Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: mijn dochter wil niet naar middelbare school

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Patricia maakt zich zorgen over haar dochter Faya. Zij start volgende week met de brugklas, maar ziet daar erg tegenop. Wat kan Patricia doen om haar te helpen?

De afgelopen weken heeft Patricia met eigen ogen gezien hoezeer haar dochter aanhikt tegen de middelbare school: "Faya gaat volgende week beginnen in de brugklas. Ze is hier heel zenuwachtig over en heeft al weken buikpijn. Als ik vraag waar ze precies bang voor is, zegt ze simpelweg dat ze er 'geen zin' in heeft. Ik denk dat ze bang is voor de verandering. Hoe kan ik haar geruststellen?" 

Een eerste tip voor Patricia: zij hóeft haar dochter helemaal niet gerust te stellen, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching. "Met woorden als 'Joh, het wordt vast heel leuk' ga je voorbij aan het gevoel dat eronder zit. Ga haar angsten niet goedpraten, want dan denkt je kind: zie je wel, ze snapt er toch niets van."

'Een nieuwe baan vind je zelf ook spannend'

Beter is het om juist het gevoel te bevestigen. Bijvoorbeeld door als ouder te zeggen dat je snapt dat het spannend is, zo'n nieuwe school, omdat alles onbekend is. Coach Bobeldijk: "Daarmee zeg je dat je je kind begrijpt én dat het heel normaal is om dit soort dingen spannend te vinden. Als je zelf aan een nieuwe baan begint, voel je ook een gezonde spanning. Logisch dus dat je kind zich druk maakt om een nieuwe school: zijn de andere kinderen wel aardig, vind ik aansluiting, kan ik het allemaal wel? Er gaat veel om in het hoofd van een kersverse brugklasser. Het is belangrijk om daar als ouder begrip voor te tonen."

'Herinner je kind aan het positieve van een nieuwe ervaring'

Teruggrijpen naar eerdere, positieve ervaringen kan ook helpen om de spanning weg te nemen, tipt Bobeldijk: "Dan zeg je bijvoorbeeld: 'Weet je nog hoe spannend je je eerste hockeytraining vond? Dat kwam ook helemaal goed!' Herinner je kind aan het positieve van zo'n nieuwe ervaring, dat geeft vertrouwen." 

Nog een advies: overlaad je kind na de eerste schooldag niet met 1001 vragen. Bobeldijk: "Wees belangstellend, maar kom niet met een compleet kruisverhoor. Laat je kind even op adem komen en zelf bepalen wat ze van de dag vond. Dan vertelt ze uiteindelijk veel meer."

De
Lees ook
De opvoedkwestie: mijn zoon accepteert mijn nieuwe partner niet