Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: stoppen met ballet?

Beeld © iStock

De vierjarige dochter van Floor wilde dolgraag op ballet. Het pakje werd aangeschaft, de lessen betaald. En nu gaat ze er iedere keer huilend en met tegenzin naartoe. Wat te doen?

Ze had verwacht dat haar dochter de danslessen hartstikke leuk zou vinden. Tuurlijk, de eerste keer zou wel even spannend zijn, maar daarna zou ze enthousiast iedere week mee fladderen, dacht Floor: "Helaas is Mirthe na vier lessen nog steeds niet ontdooid. Ze wil dat ik bij iedere les blijf – dat mag niet van de juf – en doet amper mee met het dansen. Meestal zit ze op de grond terwijl de rest van de kinderen door het zaaltje springen en huppelen. Bij de laatste les moest ik haar bijna van mijn onderbeen pellen, ze bleef maar huilen en zich aan me vastklampen. Ik snap hier helemaal niets van, ze wilde zó graag op ballet. Nu twijfel ik: moet ik haar laten stoppen met de lessen of door laten gaan? Ik wil Mirthe namelijk ook leren dat ze soms even moet doorzetten…"

'Kinderen kunnen op die leeftijd niet inschatten wat een sport écht inhoudt'

Een kind van 4 op een sport of activiteit doen kan leuk zijn, maar het is ook best vroeg, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Zelfs al is je kind maanden aan het zeuren of ze alsjeblieft op dans of voetbal mag, dan nog kan ze op die leeftijd niet inschatten wat dat écht inhoudt: elke week trouw gaan, doen wat de juf zegt en zonder mama in de buurt. Dat is best spannend, ineens komt ze in de grote wereld. Ik denk dat het misschien te vroeg is voor haar. Ze moet al zo veel: naar school, luisteren naar papa en mama, haar brood opeten… Vaak gaan kinderen pas op een sport nadat ze hun zwemlessen hebben afgerond, dus op een latere leeftijd. Ik zou adviseren om haar met ballet te laten stoppen."

'Jullie kunnen afspreken dat ze het nog één keer probeert'

En hoe zit het dan met leren doorzetten? Kweekt Floor zo geen enorme slappeling? Dat valt wel mee, zegt opvoedcoach Bobeldijk: "Leren doorzetten is op vierjarige leeftijd nog niet realistisch. Het moet wel leuk blijven, anders ga je forceren. Bij een kind van bijvoorbeeld 7 is dat heel anders. Dan kun je zeggen: we hebben de lessen al betaald, je maakt dit jaar maar af. Met een kleuter kun je afspreken dat jullie het nog één keer proberen en als het dan nog niet gaat, dan stoppen jullie ermee. Maak je kind duidelijk dat danslessen er dan voorlopig echt niet inzitten, ook niet over twee maanden. En daarna laat je d'r lekker in haar danspakje voor de tv met K3 op dartelen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

De
Lees ook
De opvoedkwestie: 'Onze puber verpest de sfeer in huis'