Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: mijn dochter durft geen nieuwe dingen te doen

Beeld © iStock

Fanny ziet haar tienjarige dochter worstelen met haar verlegenheid. Daardoor is Fanny bang dat zij drempelvrees heeft en geen nieuwe dingen durft uit te proberen. Kan ze haar dochter hierbij helpen?

Dat haar dochter Esmee verlegen is en waarschijnlijk nooit haantje de voorste zal worden, vindt Fanny echt geen probleem, zegt ze: "Maar wat ik wel moeilijk vind, is dat ze geen nieuwe dingen durft te proberen. Ik weet dat Esmee graag op street dance zou willen, maar ze durft de stap niet te zetten om op les te gaan. Ik probeer haar te stimuleren, helaas zonder resultaat. Ik ben bang dat zij zichzelf hierdoor beperkt, ze blijft hangen in wat ze kent. Hoe geef ik mijn dochter meer zelfvertrouwen?"

Goede vraag, maar volgens Dave Niks van De Familiepsycholoog is er wellicht iets anders aan de hand: "Mensen vullen vaak dingen voor een ander in, ouders doen dat ook bij hun kinderen. Misschien heeft dit meisje genoeg zelfvertrouwen en speelt er iets anders mee, zoals faalangst. Wellicht heeft ze de lat heel hoog gelegd en wil ze meteen perfect kunnen dansen. Onderzoek dus eerst waar die terughoudendheid precies in zit."

'Hou de drempel laag en laat je kind dingen vrijblijvend proberen'

Volgens Psycholoog Niks heeft het durven proberen van nieuwe dingen vaak met veiligheid te maken. "Sommige kinderen voelen zich niet veilig om te gaan ontdekken. Kijk als ouder wat ervoor nodig is om dit gevoel wél te krijgen. Bijvoorbeeld dat je als ouder nog even blijft kijken bij de les of dat jullie eerst een proefles proberen. Hou de drempel laag en laat haar ook veel dingen vrijblijvend proberen. Ga dus niet eisen dat ze dan 'het wel een jaar moet blijven doen'. Want hoe weet je nou wat je leuk vindt als je het nog nooit hebt gedaan? Het is net als met eten: eerst proeven voordat je roept dat je iets niet lust."

'Maak de positieve kanten groter en de bezwaren luchtiger'

De magisch woorden zijn: het gewoon dóen. En ook: niet te veel verwachtingen hebben, als ouder en als kind. Psycholoog Niks: "Veel kinderen willen het zó graag allemaal goed doen, ze willen niet falen. Dat werkt haast verlammend. Ga het gesprek aan met je kind en vraag heel specifiek waarom het haar leuk lijkt om op street dance te gaan. Maak de positieve kanten – nieuwe kinderen ontmoeten, lekker bewegen – groter en probeer de bezwaren of beren op de weg luchtiger te maken. Misschien is je kind bang om alleen ergens te beginnen, en wil een vriendinnetje ook graag mee op dansles. Zo simpel kan de oplossing soms zijn. Maar dit weet je pas als je écht in gesprek gaat en niet zelf aannames gaat doen."

De
Lees ook
De opvoedkwestie: mijn zoon is bang voor de dood