Ga naar de inhoud
Gezin

Op het boodschappenlijstje van: Glenda

Beeld © Annet van den Ende

In deze rubriek nemen we iedere week een boodschappenlijstje van een lezer onder de loep: welk verhaal gaat er schuil achter de producten, wat zijn de favoriete aankopen en is er een bepaald boodschappenritueel? Deze week het lijstje van Glenda, die een echte impulsaankoper is.

Het boodschappenlijstje van…

Naam: Glenda
Leeftijd: 31
Beroep: marketing director bij restaurantwebsite Thefork.nl
Woont: met vriend, zoon James (2,5) en een meisje op komst
Bedrag boodschappen: €28,91

Wie doet de boodschappen?

"Eigenlijk een beetje om en om. Wie er tijd en zin heeft. Ik vind boodschappen doen best leuk, maar ben wel een impulsaankoper. Ik hanteer geen boodschappenbudget, dus kom ook steevast met te veel thuis. Koekjes die op waren, lekker ijs in de aanbieding of een nieuw product dat wordt gepromoot en ik dus 'moet' proberen. Mijn vriend daarentegen gaat veel doelgerichter door de supermarkt. Koopt alleen dat wat we echt nodig hebben. Voor onze portemonnees zou het dus beter zijn als hij altijd de boodschappen deed. Oh, qua 'onzindingen' neemt hij dan weer vaak een zak chips mee trouwens. Maar dat is het dan ook wel."

Jullie doen dus elke dag boodschappen?

"Ja, bijna wel ja. Voor ons werkt dat gewoon het beste. We zijn allebei vaak zo druk dat we op de dag zelf bepalen wie er vandaag tijd heeft om boodschappen te doen. Ik kan dat niet een week vooruit bedenken. Ik heb weleens geprobeerd om weekboodschappen te doen, maar dan moest ik de helft weer weggooien omdat we toch andere plannen hadden. Dat is zo zonde en totaal niet duurzaam. Nee hoor, dan loop ik liever elke dag even naar de winkel.

Als ik kook doe ik ook meestal de boodschappen of stuur mijn vriend een lijstje. Maar omdat ik regelmatig een nieuw gerecht wil maken uit een kookboek, is mijn lijstje zo lang door al die nieuwe ingrediënten dat ie terugstuurt: haal het zelf maar. Dingen als wc-papier, vaatwastabletten en schoonmaakmiddelen zet ik er altijd op voordat ze op zijn. En amandelmelk en pindakaas staan er natuurlijk niet elke dag op. We zijn trouwens een stuk simpeler gaan koken sinds we ouders zijn, maar zijn wel nog steeds heel bewust van wat we eten."

Op
Lees ook
Op het boodschappenlijstje van: Eveline

Ik zie inderdaad geen vlees of vis.

"Dat eten we heel weinig. Voornamelijk vanwege het milieu. Voordat ik kinderen kreeg ben ik ooit 6 maanden veganist geweest. Een heel bewuste keuze, maar daar komt wel zo'n voorbereiding bij kijken... Daar heb ik nu helemaal geen tijd meer voor, joh. Bovendien had ik tijdens mijn zwangerschap van James ontzettende cravings voor dierlijke producten. Het liefst at ik twee keer per dag vlees - op mijn boterham en 's avonds nog een keer - dronk ik liters karnemelk, iets wat ik daarvoor nog nooit had gedronken, en waren de kazen niet aan te slepen.

Ik heb het veganisme toen opgegeven, mijn lichaam heeft blijkbaar af en toe dierlijke producten nodig. Ik zou het alleen nooit bij de supermarkt kopen. Als we vlees eten, halen we het bij de slager of ik bestel het als ik uit eten ben en ik weet dat daar de oorsprong van het vlees goed is. En qua vis eten we eigenlijk alleen witvis, van de visboer. Ik vind rauwe vis, sashimi, echt heerlijk, maar dat mag ik natuurlijk nu niet hebben vanwege de zwangerschap. Ik kan niet wachten om dat straks weer te mogen eten, met een wijntje erbij, hmmm."

Voor de rest is je lijstje ook best heel gezond.

"Ja, we zijn ook heel gezond hoor! We snoepen en snacken alleen in het weekend. James is een goede eter. Hij eet zo een hele rauwe paprika weg als ik aan het koken ben, en laatst zijn we uit eten geweest bij de Indonees en proefde hij alles van onze rijsttafel. Zelfs de pittige gerechten! Zo stoer. Thuis maak ik vaak pasta, ik ben zelf Italiaans namelijk, en dat vinden we allemaal heerlijk. Voordeel is dat de Italiaanse keuken eigenlijk heel vegetarisch is. Risotto met broccoli eten we ook veel, James z'n favoriet. Ook maak ik vaak een salade met mozzarella of een soepje."

Prijsverschil
Lees ook
Prijsverschil groter: boodschappenkar vol A-merken 40 procent duurder

En wat ontbijten jullie dan?

"Eigenlijk heel saai, elke ochtend hetzelfde. Namelijk overnight oats; havervlokken die een nachtje hebben geweekt in, in ons geval, amandelmelk. De ene keer doe ik daar wat rozijnen doorheen, de andere keer een schepje Chiazaadjes en soms vul ik het aan met een beetje geitenyoghurt. James eet zoveel mogelijk koemelkvrij omdat hij toen hij klein was een intolerantie leek te hebben. Nu hebben we het weer een beetje toegevoegd aan zijn dieet en dat gaat goed. Er bestaan natuurlijk ook wel lactosevrije koemelk producten, maar ik heb liever iets waar zo min mogelijk mee geknutseld is en kies daarom voor plantaardig of geitenyoghurt."

Heb je een bepaald boodschappenritueel?

"Nee, ik ga puur voor gemak. De dichtstbijzijnde supermarkt is de Albert Heijn bij ons om de hoek. Toen we hier net woonden hadden ze zo'n ander assortiment; niks plantaardigs bijvoorbeeld. Ik heb ze een mail gestuurd en inmiddels is het assortiment aangevuld en veranderd. Ik kan er dus prima mijn dagelijkse boodschappen doen, buiten vlees en vis dan. Brood halen we bij de bakker en soms ga ik nog naar de Ekoplaza voor glutenvrije producten, theetjes en de falafelballetjes zijn er heerlijk. Dat is een tip!"

Elke dag boodschappen doen = elke dag vers koken?

"Nou, wij zijn ook niet heilig natuurlijk hè? We bestellen vaak genoeg iets als we geen zin of tijd hebben. Maar meestal is er wel iets in huis om wat gezonds mee klaar te maken. Ik zorg dat er altijd basisproducten in de vriezer en de voorraadkast liggen. En we gaan zo'n twee keer per week uit eten, met James. Samen eten – zowel ontbijt als diner – vind ik heel belangrijk."