Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: vriendin met slechte invloed

Beeld © iStock

Joyce weet zich niet zo goed raad met de nieuwe vriendin van haar tienjarige dochter. Ze vindt dat dit meisje een slechte invloed op haar kind heeft. Moet ze de vriendschap verbieden?

Aanvankelijk was Joyce erg blij toen haar dochter een nieuwe vriendschap sloot: "Demi had een rotperiode gehad nadat haar vader en ik uit elkaar waren gegaan. Dus toen Noa nieuw bij haar in de klas kwam en het meteen klikte tussen die twee meiden, was ik blij voor haar. Maar ik vrees dat Noa niet de beste invloed heeft op mijn dochter. Het valt mij – en mijn ex trouwens ook – op dat Demi erg brutaal is nadat ze met Noa heeft gespeeld. Ze is dan kattig en heeft op alles een weerwoord. Ik wil de vriendschap niet per se verbieden, hoewel dat soms wel door mijn hoofd spookt. Wat kunnen we het beste doen?"

De
Lees ook
De opvoedkwestie: mijn kleuter heeft woedeaanvallen

Het contact verbieden helpt niet, hoe graag ouders dat soms ook zouden willen, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Een kind van tien gaat bijna naar de middelbare school, en dan heb je nog minder invloed op de keuze van vrienden. Bovendien hechten kinderen van die leeftijd veel waarde aan hun vrienden, ze willen precies zoals zij zijn. Vriendschappen worden steeds belangrijker voor ze. Dan werkt het echt averechts om kwaad te spreken over die vrienden of zelfs het contact te verbieden."

Wat is dan wel een slimme aanpak? Het gesprek aangaan, zegt Bobeldijk: "Ga dit gesprek aan zonder oordeel en zonder het benoemen van die vriendin. Probeer je kind een spiegel voor te houden zonder goed of fout oordeel. Begin je dit gesprek met het doel 'exit vriendin' dan zal je kind zich daar juist tegen verzetten en wellicht die vriendin nóg meer opzoeken."

De
Lees ook
De opvoedkwestie: kind alleen op vakantie

Wat wel de juiste manier is om dit probleem te bespreken: veel vragen stellen. Coach Bobeldijk tipt: "Benoem het gedrag. Zeg bijvoorbeeld: 'Goh, ik zie dat je heftig reageert, waar komt dat vandaan?' Of: 'Je zit niet lekker in je vel, hoe komt dat?' Al pratend komt je kind wellicht zelf tot de conclusie dat er een linkje is met die ene vriendin. En precies dát is cruciaal: je hebt liever dat je kind het zelf inziet, dan dat jij iets oplegt. Je wilt tenslotte je kinderen leren hoe ze zelf in de toekomst goede beslissingen maken."