Sint zat te denken...

De 5 spelregels van... het sinterklaasgedicht

29 november 2019 10:45 Aangepast: 29 november 2019 12:36
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels van een sinterklaasgedicht.

De situatie

Angstzweet. Frisse tegenzin. Uitstellen en altijd op nippertjes. Voor veel mensen is een sinterklaasgedicht pas leuk als het uit de printer rolt. Of zelfs pas wanneer de gelukkige het voorleest en iedereen schatert. Want oh hoe heerlijk is het ook eigenlijk. Martin Gijzemijter van dichtservice vijftwaalf.nl weet er alles van. Hij schrijft inmiddels zo'n 200 sinterklaasgedichten per dag en legt ons even haarfijn uit hoe het heurt in de rijmelarij.

De spelregels

1. Doe 't extreem

Jahaaa, nu denk je meteen aan die grove grappen over je broers kale knar en het vlezig zitvlak van je zus zeker? Jammer joh, dat lees je pas bij regel 2. Nee, deze extreme spelregel gaat over morrelen aan de vorm van een sintrijm. Een gemiddeld en goed gedicht moet namelijk zo'n 16 tot 20 regels bevatten. Dat zijn vier strofen. "Zie je dat niet zitten, ga dan voor iets extreems", vindt professioneel dichter Martin Gijzemijter. "Dus maak juist een ijzersterk gedicht van maar vier regels. Echt, daar kun je al heel veel in kwijt. Ander uiterste is een avondvullend gedicht, dan is iemand écht heel lang aan het voorlezen. De grap wint het dan van de gevatheid en dat is ook een mooi alternatief. Elk jaar wordt er bij mijn dichtservice wel zo'n draak aangevraagd en iedere keer loten we wie de sjaak is. De hel om te maken, maar juist daarom ook weer leuk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels van... Black Friday

2. Lachen, gieren zonder brullen

Goede voorpret is het halve werk. Dat gevoel wanneer je een goeie grap maakt: meesterlijk. En dichten voor volwassen is natuurlijk toch prikken en plagen. Lekker overdrijven wat er het afgelopen jaar allemaal gebeurd is. Want voor alles geldt: na een tijdje lach je erom. Als je zelf zit te grinniken tijdens het schrijven, dan zit je goed. "Maar," benadrukt Gijzemijter, "bedenk wel goed voor wie je het doet. Scherp dichten is fantastisch, zolang het geen ego show wordt. Uiteindelijk maak je 'm voor de ontvanger, zodat die een leuke avond heeft. Kinderen aanspreken dat ze beter hun best moeten doen op school, dat is niet leuk. Het supergênant maken eigenlijk ook niet. En zorg altijd dat je positief eindigt." Lachen, gieren dus, maar zonder brullen.

3. Je probleem is je onderwerp

Tante Corry heeft een nieuwe vriend en uitgerekend jij moet zijn gedicht maken. Of op kantoor trek jij Els uit de postkamer, maar je hebt géén idee. Zelfs dan is dichten een eitje, volgens Gijzemijter. "Als je iemand helemaal niet kent, is dat meteen je onderwerp. Ik stuurde Luisterpiet, maar veel informatie over jou vond hij niet, dat idee. Ook als iemand geen verlanglijstje heeft meegestuurd, of ronduit onaardig is. Zolang je op de stoel van Sinterklaas gaat zitten, kun je alles omschrijven wat je ziet. En gelukkig zijn er nog genoeg mensen met open profielen op social media, daar krijg je de inspiratie ook gewoon cadeau."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels van... de kringverjaardag

4. Ritme is je redding

"De slechtste sinterklaasgedichten zijn de allerbeste," vindt Gijzemijter. "Ik zit regelmatig op mijn knie te trommelen om te toetsen of een gedicht een beetje lekker loopt. Maar het allerbelangrijkste van een sinterklaasgedicht is dat er plezier is. Voor de maker en voor de ontvanger. Dus rijm je als een Hazes zonder Heineken, maak je rijmschema dan niet te ingewikkeld. ABAB is uitdagender dan het ABCB schema. Daarin hoef je alleen bij de vierde zin te rijmen, en het gedicht wordt er net zo leuk van. Maak eerst je verhaal en laat de boel daarna rijmen. Echt, ga niet stressen. Nergens voor nodig."

5. Schakel een hulplijn in

Krijg je nou echt grijze haren, of zelfs een witte baard, van dat dichten, doe jezelf dan een lol en schakel een hulplijn in. Op de site van Gijzemijter koop je voor een paar euro je dichtstress af en weet je zeker dat je ontvanger iets moois in handen heeft. Maar gratis rijmpjes zijn er ook genoeg. En bij sinterklaasgedichten.com kun je al je hoofdbrekers in het online rijmwoordenboek gieten. Hashtag nonspon. Alles voor een heerlijk avondje.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore