Op het boodschappenlijstje

Wat haal jij nou in huis?

18 juli 2019 22:40 Aangepast: 22 juli 2019 11:11

In deze nieuwe rubriek nemen we iedere week een boodschappenlijstje van een lezer onder de loep: welk verhaal gaat er schuil achter de producten op het lijstje, wat zijn de favoriete aankopen en is er een bepaald boodschappenritueel?

Het boodschappenlijstje van…

Naam: Reinier
Leeftijd: 36
Beroep: eigenaar managementbureau
Woont: samen met zijn vrouw en 3 kinderen in Haarlem
Bedrag boodschappen: € 64,31

Chips en bier, mannenavond?

"Mijn vrouw is vanavond eten met vriendinnen dus ik kan in alle rust sport kijken op televisie. Althans, ik hoop dat dat in alle rust gaat lukken. Eerst nog de kids op tijd in bed zien te krijgen."

Aha, dat verklaart de pakken luiers, fruithapjes, knakworst, Sultana en pakjes appelsap

"Ja, morgen ga ik met de oudste twee, twee jongetjes van 6 en 4 jaar oud, naar het Archeon. Ze hebben net een ridderthema op school gehad, dus we gaan eens kijken hoe het er in de Middeleeuwen aan toe ging. Vandaar de pakjes appelsap en Sultana. Normaal gesproken halen we zoiets niet in huis. Alleen als er een feestje is of we ergens naartoe gaan. Naar school krijgen ze gewoon een beker water, boterhammen met pindakaas en een stuk fruit mee.

We hebben een suikervrij beleid: die jongens van mij zijn al druk genoeg. Stop je daar ook nog eens een heleboel suiker in dan stuiteren ze echt de hele dag op en neer. Die fruithapjes zijn voor mijn dochter, net 4 maanden oud. Ze mag vanaf nu hapjes eten. Vooral de jongens vinden het een feest haar te voeren. Kunnen ze eindelijk iets meer met hun zusje. Mijn vrouw maakt die hapjes zo veel mogelijk vers in zo'n speciaal baby stoomapparaat. Maar voor onderweg – als we naar het strand gaan of bij opa en oma zijn – vind ik die potjes wel handig. Bij een derde ben je daar ook een stuk makkelijker in, af en toe een potje is prima hoor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Goedkoper boodschappen doen? 'Houd je smartphone in je zak'

Met zo'n druk gezin doen jullie vast boodschappen voor de hele week?

"Haha, dat zou wel handiger en voordeliger zijn hè? Mijn vrouw en ik zijn helaas niet zo'n ster in vooruit plannen, we doen hooguit voor twee, maximaal drie dagen boodschappen. En dan nog loop ik bijna dagelijks naar de bakker voor vers brood of iets dat we vergeten zijn. De jongens blijven af en toe spontaan bij opa en oma eten als die gaan oppassen en dan bestellen wij sushi of we halen een kleine rijsttafel bij de Toko. We hebben het weleens geprobeerd, voor een week boodschappen in huis halen, maar daar moesten we toen de helft van weggooien. Ach, de supermarkt is hier om de hoek, dus daar loop je zo even heen.

Toen mijn vrouw zwanger was en onze jongste net was geboren hadden we zo'n maaltijd box. Ideaal wel hoor, want dan hoef je niet na te denken over wat je nu weer eens zult gaan maken. Maar 9 van de 10 keer aten de jongens het niet en dan sta je toch weer tosti's te maken of een omelet te bakken. Dan maar weer terug naar onze eigen vaste recepten die we allemaal lekker vinden, gezond zijn én snel bereid."

Kook jij zelf?

"Zelden. Ik doe in het weekend vaak de boodschappen en soms nog even snel na werk. Mijn vrouw kookt vrijwel altijd. Volgens haar is de hele keuken ontploft als ik een keer achter het fornuis sta, dus die taak laat ik gewillig aan haar over. Efficiënter ook, want zo kunnen we gelijk aan tafel als ik thuis ben van werk. Het avondeten is bij ons een heilig moment; beeldschermen gaan uit en weg en we hebben even echt tijd en aandacht voor elkaar. Vaak doen we erna nog een spelletje en dan begint het spitsuur: kinderen in bad of onder de douche, tandenpoetsen, verhaaltje en naar bed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De opvoedkwestie: mijn dochter wil niet eten

En wie eet al die chocola dan?

"Als al het speelgoed weer is opgeruimd en de vaatwasmachine aan staat begint onze avond. Meestal roept er nog iemand van boven. We lopen bijna iedere avond wel een paar keer heen en weer voor nog een kus, een slokje water of een speen die is gevallen. Maar als we dan eindelijk zitten, zet mijn vrouw een pot thee, gaat Netflix aan (we zitten nu in Undercover, aanrader!) en pakken we de chocola erbij. Lekker kneuterig hè, haha."

Hebben jullie en bepaald budget voor de boodschappen?

"Nee, eigenlijk niet. Meestal geef ik tussen de 30 en 70 euro per keer uit. Ik neem wel altijd een plastic tas mee. We scheiden thuis zo goed mogelijk het papier, glas en plastic. Al die losse plastic tasjes vind ik zo zonde."

Wat neem je standaard mee en wat zou je nooit kopen?

"Brood, melk, fruit. En 'lekkere dingetjes'. Dat appt mijn vrouw dan, of ik haar. Daarmee bedoelen we chocola, wijn en/of olijven. Er gaat hier wel bijna dagelijks een bakje olijven doorheen. Het liefst die met die kleine knoflookjes. Ja, daar kan je ons allemaal wel voor wakker maken.

Kant-en-klaar maaltijden, van die nasi en bami happen of lasagne, zou ik nooit kopen. Die dingen zitten zo boordevol zout en bovendien zijn die echt niet lekker. We - oké mijn vrouw dan - proberen zo vers en gezond mogelijk te koken thuis. Heel soms smokkelen we een klein beetje, met kant-en-klare pannenkoeken voor de kinderen. Maar daar gaat altijd een schaaltje verse rauwkost bij hoor."

Philippine Dankelman

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore