Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: mijn zoon verveelt zich bij opa en oma

Beeld © GettyImages

Sarina vindt het fijn dat haar negenjarige zoon elke donderdag door zijn grootouders wordt opgevangen. Alleen: de jongen zelf is er inmiddels minder blij mee. Wat te doen?

Al sinds de kleuterklas wordt Sarina's zoon Milan door haar schoonouders van school opgehaald op donderdag: "Dan blijft hij bij hen thuis terwijl mijn man en ik werken. Voor mij voelt dat heel fijn en vertrouwd. Maar onze zoon klaagt dat hij het saai vindt bij zijn grootouders, die in een ander dorp wonen dan wij. Moeten wij hem toch dwingen om te blijven gaan of kunnen we beter een andere oplossing zoeken?" 

Het een en ander staat of valt met hoe ver de zoon in kwestie is, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Het ene kind van 9 kan best bijvoorbeeld anderhalf uur alleen thuis zijn, maar de ander niet. Kijk naar wat je kind aankan. Soms houden we onze kinderen onnodig klein terwijl ze meer kunnen dan we denken."

'Ga niet over hem beslissen, maar mét hem beslissen'

Sowieso is het in dit geval een aanrader om samen met je kind naar een oplossing te zoeken en niet als ouders zonder overleg iets op te leggen. Coach Bobeldijk legt uit: "Een kind van 9 wil zo graag meedenken. Ga niet over hem beslissen, maar mét hem beslissen. Ga in gesprek en vraag wat zijn ideeën hierover zijn. Hoe zou hij het graag anders zien? Misschien wil hij graag alleen thuis zijn, met opa en oma als achterwacht die hij kan bellen in geval van nood. Of gaat hij op donderdag liever naar de BSO, als daar dan vriendjes zitten. En waarom vindt hij het saai bij opa en oma thuis? Wellicht helpt het als hij voortaan een vriendje mee mag nemen."

'Een compromis werkt vaak het beste'

Hoe dan ook moet het contact met de grootouders leuk blijven en niet geforceerd worden. De oplossing kan zelfs zo simpel zijn als dat opa en oma voortaan met hun kleinzoon naar zijn huis gaan, zegt Bobeldijk: "Dan is hij in zijn eigen omgeving met eigen spullen en waarschijnlijk vriendjes in de buurt." Nogmaals hamert ze erop om samen tot een oplossing te komen: "Als ouder bepaal je wat de regels zijn, maar je kunt je kinderen zeker laten meedenken. Een compromis werkt vaak het beste."