Ga naar de inhoud
Wat haal jij nou in huis?

Op het boodschappenlijstje van: Eveline

Beeld © Annet van den Ende

In deze rubriek nemen we iedere week een boodschappenlijstje van een lezer onder de loep: welk verhaal gaat er schuil achter de producten, wat zijn de favoriete aankopen en is er een bepaald boodschappenritueel? Deze week het lijstje van Eveline, die diëtist is, maar ook dol op M&M's en veel vlees.

Het boodschappenlijstje van…

Naam: Eveline
Leeftijd: 32
Beroep: toegepast psycholoog, diëtist en auteur van het boek 'Nu afvallen & nooit meer aankomen'
Woont: samen met haar man en 18-jarige stiefzoon
Bedrag boodschappen: € 128,15

Wat een gezond lijstje!

"Vanwege mijn beroep ben ik heel bewust met voeding bezig. En mijn man eet koolhydraatarm en mijn stiefzoon lactosevrij. In het begin was boodschappen doen dus best een uitdaging, want die mag dit niet, die mag dat niet en het moet ook nog een beetje gezond en voedzaam zijn. Stond ik een half uur verpakkingen te lezen in de supermarkt. Inmiddels hebben we onze vaste favoriete recepten en weet ik goed wat wel en niet mag.

Van tevoren maken we een weekplanning en een boodschappenlijstje. Ik ga eigenlijk nooit zonder lijstje boodschappen doen, want dan gaat het mis. Dat advies geef ik mijn cliënten ook mee. Zo voorkom je dat je zwicht voor iets ongezonds. Wanneer je namelijk verleidingen in de supermarkt kunt weerstaan ben je al een heel eind op weg als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Bovendien hebben we door met boodschappenlijstjes te werken altijd wel wat in huis. We kunnen dus altijd wat lekkers op tafel zetten en hoeven geen slechte, makkelijke snacks te bestellen als we moe zijn en hongerig."

Op
Lees ook
Op het boodschappenlijstje van: Lisanne

Wie doet de boodschappen?

"Het lijstje maken we samen, maar mijn man doet 9 van de 10 keer de boodschappen. Hij heeft er een hekel aan, gaat zo snel mogelijk door de Albert Heijn. Ik doe weleens tussendoor wat kleine boodschappen. Dan probeer ik de binnenste vakken te vermijden, daar staan de ongezonde dingen. Zolang je in de buitenste ring van de supermarkt loopt, kan er weinig misgaan. En laat je niet verleiden door koopjes. Wist je bijvoorbeeld dat er veel vaker ongezonde producten in de aanbieding zijn? Zo laten we ons veel meer beïnvloeden dan we denken; door aanbiedingen dus, maar ook door de kleur van een verpakking en geuren en muziek in de supermarkt."

En waar laat jij je door verleiden?

"Mijn guilty pleasure is een zak gele M&M's. Als ik weet dat we die in huis hebben, gaat-ie op. De grootte maakt dan echt niet uit. Die moet ik dus niet te vaak kopen, of in ieder geval geen grote zak. Ik probeer echt zo min mogelijk ongezonde producten in huis te halen. Alleen als we bezoek hebben koop ik bonbons of nootjes. Sinds een half jaar drink ik ook geen alcohol meer. Als we borrelen neem ik Rivella, spa met een smaakje of een alcoholvrij biertje. Maar wel lekker met olijven, een stukje gedroogde worst en zongedroogde tomaatjes natuurlijk."

Salade
Lees ook
Salade met falafel en aubergine

Ik zie courgette-spaghetti en broccolirijst, tegenhangers van de gele zak?

"Precies. Een makkelijke manier om meer groente binnen te krijgen. Iedereen hier in huis vindt 't lekker. Die courgette-spaghetti maak ik bijvoorbeeld met tartaargehaktballetjes waar ik mosterd in doe, en tomatensaus bij maak van tomato frito. Dat is een vast favoriet recept van ons drieën en heerlijk voedzaam. Mijn man en ik gaan het liefst elke week wel een keertje uit eten, en dan bestellen we vaak iets minder gezonds. Thuis proberen we daarom zo gezond mogelijk te koken."

En al dat fruit?

"Dat doe ik in een grote fruitschaal die op tafel staat. Door dit in het zicht te zetten ben je sneller geneigd om ervan te pakken. Een tip die ik mijn cliënten ook meegeef. Of wij dat ook echt doen? Jazeker, mijn man en ik in ieder geval wel. Mijn man ontbijt daarnaast steevast met magere kwark met aardbeien en eet vaak ook nog aardbeien als tussendoortje. Ze bevatten minder koolhydraten dan het gemiddelde fruit en zijn dus perfect voor als je minder koolhydraten wilt eten. Ik ontbijt al jaren met twee crackers met pindakaas, en een kop zwarte koffie. Of thee."

Heb je een bepaald booschappenbudget?

"We proberen zo rond de 130 euro per week uit te komen."

En wat zou je nooit meenemen?

"Ik ben natuurlijk ook geen heilige, dus gooi heel af en toe een kant-en-klaar-maaltijd in m'n boodschappenwagentje. Maar ik probeer zoveel mogelijk in te vriezen wat we over hebben, zodat ik altijd een restje kan ontdooien. Verder eten we weinig tot geen vis en vega, jammer genoeg. De mannen houden daar echt niet van. Voor mezelf maak ik soms zalm, maar eigenlijk eten we iedere dag vlees. Soms afgewisseld met gevogelte. Een kipfiletspiesje tussen de grill, met brocollirijst als nasi bijvoorbeeld. Heerlijk."

 

Lijkt het je leuk als we een keer jouw boodschappenlijstje uitpluizen? Stuur ons dan een mailtje op weekendmagazine@rtl.nl.