De vierjarige dochter van journaliste Anne Broekman denkt dat het geld bij haar moeder op de rug groeit. Dat is helaas niet zo. Hoe brengt Anne haar dochter de waarde van geld bij?
In praktisch elke winkel waar we komen, vindt mijn kleine shopaholic wel iets van haar gading. 'Mam! Mag ik deze?', waarop er een glitterpen, knuffelbeest met pailletten of knalroze eenhoorn in mijn gezicht wordt geduwd. Spullen die ze vervolgens negen van de tien keer niet krijgt, waar ze dan oprecht verbaasd over is: 'Dan pak je toch gewoon je kaartje?'. Oftewel: mijn pinpas. En als er iets in huis stukgaat, roept ze ook meteen: 'Nieuwe kopen!'
De waarde van geld is haar nog totaal vreemd, en waarschijnlijk kan ik ook niet veel van haar verwachten op deze leeftijd. Of wel? Kan ik mijn kleuter nu al iets over geld leren, en wanneer begin je eigenlijk met zakgeld?
'Pas een jurk in de winkel en koop 'm niet, omdat je al genoeg jurken hebt. Zo ziet je dochter dat mama ook niet zomaar alles koopt'
Kinderen tot een jaar of 7 kennen de waarde en functie van geld niet, zegt opvoeddeskundige Loes Waanders: "Zij willen vaak meteen hebben wat ze zien en staan niet stil bij de kosten. Zeker nu we bijna alles met de pinpas betalen en het fysieke geld ontbreekt, is geld voor veel kinderen 'onzichtbaar'. Probeer eens wat vaker contant te betalen, zo ziet je kind dat spullen niet gratis zijn."
Een andere tip is om met je kind boodschappen te gaan doen en het bij de aankopen te betrekken, zegt Waanders: "Benoem dan bijvoorbeeld dat het ene pak rijst goedkoper is dan het andere merk, en dat je daarom de goedkopere kiest. Laat zien dat je er bewust mee bezig bent en afwegingen maakt. Daar leren kinderen heel veel van. Of dat je een jurk in de winkel past en 'm toch niet neemt omdat je er al genoeg hebt. Zo beseft je kind dat mama niet zomaar alles koopt wat ze mooi vindt."
'Verdeel samen het zakgeld in een deel voor de spaarpot en een deel om iets leuks van te kopen'
En er is nog iets wat ik kan doen om mijn dochter te leren on met geld om te gaan: een rollenspel doen met nepgeld. Waanders: "Dan spelen jullie winkeltje. En dan gebeurt het dat het ene product duurder is dan het andere, of dat het geld op is. Vanaf zes jaar leren kinderen rekenen en kun je beginnen met zakgeld en sparen. Koop een leuke spaarpot en verdeel geld in een bedrag dat in de pot gaat en een bedrag waarvoor je kind iets mag kopen. Maak samen een spaarplan met een leuk doel waarvoor gespaard wordt. Vanaf een jaar of acht kunnen kinderen af en toe kleine klusjes in huis doen in ruil voor geld. Hou de lange termijn voor ogen: uit onderzoek blijkt dat kinderen die al jong leren om met geld om te gaan later minder vaak schulden maken."
