Ga naar de inhoud
Wat haal jij nou in huis?

Op het boodschappenlijstje van: Lisanne

Beeld © Annet van den Ende

In deze rubriek nemen we iedere week een boodschappenlijstje van een lezer onder de loep: welk verhaal gaat er schuil achter de producten, wat zijn de favoriete aankopen en is er een bepaald boodschappenritueel? Deze week het lijstje van Lisanne, die maar liefst vier jonge zoontjes heeft.

Het boodschappenlijstje van…

Naam: Lisanne
Leeftijd: 32
Beroep: managementassistent
Woont: samen met man Joris en hun vier zonen, Joep (6), Teun (4), Hugo (2) en baby Benjamin
Bedrag boodschappen: € 163,59
 

Zo, dat is een flinke lijst...

"Ja, dit zijn praktisch onze boodschappen voor de hele week. Ik ga dan nog wel een keer naar de natuurwinkel hier in de buurt voor wat kleine boodschapjes, bestel mijn luiers online waar ze in de aanbieding zijn, ga naar de bakker voor vers brood en alleen naar de supermarkt als we nog iets nodig hebben of zijn vergeten. Iedere donderdag maak ik het boodschappenlijstje. Ik bekijk eerst wanneer we thuis zijn de komende week en wat we dan gaan eten. Het weekend laat ik vaak open voor spontane etentjes, bij familie, vrienden of op het strand bijvoorbeeld. Op zaterdagochtend worden die boodschappen dan gebracht, ideaal. Lekker gestructureerd he? Dat moet ook wel met 4 kinderen hoor, haha."

Vier jongens, vier grote eters?

"Als ze het lekker vinden zeker. Er is hier helaas altijd wel iemand die iets niet lekker vindt. Maar over het algemeen zijn de jongens goede eters. Inmiddels kook ik dubbele porties. Niet meer voor 4, maar voor 8 personen. Soms heb ik echt het idee alsof ik voor een weeshuis sta te koken. Dat zal de komende jaren alleen maar erger worden natuurlijk. Laatst kocht ik een grotere ovenschaal voor de ovenschotel. De maat die we hadden was niet genoeg. Kook ik pasta, dan gaat er een heel pak in, en van verse pasta wel drie pakken. De hoeveelheden die er hier doorheen gaan zou ik niet bij kunnen houden als ik dagelijks zelf de boodschappen moet gaan doen hoor. Dus ik bestel zoveel mogelijk online en laat het bezorgen."

Op
Lees ook
Op het boodschappenlijstje van: Nienke

Ik zie ook lekker veel fruit op je lijstje.

"Ja, we eten hier heel veel fruit. Sowieso krijgen de jongens natuurlijk fruit mee naar school en als ze uit school komen hebben we met z'n allen nog een fruitmoment. Maak ik voor iedereen een bakje met wat aardbeien, besjes en appel of banaan bijvoorbeeld. En als ik sta te koken krijgen de jongens een bakje rauwkost: komkommer, paprika, tomaatjes of wortel."

Van veel moeders hoor ik dat hun kinderen geen 'groene dingetjes' lusten. Hoe zit dat bij jullie?

"Oh nee hoor, ze eten hier best goed. Spinazie door de stamppot, of door de pannenkoeken, boontjes vinden ze heel lekker, broccoli trouwens ook. Lasagne eten ze ook graag. Van zo'n verspakket. Je krijgt dan alle ingrediënten in een pakket met een recept erbij, ideaal. Dat staat hier trouwens voor komende week op het menu!"

Hou je nog ergens rekening mee als je boodschappen doet?

"Ik probeer één keer in de week vis te eten en één keer vegetarisch. En ik koop het liefst alles biologisch, sowieso het vlees. Waarom? Het geeft me een beter gevoel. Ik denk dat die beesten een beter leven hebben gehad en minder troep hebben gekregen. Dat krijg je toch zelf ook allemaal binnen. Wat betreft vis zou ik bijvoorbeeld nooit Tilapia kopen, van die kweekvis. Ik haal soms vis bij Marqt, maar koop ook gerust de lekkerbekjes uit de diepvries bij de Albert Heijn."

Niet
Lees ook
Niet in verkooptrucs trappen? Koop met een boodschappenlijstje

Wat doe je nog meer om het jezelf makkelijk te maken?

"Op donderdag eten we altijd 'drakenpannenkoeken'. Dat is vaste prik, en o wee als ik daarvan afwijk. De jongens weten het precies. Ik mix verse spinazie met de staafmixer door het pannenkoekenbeslag, hebben ze gelijk hun portie vitaminen binnen. Ze mogen er overigens geen suiker of gewone stroop op hoor, veel te zoet. Nee ze kunnen kiezen uit jam of appelstroop van de natuurwinkel.

En ik maak de broodtrommels van de oudste twee de avond van tevoren klaar; met sneetjes bevroren brood uit de vriezer en pindakaas, smeerkaas of een gebakken eitje erop. Fruitbakjes maak ik idealiter ook al de avond van tevoren, behalve appel – dat snij ik de ochtend zelf. Ik heb nog geen klachten ontvangen van de mannen, dus het zal nog wel lekker zijn de volgende dag."

Wat staat er standaard op je boodschappenlijstje?

"Melk, broodbeleg, wc-papier, keukenrol en ik check altijd even of we nog schoonmaakmiddelen nodig hebben. En croissantjes voor ons familieontbijt op zondagochtend, met verse jus en warme broodjes uit de oven. Chips koop ik eigenlijk ook altijd wel, en dadels en abrikoosjes voor de jongens. We zijn niet zo van het snoepen. Ik hou zelf ook meer van hartig. Maar heel soms hebben we chocola in huis. Dat is wel een guilty pleasure, ik kan zo een hele reep opeten. Dus dat moet ik maar niet te vaak kopen."

Lijkt het je leuk als we een keer jouw boodschappenlijstje uitpluizen? Stuur ons dan een mailtje op weekendmagazine@rtl.nl.