Wat haal jij nou in huis?!

Op het boodschappenlijstje van: Nienke

08 augustus 2019 15:13 Aangepast: 13 augustus 2019 09:53
Beeld © Annet van den Ende

In deze nieuwe rubriek nemen we iedere week een boodschappenlijstje van een lezer onder de loep: welk verhaal gaat er schuil achter de producten op het lijstje, wat zijn de favoriete aankopen en is er een bepaald boodschappenritueel? Deze week het lijstje van Nienke, die soms de hele stad door fietst voor precies de juiste producten.

Het boodschappenlijstje van…

Naam: Nienke
Leeftijd: 33
Beroep: advocate
Woont: samen met haar vriend Roel (34)
Bedrag boodschappen: €91,80

Wie doet bij jullie thuis de boodschappen?

"Een beetje om en om eigenlijk. Ik maak van bijna alles lijstjes - een to-do list voor klusjes in huis, een paklijst als we op vakantie gaan - en dus ook een boodschappenlijstje. Idealiter bestellen we elke week onze boodschappen online en plan ik onze maaltijden zo'n 3 a 4 dagen vooruit. Maar soms schiet dat er even bij in en gaat een van ons na werk nog even langs de supermarkt. Deze keer heeft mijn vriend Roel de boodschappen gedaan, online."

Het is voor jou dus nog een verrassing wat er op het menu staat komende week?

"Het moeten bedenken wat we nu weer zullen gaan eten, vind ik altijd het lastigst, daarom kiezen we vaak voor maaltijdboxen. Uit negen opties kun je er dan zelf een paar selecteren. Genoeg keuze, er zitten altijd een paar lekkere bij. Wij kiezen er meestal drie. Ik vind het leuk dat je op deze manier nooit een week hetzelfde eet en combinaties kookt die ik zelf bijvoorbeeld nooit zou maken, maar die verrassend lekker zijn! Ook zit er altijd vrij veel groente bij, dat vinden we lekker en belangrijk.

Het enige minpunt is dat je geen optie kunt selecteren uitsluitend biologisch te willen eten. We proberen wel bewust onze maaltijden te kiezen; zo min mogelijk vlees, minimaal één keer per week vis en een paar keer vega. En we gaan bijna ieder weekend wel uit eten of hebben een etentje met vrienden. Als dat bij ons thuis is gaan we op zaterdagochtend uitgebreid samen boodschappen doen. Heel gezellig en kneuterig vind ik dat. Voor dat ene lekkere truffelkaasje, die spaanse pepertjes uit Ibiza en bonbons fietsen we de hele stad door. We hebben voor alles een vast adresje."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Op het boodschappenlijstje van: Luc

Waarom vind je biologisch eten zo belangrijk?

"Allereerst omdat die beesten niet hutje mutje naast en bovenop elkaar gepropt staan in van die megastallen. Afschuwelijk. Daarnaast krijgen de biologische boeren een eerlijke prijs en is het beter voor de aarde en voor jezelf. Dieren van biologische boeren krijgen geen preventieve antibiotica, wat je indirect natuurlijk ook weer binnenkrijgt als je zo'n stukje vlees eet. Wat groente en fruit betreft wordt er minder 'troep' op gespoten en alleen dat al lijkt me gezonder. En heb je weleens het verschil geproefd tussen een biotomaat en een gewone? Zo'n biologisch exemplaar bevat echt veel meer smaak!"

En jullie ontbijten gewoon lekker Hollands met een bruine boterham?

"Ik sta op met een grote cappuccino die ik dan op de bank voor het nieuws opdrink. Daarna ga ik douchen en aankleden en smeer ik een boterham, inderdaad, of een paar crackers met roomkaas of kipfilet ofzo. En ik snij wat fruit en groente voor bij het ontbijt en voor in een bakje mee naar kantoor. En die zak nootjes die op het lijstje staat, gaat trouwens ook mee. Zo heb ik altijd wat gezonds te snacken bij me en voorkom ik dat ik rond 15.00 uur in de kantine een kroket sta te bestellen (mijn verslaving!). Mijn vriend ontbijt meestal met drie boterhammen met pindakaas en een stuk fruit, of een bak yoghurt met muesli. En altijd thee, hij drinkt nooit koffie. Dus die cupjes zijn alleen voor mij, en ons bezoek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels... in de rij bij de kassa

Wat staat er altijd op je boodschappenlijstje?

"Rauwkost, fruit en melk voor de cappuccino. Oh, en koffiecupjes ook natuurlijk."

Heb je een bepaald budget voor boodschappen?

"Nee, ik koop wat we nodig hebben en waar we die week zin in hebben. Dat hoeven echt niet altijd luxeproducten of A-merken te zijn. Ik koop ook vaak gewoon wat in de aanbieding is of iets van het huismerk."

Wat zou je nooit kopen?

"Champignons. Die vind ik echt niet lekker. Mijn vriend wel, maar die kookt ze eigenlijk nooit voor zichzelf. Soms zitten ze bij een gerecht uit de maaltijdbox, dan is hij ook weer blij."

Lijkt het je leuk als we een keer jouw boodschappenlijstje uitpluizen? Stuur ons dan een mailtje op weekendmagazine@rtl.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore