Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Onze puber verpest de sfeer in huis'

Beeld © Getty images

In de ogen van haar veertienjarige zoon kan Annette werkelijk niets goed doen, zo voelt ze. Ze vindt hem vaak slechtgehumeurd. Dat is niet bevorderlijk voor de sfeer in huis. Hoe gaat ze hiermee om?

Soms voelt ze zich ongewenst in haar eigen huis, vertelt Annette. "Mijn zoon Cas van veertien begint al te zuchten en steunen zodra ik hem aankijk, laat staan wanneer ik hem vraag iets te doen in huis. Hij is zo strontchagrijnig, dat het de hele sfeer in huis verpest. Soms loop ik echt op mijn tenen. Ik snap dat Cas een puber is en dat dit geen makkelijke leeftijd is, daar probeer ik rekening mee te houden. Maar hoe houden we het thuis een beetje gezellig?" Dave Niks van De Familiepsycholoog kan Annette - en alle andere puberouders - meteen geruststellen: dit gedrag is volstrekt gezond. "In de puberteit maken jongeren zich los van hun ouders, ze worden zelfstandig. Zich afzetten tegen hun ouders hoort daarbij en is volkomen normaal," aldus de psycholoog.

'Geef je puber de ruimte dingen op zijn eigen manier en eigen moment te doen'

Een puber met kwaaie zin is dus niet uitzonderlijk, maar ook niet altijd even gezellig. Volgens psycholoog Niks is het belangrijk om duidelijk te maken dat je met z’n allen in één huis woont en samen een gezin vormt, en dat jouw puber daar onderdeel van is. Dat betekent dat er afspraken gemaakt moeten worden. Dave Niks: "Spreek hierbij duidelijk je verwachtingen uit. Geef je kind de ruimte om zijn taken op zijn manier en zijn moment te doen. Moet hij de kliko buitenzetten? Zeg hem dan dat dinsdagavond tien uur zijn deadline is, want de volgende ochtend wordt het vuil opgehaald. Hiermee geef je je puber verantwoordelijkheid. Juist op deze leeftijd leren kinderen het verband tussen oorzaak en gevolg. Wordt er chagrijnig op zo’n verzoekje gereageerd? Ga er dan niet in mee dat het allemaal zwaar en moeilijk is, dat is alleen maar negatieve energie."

'Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus láát je kind gewoon chagrijnig zijn'

Wat betreft de ongezellige sfeer in huis, daar kan psycholoog Dave Niks kort over zijn: een goede sfeer kun je niet afdwingen, maar wel creëren. "Het cliché is waar: alles wat je aandacht geeft, groeit. Negeer humeurig gedrag en trek het je vooral niet persoonlijk aan. Oftewel: láát iemand chagrijnig zijn." Wat wonderen kan doen, is simpelweg vragen wat je kind nodig geeft, tipt Niks: "Negen van de tien keer krijg je dan een heel concreet antwoord. Neem wat er gezegd wordt dan ook serieus, veel pubers voelen zich namelijk totaal niet serieus genomen. Onthoud dat pubergedrag echt een functie heeft in de weg naar volwassenheid."

De
Gezin
De opvoedkwestie: vriendin met slechte invloed