Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: hoe (en wanneer) waarschuw je je kind voor kinderlokkers?

Beeld © GettyImages

Het vijfjarige zoontje van Janine is spontaan en open. Daarin schuilt een gevaar: Janine is bang dat hij zomaar met een onbekende meegaat. Hoe waarschuwt ze haar zoontje voor mensen met kwade bedoelingen?

Haar zoontje praat met alles en iedereen en maakt heel gemakkelijk contact. Hartstikke leuk, en zeker op school plukt hij daar de vruchten van. Maar Janine maakt zich ook zorgen: "Liam ziet geen enkel gevaar. Hij vertrouwt iedereen en kletst honderduit. Ik weet zeker dat hij makkelijk met een vreemde mee zou gaan, zeker als diegene een verhaal ophangt over snoep of een puppy in de auto. Liam wordt steeds ouder, het zal niet lang meer duren voor hij meer vrijheid wil. Laatst zei ik hem dat hij niet zomaar met een onbekende mee kan gaan. Liam vroeg heel verbaasd waarom niet. Ik wist niet zo goed welke woorden ik moest gebruiken. Hoe en op welke leeftijd waarschuw ik mijn zoon voor kinderlokkers?"

'Vermijd termen als 'kinderlokker' en 'misbruik''

Een vaste leeftijd van je kind waarop je zulke gesprekken aangaat is er niet, zegt Dave Niks van De Familiepsycholoog: "Het heeft te maken met het moment waarop dit probleem zich aandient, bijvoorbeeld wanneer je kind zelf naar school gaat lopen of gaat buiten spelen. Dat is een goed moment om dit te bespreken. Ik raad aan om het dan in eerste instantie algemeen te verwoorden, bijvoorbeeld door te zeggen dat er ook grote mensen zijn die niet zo aardig zijn, net zoals er kinderen in de klas zitten die minder leuk zijn. Maak het niet te moeilijk en vermijd termen als kinderlokker, misbruik en ontvoering. Daar wil je niet naartoe in dit gesprek, want dan moet je wel heel lastige vragen gaan beantwoorden en dingen bespreken waar je kind, immers nog een kleuter, waarschijnlijk nog niet klaar voor is."
 

'Geef geen nare details, maar wees wel duidelijk'

Nadat je hebt verteld dat er ook mensen bestaan die niet zo lief zijn, kun je je kind duidelijk maken hoe hij daarmee omgaat. Geef niet te veel nare details, maar wees wél duidelijk. Psycholoog Niks: "Zeg dat je door die onaardige mensen graag afspraken wilt maken. Maak de afspraak dat je kind niet met een onbekende mee mag gaan en er ook niet mee hoeft te praten. Spreek af dat als er samen met vriendjes, broertjes of zusjes wordt gespeeld, iedereen bij elkaar blijft. Naarmate je kind ouder wordt, kun je wat concreter gevaren benoemen. Dat is dan passend bij de leeftijd en de levensfase met bijbehorende situaties van je kind."

De
Gezin
De opvoedkwestie: 'Mijn kleuter kan zichzelf niet vermaken'