Briefgeheim

'Je zette mij onder een ijskoude douche, omdat zij je dat opdroeg'

08 november 2019 10:10 Aangepast: 08 november 2019 12:26
Beeld © iStock

In deze wekelijkse rubriek schrijven lezers een brief aan iemand die een belangrijke rol in hun leven heeft gespeeld, positief of negatief. Dit keer Carice* (29). Ze schrijft een brief aan haar vader, die trouwde met de vrouw die haar mishandelde.

Papa,

We hadden het zo fijn samen, voordat je haar leerde kennen. Mama was uit de ouderlijke macht gezet, maar jij en ik maakten er samen het beste van. Ik weet dat je van me hebt gehouden, want ik heb goede herinneringen aan die tijd.

En weet je, toen ik je nieuwe vriendin voor het eerst ontmoette – 8 jaar oud was ik – leek ze eigenlijk best heel erg leuk. Ik kon goed met haar twee kinderen overweg en heb zelfs gesmeekt of we bij elkaar mochten slapen die avond. Maar dat zou de enige dag blijken te zijn dat ze ooit aardig tegen me was.

'De tranen liepen over je wangen toen je me onder de koude douche zette. Maar je deed het toch'

Daarna begon ze me zowel fysiek als psychisch te mishandelen. Ze liet me rare dingen doen, zodat jij boos op me zou worden. Zo liet ze me een keer met een schaar in mijn lievelingspop steken en tegen jou zeggen dat die pop mijn broertje was. Ik durfde nooit tegen haar in te gaan, ik was zo jong. Als ik iets deed wat haar niet beviel, zette ze me onder een ijskoude douche. Die straf had ik wel verdiend, vond ze. Op een gegeven moment ging ze ook jou opdrachten geven, papa, en moest jij me onder die ijskoude douche zetten. De tranen liepen over je wangen terwijl je het deed, maar je deed het toch. Wat voor vader ben je als je je kind dat aandoet, omdat een vrouw dat zegt?

Je hebt je eigen moeder ook veel pijn gedaan. Oma heeft me grotendeels opgevoed, omdat jij veel moest werken, maar op een gegeven moment mocht ik van jullie niet meer naar haar toe. Ook jij zag haar niet meer. Dat heeft haar gesloopt. Ik heb een brief van haar waarin ze beschrijft hoe zij zich heeft gevoeld. Geloof me papa, ze heeft vreselijk veel verdriet gehad.

'De dag dat ik naar een internaat ging, was de beste dag van mijn leven'

Jij en mijn kwaadaardige stiefmoeder trouwden, kregen samen nog een kind. En ik leefde in een hel. Weet je dat ze me een keer hondenpoep heeft laten eten? Ik moest de poep uit de tuin opruimen en had het lef om te vragen wat ik ermee moest doen. 'Eet maar op', zei ze. Ze heeft me geslagen, in mijn gezicht gespuugd. Ik denk dat je dat allemaal niet wist. Ik hoop het. Ze was een ster in manipuleren. Maar het ging zo lang door, dat je als vader toch wel moet hebben gezien dat ik hartstikke ongelukkig was.

Toen ik 9 jaar oud was schopten jullie me het huis uit. Ik was begonnen met weglopen en kwam soms in gevaarlijke situaties terecht. Met jullie instemming werd ik uit huis geplaatst, maar moest jullie nog regelmatig zien. Zo kon mijn stiefmoeder - jouw vrouw - nog jarenlang doorgaan met mij psychisch mishandelen. En toch was de dag dat ik naar een internaat ging de beste dag van mijn leven. Vanaf dat moment hoefde ik haar niet meer dagelijks te zien.

'Ik wil je niet meer spreken zolang je nog met haar bent. Niet dat jij probeert contact met mij te zoeken'

Maar bij elk bezoek gingen de treiterijen door. Het duurde nog tot mijn 15de voordat Jeugdzorg doorhad wat mijn stiefmoeder deed. Ik deed vrijwilligerswerk op een manege toen ze me belde dat jij was ingestort. Dat was voor 75 procent mijn schuld, zei ze. En ik moest ophouden met 'dat paardjesgedoe'. Ik raakte daar zo van in paniek, dat de begeleiding van het internaat wel doorhad dat er iets niet klopte. Vanaf dat moment hoefde ik haar niet meer te spreken als ik dat niet wilde. Maar voor haar heeft het nooit consequenties gehad. Ze leeft het perfecte leventje met jou en de andere kinderen en kleinkinderen.

Jullie zijn nog steeds samen, en zolang dat zo is, heb ik geen behoefte om met je te praten. Ik ben veel te bang dat het weer van voren af aan begint en ik me weer dat kleine meisje zal voelen, al ben ik nu volwassen. Niet dat je probeert om contact met me te zoeken. Het is alsof je van de aardbodem bent verdwenen. En ik, ik zit al 20 jaar in de hulpverlening. Momenteel ben ik opgenomen en krijg ik verschillende therapieën om van mijn trauma af te komen.

Ik wil dat je beseft wat je mij hebt aangedaan door mij in de steek te laten. Door te kiezen voor een vrouw die mij mishandelde, in plaats van voor je eigen kind. Ik heb er nog steeds last van en mis je nog steeds.

Carice

Briefgeheim is een wekelijkse rubriek van RTL Nieuws Weekend. Hier schrijven lezers (anoniem) een open brief aan iemand die van grote betekenis is geweest in hun leven, positief of negatief. Wil je ook samen met een van onze redacteuren een brief schrijven? Mail ons dan op weekendmagazine@rtl.nl

*De naam Carice is op verzoek van de briefschrijfster gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore