Ga naar de inhoud
Sinterklaas

Kinders, staakt uw wild geraas: zo houd je het rustig met sinterklaas

Beeld © Annet van den Ende

Vol verwachting klopt ons hart deze weken... En dat van de een vaak nog net iets harder dan dat van de ander. Voor sommige kinderen is Sinterklaas een wel héél spannend feest. We vroegen aan onze lezers en aan een opvoeddeskundige: hoe houd je het rustig, gezellig en niet al te hysterisch?

The Man, the Myth, the Legend... Zo noemt iemand de goedheiligman als we een oproepje doen op Facebook: hoe vieren jullie thuis Sinterklaas? Dat de oude baas onverminderd populair blijft, is wel duidelijk. Maar hoe zorg je dat het ook echt een legendarisch leuke avond wordt, die niet in suikertantrums en tranen door overprikkeling ten onder gaat?

Joyce Akse (40) en haar gezin kijken ieder jaar weer reikhalzend uit naar de komst van de sint en alle gezelligheid daar omheen. Joyce: "Vroeger vierden we bij ons thuis alleen Sinterklaas, geen Kerst. Het was altijd zo'n gezellige periode met het hele gezin. Ik ben echt verknocht aan het feest. Nu met mijn eigen gezin vier ik het ook weer ieder jaar uitgebreid; van de intocht bezoeken, het sinterklaasjournaal dat we met z'n allen kijken en het schoen zetten (inclusief een wortel en water voor het paard en een tekening voor Sint en piet), tot aan naar sinterklaas op het werk gaan, pepernoten bakken en het feest op 5 december afsluiten met zakken vol cadeautjes."

'De sinterklaas-aftelkalender ligt al weken van tevoren in drievoud uitgeprint klaar'

Het is het tweede jaar dat haar oudste zoon van 9 jaar niet meer gelooft. "Hij is nu ingewijd in het 'grote geheim' en vindt dat ook best leuk. Teleurgesteld was-ie wel heel even, toen ik 't hem vertelde." Joyce heeft uitgelegd dat Sinterklaas wel echt heeft bestaan maar dat het nu een feest is geworden voor de jonge kinderen en dat de grote kinderen en volwassenen helpen dat feest zo leuk mogelijk te maken. "Ik moest 'm wel verzekeren dat hij nog steeds cadeautjes zou krijgen hoor, haha."

De jongste kinderen van Joyce zijn 7 en 3 jaar en geloven nog volop. Twee keer per week mogen alle kinderen hun schoen zetten, wat duidelijk staat aangegeven op een sinterklaas-aftelkalender, die overigens al weken voor de intocht in drievoud uitgeprint klaarligt. Duidelijkheid vindt ze belangrijk. Want Sinterklaas is niet alleen maar leuk, het kan voor kleine kinderen ook best heel spannend zijn. "Geef aan wanneer Sinterklaas aankomt, wanneer de schoen gezet mag worden, wanneer je naar een sint-activiteit gaat en wanneer het pakjesavond is. Zo maak je het overzichtelijk en duidelijk voor kinderen en haal je de spanning er een beetje vanaf", tipt ze.

10
Lees ook
10 dingen die je altijd al van Sinterklaas wilde weten: 'Ik kan eigenlijk niet paardrijden'

Duidelijkheid geeft houvast en vermindert spanning

Opvoedkundige Ingeborg Dijkstra is het daar helemaal mee eens. "Hoe jonger kinderen zijn, hoe minder besef van tijd ze hebben. Zowel voor peuters als voor kleuters is het een goed idee om een aftelkalender te maken, waarbij je elke dag een kruisje kunt zetten om de dagen af te tellen totdat het pakjesavond is. Mijn advies zou zijn om hiermee te beginnen vanaf de dag dat-ie aankomt en niet af te gaan op de winkels die soms in september al beginnen met de verkoop van pepernoten en chocoladeletters. Op die kalender kun je ook met een icoontje aangeven wanneer de kinderen hun schoen mogen zetten. En wanneer ze naar een eventueel sinterklaasfeest buiten de deur (op het werk, op een school et cetera) gaan. Een sinterklaasfeest voor kinderen is vooral leuk als het duidelijk is wat er gebeurt en wanneer."

'Hou de speelgoedgidsen zo lang mogelijk buiten de deur'

Rust en regelmaat, juist met Sinterklaas

Duidelijkheid is één ding dus. Wat kun je daarnaast nog meer doen om ervoor te zorgen dat kleine kinderen niet zwaar overprikkeld de feestdagen door gaan?

Opvoedkundige Dijkstra: "Zorg ervoor dat de maanden november en december niet al te veel extra drukte met zich meebrengen als dat lukt. De gebruikelijke routines aanhouden helpen daarbij. Als er verjaardagen in het gezin zijn in die tijd ontkom je er niet aan af en toe een feestje te vieren, maar rust, regelmaat en reinheid doen het altijd nog het best. Laat kinderen eens per week de schoen zetten, dat is meer dan genoeg. Heb je veel uitnodigingen voor sinterklaasvieringen? Kies daarin bewust. Bijvoorbeeld: Sinterklaas op het werk bij mama, Kerst op het werk bij papa en volgend jaar andersom. Hou de speelgoedgidsen zo lang mogelijk buiten de deur. Die vallen in oktober al op je deurmat, maar kun je het beste verstoppen tot Sinterklaas in het land is. Eerder hoeft echt niet. Verder kun je ook letten op de hoeveelheid suiker die kinderen in deze periode eten. Het snoepgoed hoort erbij, maar daar kun je wel grenzen aan stellen. De hele dag door snoepen is nooit goed en in zo'n drukke periode leidt dat eerder tot nog drukker gedrag en onrust."

Sinterklaasjournaal
Lees ook
Sinterklaasjournaal begint vandaag, alleen roetveegpieten te zien

De spanning van het journaal

Wat betreft het sinterklaasjournaal adviseert Dijkstra dat maar helemaal niet te kijken als je kind het erg spannend vindt. Maar soms kijken ze het op school en dan is het juist beter om het wel te kijken, anders begrijpt je kind er niks van. Samen naar het sinterklaasjournaal kijken is altijd het beste, en het leukste. Je kunt dan al tijdens de uitzending en vlak erna relativeren dat het altijd wel goed komt.

Wat doe je als je merkt dat je kind gaat twijfelen aan de sint? Dijkstra: "Probeer dan vragen aan je kind te stellen om erachter te komen waar het mee bezig is. Soms blijken ze te denken dat er hulpsinterklazen zijn, soms zien ze opeens het verschil tussen de sinterklaas op televisie en die op een andere plek. Of horen ze iets van iemand anders, waardoor ze twijfelen. Mijn tip is, vraag je kind: 'Wat denk je zelf?' of 'Hoe denk je zelf dat het zit?'. Afhankelijk van het antwoord kun je dan een afweging maken over wat je vertelt en wat niet."

'Op het schoolplein werd ik argwanend aangekeken door andere moeders, bang dat mijn dochter het Grote Geheim zou verklappen'

Eerlijk duurt het langst

Margaretha Coornstra (58) heeft nooit aan het Grote Geheim meegedaan. Ze vertelde haar dochter van jongs af aan dat Sinterklaas wel degelijk ooit bestaan heeft, dat hij een lieve man was die kinderen en armen hielp, en dat we hem nu jaarlijks eren door elkaar cadeautjes te geven en gedichtjes te maken. "Mijn dochter heeft nooit in Sinterklaas geloofd, maar dat was voor haar geen enkel probleem. We hebben alsnog altijd gezellig Sinterklaas gevierd. Sinds ze kon lezen en schrijven hielp ze mee met gedichtjes maken. Ja, op het schoolplein werd ik wel argwanend aangekeken door andere moeders. Bang dat mijn dochter aan hun kinderen zou verklappen dat Sinterklaas niet bestond. Maar dat heeft ze natuurlijk nooit gedaan, dat hadden we afgesproken. Later vertelde ze dat ze het eigenlijk wel stoer vond dat zij als enige kleine meisje het Grote Geheim wist. Ik zou alle ouders willen aanraden gewoon eerlijk te zijn. Dat sluit de gezelligheid echt niet uit."

'Weet oma wel dat Sinterklaas niet bestaat?'

Marie José Rietdijk (59) is inmiddels oma en staat in de familie bekend als 'sinterklaasgek'. Zij vertelde destijds dat Sinterklaas niet meer bestond toen haar kinderen de leeftijd kregen dat er op school surprises werden gemaakt. "Ik zei dat sinterklaas een feest is van geven en ontvangen. En dat toen ze klein waren ze hebben mogen ontvangen en dat ze nu groot genoeg waren om ook te geven. Dat vonden ze allemaal fantastisch. Van hun zakgeld spaarden ze om voor een ander een cadeautje te kopen met sinterklaas. Laatst vertelde mijn dochter dit trouwens aan haar dochter, mijn kleindochter. Waarop zij zei: 'Oh, dus Sinterklaas bestaat niet echt. Mama, weet oma dit al?'"

Surprises, gedichten en cadeaus

Surprises en gedichten met pakjesavond kun je volgens Dijkstra trouwens ook best doen als er kinderen bij zijn die wel geloven. Ze legt uit: "Voor veel (jonge) kinderen zijn dat namelijk twee totaal losstaande dingen. Sint komt met zijn pieten en brengt cadeautjes. Surprises maken kinderen en volwassenen voor elkaar om elkaar te verrassen. Zeker als je een gezin hebt met kinderen van verschillende leeftijden, kun je al snel beginnen met surprises, ook als de jongste nog gelooft. Grote kinderen blijven bijvoorbeeld ook best lang hun schoenen zetten, soms tot in de tienertijd toe. Dat is toch alleen maar leuk?"

Dit
Lees ook
Dit zijn de populairste schoencadeaus van 2019

Joyce van Rijswijk (33) doet met haar kinderen van 0, 3 en 6 op volle toeren mee met de hele sinthysterie; met schoenzetten, het sinterklaasjournaal, de intocht, ze leest boeken voor over Sinterklaas, maakt verlanglijstjes met haar kinderen, bezoekt het sinterklaashuis en het pietendorp, gebruikt de sinterklaasapp en gaat zelfs naar de uittocht. "Och, ik vind het zo'n heerlijke periode. Over een paar jaar zijn ze er alweer uit, dus zolang het nog kan ga ik volop mee in de gekte. Ja, we pakken helemaal uit. Overigens doen we met Kerst geen cadeaus meer hoor, anders gaan we failliet."

Toch heb je volgens Ingeborg Dijkstra geen dikke bankrekening nodig om een geslaagd feest te kunnen vieren. "Kinderen krijgen graag cadeautjes, maar daarin kun je wel kiezen hoeveel je geeft en wat je budget is. Kinderen krijgen vaak liever meer goedkope pakjes dan minder dure cadeaus. Het uitpakken is vaak het allerleukste en hele kleintjes kun je bij wijze van spreken verrassen met een ingepakte schoenendoos zonder iets erin. Die genieten meer van het scheuren van het papier dan de inhoud. Ik zou dus zeggen: kijk wat haalbaar is."

'Wat je als ouder echt niet moet doen, is gaan dreigen met Sinterklaas'

Marijke de Groot (37) hanteert de vier-cadeautjesregel. Eén ding dat ze willen, één ding dat ze nodig hebben, één ding om te dragen en één ding om te lezen. "Ik las deze regel ooit ergens en sindsdien doen we het op deze manier. We vieren pakjesavond altijd met familie en van mijn ouders krijgen onze jongens allebei al een groot cadeau. Van ooms en tantes krijgen ze iets van de vier punten. In de schoen stop ik een kleinigheidje, zoals stiften of stickers. Ik geef er nooit meer dan vijf euro aan uit. Dit maakt dat het allemaal budgettair goed te doen is en hebben we altijd blije kinderen met sinterklaas zonder gegraai en gedoe."

Pas op hoor, de afluisterpiet kijkt mee

Wat je overigens als ouder echt niet moet doen, zegt Dijkstra, is gaan dreigen met Sinterklaas. Zo van: 'Als je niet je bord leeg eet, krijg je geen cadeautjes' of 'Als je nu niet luistert moet je in de zak mee naar Spanje'. Hoe verleidelijk het misschien soms ook is. Zo krijgt het sinterklaasfeest een nare bijsmaak, volgens de opvoeddeskundige. "Zeg liever dat Sinterklaas kinderen graag blij maakt en daarom eens per jaar cadeautjes brengt. Als je kind het allemaal superspannend vindt en er niet meer van kan slapen kun je – ook al is het kind nog best jong – gewoon de waarheid vertellen. Dat zorgt in sommige gevallen voor veel meer rust."