Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: mijn dochter plast weer in haar broek

Beeld © iStock

Journaliste Anne Broekman snapt er niets van. Leek haar vierjarige dochter eerder zonder problemen overdag hartstikke zindelijk te zijn, plast ze sinds een tijdje ineens weer vaak in haar broek. Wat is er aan de hand?

Al dik een jaar is onze dochter zindelijk. Dat ging allemaal prima, met een klein ongelukje daargelaten. Kind blij, ouders blij. Maar sinds een maand of drie plast onze kleuter weer heel vaak in haar broek. Soms kan ik wel vijf keer op een dag haar weer schone kleren aantrekken. En eerlijk is eerlijk: dat is best irritant. Maar bovenal snap ik het niet. Ze is niet nog maar pasgeleden op school begonnen – toen ging het allemaal nog goed – en is blij en vrolijk. Thuis zijn er geen ruzies of spanningen en ze heeft genoeg vriendjes.

Als ik haar vraag waarom ze niet gewoon naar de wc, heeft ze daar geen antwoord op. Het is mij een raadsel waar de plasongelukjes vandaan komen, dus ik vraag Dave Niks van De Familiepsycholoog om raad. Hij stelt me meteen gerust: "Een terugval in het zindelijk zijn komt vaker voor en is helemaal niet raar. Het is de vraag waar die terugval vandaan komt. Vaak speelt er dan iets in de omgeving van het kind. Soms vinden kinderen bepaalde dingen spannend waar ouders niet zo bij stilstaan."

'Je kind zegt er niets over, maar haar hoofd kan er vol mee zitten'

Onderzoek wat er speelt in het hoofd van je kind, raadt psycholoog Niks dus aan. Zoals gezegd spelen er geen dramatische dingen bij ons thuis. Het enige wat ik kan bedenken, is dat we over twee maanden gaan verhuizen. Dat hebben we aan haar verteld, maar verder zijn we er nog niet zo mee bezig. Zou onze dochter daar echt zo veel 'last' van hebben?

"Wat voor volwassenen no big deal is, kan voor kinderen juist heel groot zijn. Een verhuizing is een van de grootste stressoren in een mensen leven. Je kind zegt hier misschien zelf niets over, maar haar hoofd kan er vol mee zitten. Hoe ziet haar nieuwe kamer eruit, gaat ze haar vriendjes verliezen? Zich veilig voelen is heel belangrijk voor kinderen, en die veiligheid halen ze uit hun vertrouwde omgeving. Een verhuizing kan dus heel beangstigend zijn."

'Boos worden helpt niet, een kind doet het niet expres'

Dave Niks raadt aan om in een gesprekje te onderzoeken wat de verhuizing voor onze dochter betekent: "Wat vindt ze er wel leuk aan en wat juist niet? Bekijk hoe je haar meer veiligheid kunt bieden, bijvoorbeeld door het beloven om samen haar nieuwe kamer gezellig te maken." We kunnen volgens de psycholoog beter niet de nadruk leggen op alle plasongelukjes, maar juist op de oorzaak daarvan. Oftewel: niet geïrriteerd raken als de vijfde onderbroek van die dag verschoond moet worden: "Boos worden helpt niet, een kind doet dit niet expres. Geef juist bevestiging en vertrouwen, zeg: 'Ik weet dat je dit kunt.' Dan kan het zomaar zijn dat het ineens weer goed gaat met de zindelijkheid." 

De
Lees ook
De opvoedkwestie: mijn zoon verveelt zich bij opa en oma