Ga naar de inhoud
Gezin

Op het boodschappenlijstje van: Sabine

Beeld © Annet van den Ende

In deze rubriek nemen we iedere week een boodschappenlijstje van een lezer onder de loep: welk verhaal gaat er schuil achter de producten, wat zijn de favoriete aankopen en is er een bepaald boodschappenritueel? Deze week het lijstje van Sabine, die je niet blijer kan maken dan met kroketten en Bonbonbloc.

Het boodschappenlijstje van…

Naam: Sabine
Leeftijd: 34
Beroep: commercieel medewerker makelaarskantoor
Woont: samen met Mark (41) en baby Jack (0)
Bedrag boodschappen: €74,10

Wie doet bij jullie thuis de boodschappen?

"Eigenlijk doen we dat redelijk om en om. In het weekend haalt mijn man de grote boodschappen (voor de voorraadkast, wc-papier, flessen wijn, kratje bier etc.) en doordeweeks loop ik vaak nog even naar de Appie voor alles wat mist of waar we zin in hebben. Mijn man stuur ik uit werk op weg naar huis ook regelmatig langs de supermarkt. Kan ik mooi Jack alvast zijn hapje geven en in bad doen. En als hij dan schoongewassen in zijn slaapzakje in bed ligt, gaan wij lekker samen koken en kunnen we rustig eten."

Houden jullie van lekker eten?

"Ja, ik vind het superleuk om te koken! Een jaar geleden hebben wij onze keuken verbouwd en hebben we een open keuken gerealiseerd. Mét kookeiland en bar, en een hele stapel kookboeken op de plank. Mark zit vaak aan de bar nog even te werken als ik aan het koken ben. Heel gezellig, zo zitten we toch bij elkaar. Ondertussen nemen we de dag samen door. Als het mijn vrije dag met Jack is geweest, hebben we het eigenlijk continu over hem. Onder het genot van een wijntje. Ik mag er doordeweeks elke dag eentje van mezelf en die neem ik tijdens het koken. Altijd wit overigens. Dat is echt mijn momentje van ontspanning."

'Ik heb weleens bijgehouden wat we per maand kwijt waren aan boodschappen. Nou, daar werd ik niet blij van'

Wie maakt het boodschappenlijstje?

"Dat doe ik, als ik bedenk wat we nu weer gaan eten. Dat vind ik altijd wel een dingetje. We hebben ook vaak zo'n maaltijdbox van de Albert Heijn. Dan kun je een aantal gerechten selecteren die je lekker vindt. Superhandig en nog lekker en gezond ook. Het enige jammere vind ik dat je niet de optie 'biologisch' kunt selecteren. Wat groente en fruit betreft vind ik dat niet zo'n ramp, maar vlees, vis en kip eet ik wel het liefst biologisch. En nu Jack met zijn 8 maanden ook meer verschillende hapjes mag eten, wil ik zeker dat het vlees of vis dat ik hem geef biologisch is."

Waarom vind je dat zo belangrijk?

"Ik heb toch het idee dat er minder troep in zit. Je hoort weleens dat al die beesten in die massastallen preventief antibiotica krijgen. Dat geef je dan dus toch door, als je zo'n stukje vlees eet. Bovendien vind ik het zielig voor die beestjes. Al hoorde ik Teun van de Keuken laatst bij Jinek zeggen dat de plofkip eigenlijk het beste stukje vlees (kip) is dat je kunt eten. Maar ik geloof dat dat over het milieu ging. Qua waterverbruik en voetafdruk zeg maar."

Hebben jullie een boodschappenbudget?

"Nee, dat zou ik eigenlijk wel willen maar het komt er steeds niet van. Ik heb weleens bijgehouden hoeveel geld we per maand kwijt waren aan boodschappen. Nou, daar werd ik niet zo blij van. Het vliegt er harder uit dan je denkt hoor. En nu met Jack al helemaal, qua luiers en poedermelk dan. Ik let wel op de aanbiedingen en koop echt niet alles van het A-merk. Het huismerk is vaak net zo lekker. En ik probeer zoveel mogelijk vers te koken met hele producten. Ik zou bijvoorbeeld nooit zo'n zakje voorgesneden ui kopen of een voorgesneden groentepakket voor bij de bami. Nee, ik koop een hele winterpeen en snij die zelf wel in blokjes."

'Volgens mij denken lezers nu dat ik een tientonner ben, met al dat gesnaai'

Hoe ziet jullie ontbijt eruit?

"Mark eet meestal twee of drie boterhammen met kaas en pindakaas, Jack krijgt een flesje melk of een bordje pap en daarna nog een broodkorstje of een half boterhammetje met pindakaas, smeerkaas, humus of ei. Heerlijk vindt-ie dat. Om 05.00 uur is Jack altijd even wakker en drinkt-ie nog bij mij uit de borst. Daarna valt 'ie – meestal aan de borst - gezellig tussen ons in in slaap. Jack is nu 8 maanden maar zolang het voor hem en voor mij werkt vind ik het veel te fijn om op te geven. Bovendien is dit nog de enige voeding die hij van mij krijgt, voor de rest krijgt hij dus flesjes poedermelk en hapjes.

Ik eet tussen het aankleden en het ontbijt van Jack snel even twee crackers of een boterham. Eigenlijk veel te weinig, want vaak heb ik op kantoor om half elf alweer honger. En thuis grijp ik rond die tijd naar de koektrommel. Erg he? Oh, en ik maak 's ochtends altijd eerst een cappuccino, nog voor het aankleden en het ontbijt. Zonder kan ik de dag niet beginnen."

Wat is jouw guilty pleasure?

"Je kunt me wakker maken voor kroketten. Ik eet er gerust drie, op brood. Mark snapt daar niks van. Haha, volgens mij denken de lezers dat ik een tientonner ben met al dat gesnaai... Valt mee hoor! Ik heb kledingmaat 38/40, de goeie genen van mij moeder. Goed, terug naar de kroketten. Die van de Febo zijn het allerlekkerst, maar die van Mora uit de diepvries zijn ook best heel oké. Oh, en als Bonbonbloc van Cote D'or in de Bonus is (wat 'helaas' vaak zo is) neem die ook altijd mee. Vooral de witte met praliné-vulling, hmmmm. Ik kan zo een hele reep naar binnen werken. Het televisieprogramma Ik Vertrek aan of Chateau Meiland (mijn nieuwe verslaving, eigenlijk ook een guilty pleasure he?), een potje thee erbij, Bonbonbloc ernaast, en ik heb een fantastische avond!"

Op
Lees ook
Op het boodschappenlijstje van: Isabella