Gezin

Op het boodschappenlijstje van: Marja

04 oktober 2019 07:49 Aangepast: 07 oktober 2019 12:06
Beeld © Annet van den Ende

Elke week vragen we een doodgewone Nederlander het hemd van het lijf over zijn/haar aankopen in de rubriek ‘Het Boodschappenlijstje van…’. Welk verhaal gaat er schuil achter de producten op het lijstje, wat zijn de favoriete aankopen en is er een bepaald boodschappenritueel?

Het boodschappenlijstje van…

Naam: Marja

Leeftijd: 45

Beroep: geeft leefstijladvies en massages

Woont: samen met haar vriend (47)

Bedrag boodschappen: €152,54  

Wow, wat een uitgebreide lijst!

Deze lijst is voor 4-5 dagen. Ik kom sinds twee jaar niet meer in de supermarkt. Nee, helemaal niet meer. Ik haal alles bij lokale boeren en telers, landwinkels, kleine ondernemers of bij stalletjes langs de weg. Dat is toch veel leuker?

 

Jazeker, maar dat kost natuurlijk ook veel meer tijd.

Niet als je het zoals ik als sportactiviteit doet en dus alles met de fiets haalt. Ik heb ook een website gemaakt, fietsenvoormijneten.nl, en een Facebookcommunity waarop je informatie kunt vinden en delen met anderen. Zo’n 3 tot 4 keer per week doe ik boodschappen op de fiets, met fietstassen achterop. Ik fiets van boerderij naar winkeltje en ben bij elkaar wel een uur of anderhalf uur onderweg. Ik sport en doe boodschappen ineen! Dat is echt minder tijd dan wanneer je naar de sportschool zou gaan en daarna nog naar de supermarkt.

'Ik heb het gevoel dat mijn lichaam minder nodig heeft nu ik zo vers en voedzaam eet'

Oké en qua geld dan? Is het niet veel duurder?

Nee, dat is ook niet waar. Je koopt namelijk veel minder bewerkte onzinproducten. Het vlees bijvoorbeeld is misschien duurder dan in de supermarkt, maar groenten en fruit weer een stuk goedkoper als je dat direct van de teler koopt. Of je krijgt voor de supermarkt afgekeurde producten, met een plekje of een kromme komkommer. Maar die zijn nog hartstikke lekker, hoor. Ik heb daarnaast het idee dat mijn lichaam veel minder nodig heeft omdat alles zo vers en voedzaam is.

 

Heb je een boodschappenbudget?

Het weekbudget (ongeveer 200 euro per week) dat ik voorheen had voor winkelen in de supermarkt, is exact hetzelfde gebleven bij deze nieuwe leefstijl. Dat budget is inclusief wc-papier, verzorgingsproducten en schoonmaakspullen enzo, die ik bij een kleine biologische winkel haal. Omdat ik zelfstandig ondernemer ben, wil ik de kleine winkeliers steunen.

Miniatuurvoorbeeld
Gezin

Op het boodschappenlijstje van: Manuela

Wat heb je tegen de supermarkt?

Ten eerste ontbreekt de eerlijke prijsstelling. Doordat ik nu veel boeren en tuinders spreek, omdat ik rechtstreeks bij ze koop, hoor ik die verhalen. Ze worden vaak afgeknepen. Een boerderij met bloemkolen moet die aan de supermarkt of tussenhandel voor 25 cent verkopen en in hun eigen boerenschuur verkopen ze ze voor 50 cent per stuk. Dat is nog heel goedkoop. In de supermarkt wordt zo’n bloemkool verkocht voor ongeveer 2 euro. Moet je nagaan hoeveel winst daarop wordt gemaakt. Ten tweede staat de hoeveel plastic en verpakkingsmateriaal me tegen. Toen ik nog in de supermarkt boodschappen deed, kon ik bijna elke dag met een tasje naar de plastic-bak. Nu doe ik dat eens in de twee weken en breng ik de nog bruikbare zakjes terug naar de stalletjes. Ten derde vind ik dat supermarkten te weinig doen om verspilling tegen te gaan. Doodzonde voor het milieu, het dierenwelzijn en al die lekkere groenten en fruitsoorten.

 

Is het vlees dat je koopt altijd biologisch?

Nee, hoor. Ik koop ook regelmatig vlees van dubbeldoelkoeien. Dat zijn koeien die eerst een lange tijd melk geven. Daarna worden ze geslacht en wordt het vlees gebruikt in plaats van vernietigd. Ze hebben niet het biologische keurmerk, maar zitten er met hun manier van veeteelt wel tegenaan.

Eten jullie ook vis? Dat zie ik niet op je lijstje staan.

Toevallig deze keer niet. Maar dat haal ik regelmatig op de markt.

 

Wat nu als je staat te koken en je hebt iets niet in huis? Niet toch even snel en gemakkelijk naar de supermarkt heen en weer?

Nee! Ik heb in de twee jaar tijd dat ik fiets voor mijn eten nog niet één keer gesmokkeld. Ik ben een redelijk goede planner en we hebben veel voorraad in huis. Als ik iets wil maken en ik zie dat er iets ontbreekt, kook ik wat anders en haal ik de volgende dag het ontbrekende product ergens lokaal op de fiets.

 

Is er iets uit de supermarkt wat je mist?

Nee, eigenlijk niets. Voorheen aten we af en toe soep uit een zak, nu maak ik alles lekker zelf en vries ik een voorraadje in voor als we een keer makkelijk willen doen. Mijn vriend komt overigens nog wel af en toe bij de supermarkt. Dan haalt hij een paar biertjes voor zichzelf en een zakje chips ofzo. Maar dat is dan ook het enige. Terwijl ook dat bij streekwinkeltjes gewoon te koop is. Maar ja, het gemak hè…

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore