Ontwikkeling

Waarom voorlezen aan kinderen zo belangrijk is (plus: de leukste boeken)

03 oktober 2019 14:22 Aangepast: 03 oktober 2019 16:22

De Kinderboekenweek is weer van start. Het ideale moment om er weer eens een fijn voorleesboek bij te pakken. Voorlezen is heel goed voor de ontwikkeling van je kind, en bovendien: bijzonder gezellig.

Lekker warm onder de wol met een spannend of grappig verhaal: als iets wel knus is (zeker nu de avonden weer korter en kouder worden) dan is het wel voorlezen. Maar wist je ook dat voorlezen niet alleen gezellig, maar ook nog eens goed is voor de ontwikkeling van je kind? RTL Nieuws zette al eens 7 voordelen van voorlezen op een rij. 

 

De voordelen van voorlezen

Uit het artikel blijkt dat kinderen een betere woordenschat krijgen en woorden leren door middel van illustraties. Voorlezen stimuleert het inlevingsvermogen, bevordert de relatie tussen de voorlezer en het kind, kinderen worden er enthousiast van en gaan er zelf meer van lezen, baby's worden er rustig van en kinderen slapen beter. Kortom, redenen genoeg om er eens een mooi boek bij te pakken. Zeker nu je tijdens de Boekenweek, die duurt tot en met 13 oktober, een geschenk krijgt als je een boek in de boekwinkel koopt: het boek Haaientanden. Geen idee welk boek je kan voorlezen? Journalist Franke van Hoeven, moeder van twee kinderen (van 5 en 7) en fanatiek voorlezer, zette een aantal klassiekers voor je op een rij!

0-2 jaar: Gonnie en vriendjes 

De kleine avonturen van Gonnie zijn reuze gezellig. Bovendien zijn er meerdere boeken in de reeks (herkenbaarheid is altijd fijn) en zijn er boekuitvoeringen met flapjes. 

2-4 jaar: Dikkie Dik

Niet voor niets is deze poes al zo lang populair. De verhalen zijn simpel en begrijpelijk, maar ook grappig, want Dikkie Dik haalt genoeg leuke kleuterige (dus herkenbare) kattenstreken uit. 

5-6 jaar: Het boek zonder tekeningen

Een boek zonder plaatjes, dat is toch saai? Niet als de voorlezer zichzelf voor aap moet zetten door bepaalde rare teksten voor te lezen. Kinderen vinden dit vaak een hilarisch verhaal. 

6-8 jaar: Martijn Frankenstijn gaat op spokenjacht 

Geweldig leuk en origineel: pak er een zaklamp bij en laat je kinderen de spoken zoeken die op de pagina's verstopt zijn en alleen te zien zijn als ze worden verlicht. Mooie plaatjes, superspannend boek.

En verder: Alles van Roald Dahl en Annie M.G. Schmidt blijft heerlijk om voor te lezen, niet alleen voor het kind. Want dat is natuurlijk ook belangrijk, dat de voorlezer zelf er een beetje lol aan beleeft...

Nog meer leuke kinderboeken

 • Slaap maar fijn, bouwterrein - Sherry Duskey Rinker & Tom Lichtenheld 
  Alle voertuigen op het bouwterrein gaan slapen. Ideaal om het avondritueel mee te eindigen.
 • Het muizenhuis, Sam en Julia - Karina Schaapman
  Oh, wat zijn de plaatjes van deze handgemaakte muisjes mooi! Zo fantasierijk en gezellig! PS Er is nu zelfs een muizenhuiswinkel, in de Eerste Tuindwarsstraat in Amsterdam, voor de liefhebbers. 
 • Garage Gust 
  Gust gaat vrolijk aan de slag met de auto's van verschillende dieren. Voorzien van prachtige tekeningen waar je telkens weer nieuwe dingen in blijft ontdekken. 
 • De mooiste vis van de zee - Marcus Pfister 
  De vis die op zoek gaat naar zijn schub: heerlijk glitterend boek!
 • Het grote Rintje voorleesboek - Sieb Posthuma 
  Hondje Rintje maakt geweldige avonturen mee. Leuk: de verhalen staan op volgorde van gebeurtenissen van het jaar, dus je duikt moeiteloos de herfstige verhalen in. 
Miniatuurvoorbeeld
Ontwikkeling

Tips bij voorlezen: herhalen geen probleem en lekker samen kletsen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore