje van maken."