Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn kleuter kan zichzelf niet vermaken'

30 juli 2019 07:17 Aangepast: 22 oktober 2019 12:56
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Hoe gek ze ook is op haar vierjarige dochter, redacteur Anne Broekman heeft niet altijd de puf om haar de hele dag te entertainen. Hoe leert ze haar om zichzelf te vermaken?

Voordat ik stapels haatmail krijg: natuurlijk speel ik met mijn kleuter. Ik klei, verf en strijkkraal me suf. Maar mijn dochter heeft het liefst dat ik de hele dag álles met haar samendoe. Met de Barbies spelen, op de trampoline springen, in haar speelkeukentje rommelen en zelfs wc-bezoekjes doet ze bij voorkeur met mij samen. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb er geen zin in om haar de hele tijd te entertainen. Ik wil graag dat ze leert zichzelf wat meer te vermaken, maar hoe pak ik dat aan?

Ik roep advies in van Dave Niks van De Familiepsycholoog en vraag hem of ik misschien te veel van mijn dochter verwacht: "Kinderen snappen meer dan je denkt. Als je in hun belevingswereld stapt en op hun niveau praat, kun je echt wel afspraken maken. Oók met een vierjarige. Zeg dat je eerst even samen met haar gaat spelen, maar dat ze het daarna zelf moet doen. Maak het concreet door een timer of kookwekker te zetten."

'Gun je kind dat ze zichzelf een keer verveelt'

Lukraak roepen dat je kind 'maar iets voor zichzelf moet doen' zal weinig zoden aan de dijk zetten. Het is beter om met een paar suggesties te komen. Maar soms zijn kinderen in een bui dat ze nergens zin in hebben. In dat geval is er ook geen man overboord, aldus psycholoog Niks: "Gun je kind dat ze zichzelf een keer verveelt. Een kind dat zich verveelt, moet namelijk nadenken over wat ze nou echt wil doen. Door als ouder steeds alles maar aan te reiken, ontneem je je kind de creativiteit om iets te bedenken. Geef je kind dus vooral de gelegenheid om te gaan ontdekken."

'Onderschat kinderen niet, ze voelen jou perfect aan'

Het zelf spelen zal niet meteen zonder slag of stoot gaan, waarschuwt Dave Niks: "Maar na een paar keer snapt een kind heus wel wat de bedoeling is. Je kunt het ook opbouwen: je begint bijvoorbeeld met een kwartier waarin je kind iets voor zichzelf moet gaan doen, en dat bouw je verder uit. En ga het gesprek aan. Leg uit waarom jij het fijn vindt om ook even tijd voor jezelf te hebben. Jouw kind heeft hier ook voordeel van: waarschijnlijk heb jij daarna namelijk wel weer zin en energie om leuk samen iets te doen. Onderschat kinderen niet. Ze voelen perfect aan of jij het wel echt leuk vindt om met de poppen of lego te spelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De opvoedkwestie: mijn dochter vertikt het om sorry te zeggen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore