Gezin

Op het boodschappenlijstje van: Manuela

27 september 2019 04:00 Aangepast: 27 september 2019 12:05
Beeld © Annet van den Ende

In deze rubriek nemen we iedere week een boodschappenlijstje van een lezer onder de loep: welk verhaal gaat er schuil achter de producten, wat zijn de favoriete aankopen en is er een bepaald boodschappenritueel? Deze week het lijstje van Manuela, die bij een kookclub zit en het hele jaar rond andijviestamppot eet.

Het boodschappenlijstje van…

Naam: Manuela
Leeftijd: 35
Werkt bij: de reclassering
Woont: samen met mijn man (44), nu nog bij mijn ouders maar we krijgen bijna de sleutel van ons nieuwbouwhuis
Bedrag boodschappen: € 70,31

Wie maakt het boodschappenlijstje?

"Dat doe ik. Dit lijstje is voor een hele week. Op donderdag of vrijdag, als de Bonusaanbiedingen bekend zijn, maak ik een lijstje voor de week daarop. Ik doe ook zelf de boodschappen, bij de Albert Heijn. Het liefst vroeg in de ochtend, zo tussen 8 en 9 uur, als het nog lekker rustig in de supermarkt is en je bovendien gratis kunt parkeren. Mijn man heeft een hekel aan boodschappen doen. Aan koken ook trouwens, dus dat is ook mijn taak. Ik begin het leuk te vinden, helemaal nu ik op een kookclub zit."

Heb je een boodschappenbudget?

"Ja. Ik zet per maand 500 euro apart voor de boodschappen. Daar zit dan ook bijvoorbeeld een fles wijn bij in die we cadeau geven als we bij vrienden gaan eten. Of we gaan een keertje uit eten als ik geen zin heb om te koken of wanneer we allebei laat thuis zijn van werk.

Bij het maken van mijn boodschappenlijstje kijk ik altijd naar de Bonusaanbiedingen. Als de andijvie en de rookworsten in de aanbieding zijn eten we dat. En Unox soep in zak, daar houden we ook erg van, die zijn vrij duur als je ze gewoon koopt. Dus die sla ik ook in als ze in de Bonus zijn. Of een fles wasmiddel van Robijn bijvoorbeeld, die koop ik echt niet als die niet in de aanbieding is. Verder zijn we wel in de luxepositie dat we kunnen kopen waar we zin in hebben hoor. Maar als het uitkomt, hou ik er wel zo veel mogelijk rekening mee. Het maandelijkse budget gaat overigens altijd vrijwel op, maar ik heb nooit gehad dat ik nog extra moest bijleggen. Ik let daar wel goed op."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Op het boodschappenlijstje van: Sabine

En een boodschappenritueel?

"Ik voer mijn lijstje in in de app van de Albert Heijn en die synchroniseer ik op mijn telefoon met de winkel hier in de buurt. Die app sorteert de producten dan op volgorde van binnenkomst tot aan de kassa en stippelt zo ook de looproute voor je uit. Heel erg handig. Zo ben je nooit onnodig heen en weer aan het lopen en voorkom je ook onzin- en impulsaankopen omdat je voor een vak staat te speuren."

Ik zie veel 'makkelijke maaltijden' op je lijstje staan: een stoommaaltijd, quiche, ovenschotel en soep in zak. Vertel eens?

"Dat is inderdaad een stukje gemak. Als ik bijvoorbeeld kookclub heb of mijn man is een avond golfen, dan eten we zo'n maaltijd. Ik heb geen zin om voor één persoon te koken. De quiche Loraine van de Albert Heijn met die Unox soep in zak is favoriet van ons allebei, dat eten we wel vaak. En die stoommaaltijden zijn echt lekker en voedzaam hoor tegenwoordig. Met kipfilet of een stukje zalm en echt veel groente."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hoe krijg je je spruiten aan de spruitjes? 'Paarse spruit is zoeter'

En lekker veel fruit staat er op je lijstje.

"Nou, ik ben eerlijk gezegd helemaal niet zo'n goede fruiteter. Mijn man daarentegen is dol op fruit en eet alles. Ik ben daar wat kieskeuriger in, vind eigenlijk alleen frambozen lekker. Ter compensatie probeer ik daarom dagelijks een glas versgeperst citroensap te drinken. Dat klok ik dan in één keer achterover om zo toch mijn portie vitamine C binnen te krijgen. Maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik zelfs dat nog weleens vergeet hoor."

Jullie hebben al lekker andijviestamppot op. De eerste weer, zo na hartje zomer?

"Nee hoor, andijviestamppot eten we het hele jaar door. Of het nou vriest of de mussen van het dak vallen. Je kan me daar echt voor wakker maken. Lekker met uitgebakken spekjes. Daarvan koop ik altijd de biologische variant en het is het enige varkensvlees dat we eten. Voor de rest vind ik varkensvlees echt heel vies. Mijn man is niet zo vissig, dus meestal eten we kip, kalkoen of rundvlees. Dat hoeft niet per se biologisch te zijn. Als het toevallig in de aanbieding is koop ik het van biologische oorsprong, maar anders niet. Het is gelijk zo duur hè? Ter compensatie eten we wel regelmatig een groenteschijf. Omdat we het lekker vinden, niet zozeer omdat dat beter is voor je lijf en voor het milieu." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Prijsverschil groter: boodschappenkar vol A-merken 40 procent duurder

Wat zou je nooit in huis halen?

"Van die goedkope vis, zoals Tilapia. Nee dan heb ik liever een stukje zalm of witvis. En ik probeer zo min mogelijk snoep, chips of drop in huis te halen, want dan gaat het gewoon op. Om chocola geef ik niet zoveel, dus dat hebben we vrijwel nooit. Mijn guilty pleasure wat eten betreft is een toastje met brie, hmmm."

Voor wie zijn die 5 pakken proteïne kwark?

"Voor mijn man. Hij ontbijt met een halve bak, aangevuld met muesli met stukjes chocola erin. Dat is echt zijn ding. Ik moet dus zorgen dat we dat altijd voldoende in huis hebben. Ik ontbijt meestal op werk, met een cracker met kipfilet, paté of soms met roomkaas, zalm en plakjes komkommer. Doordeweeks probeer ik zo min mogelijk brood te eten. In het weekend gaan mijn man en ik uitgebreid brunchen met brood van de bakkerij van Robèrt van Beckhoven. Je weet wel, die van Heel Holland Bakt. Die zit hier vlakbij. Nou als je zijn brood eenmaal hebt geproefd, wil je niks anders meer!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore