Gezin

Mama zegt doei (voor een weekje dan)

12 juli 2019 10:00 Aangepast: 12 juli 2019 11:32
Beeld © Annet van den Ende

Voor sommigen is het een droom, anderen doen het gewoon: op vakantie gaan zonder kinderen. Zowel Judith (42) als Roos (40) laten regelmatig man en kinderen thuis om zelf een paar dagen de hort op te gaan. Zielig voor de kinderen? Welnee!

Op vakantie gaan krijgt een hele andere betekenis zodra je kinderen hebt. Want waar je eerst urenlang kon luieren op een bedje aan het strand, mét boek en cocktail, kun je met kids blij zijn als je vijf minuten gewoon even kunt zitten, al dan niet compleet onder het zand, voordat er weer iemand 'MAMMAAA' gilt of je je peuter zonder zwemdiploma uit de zee kunt trekken. Uitslapen kun je wel vergeten, rustig uit eten gaan eigenlijk ook. Nee, een vakantie mét kinderen is best hard werken. Logisch dan ook dat er moeders zijn die een (paar) keer per jaar voor zichzelf kiezen en zeggen: 'De groeten, mama gaat nu even alleen op reis.'  

'Op vakantie met de kinderen ben ik, net als thuis, toch altijd het eerste aanspreekpunt'

Roos van den Akker (40), moeder van 4 kinderen van 10, 7, 4 en 2 jaar oud, deed dat vorig jaar voor het eerst. Ze zat in een burn-out en had sterk het gevoel dat ze er even alleen tussenuit moest. "Ik heb een pittige baan in de gezondheidszorg en mijn kinderen hebben alle vier een rugzakje. Dat vergt veel aandacht en geduld. Ik dacht altijd dat ik dit prima aankon, tot de man met de hamer kwam. Ik stortte compleet in. Ik was op van het continue zorgen. Mijn man zei: 'Waarom ga je niet een weekje op vakantie? Dan kun je je echt even alleen met jezelf bezighouden.'

Zo gezegd, zo gedaan. Ik ging zonder mijn man en onze vier kinderen op vakantie, maar nam wel een vriendin mee. Voor de gezelligheid. We zijn een weekje naar Kos geweest, heerlijk. Ik heb die hele week uitgeslapen, in de zon gelegen met een boek en gezwommen. En we konden in alle rust eten, op een tijdstip dat wij wilden. Ik kreeg weer rust in mijn hoofd en hoefde met niemand rekening te houden. Wat ik het allerfijnste vond aan die vakantie zonder mijn kinderen? Dat ik niet de hele dag door 'mama' hoorde. Want ja, net als thuis, ben ik toch ook op vakantie het eerste aanspreekpunt. Het was dus een stuk stiller, daar moest ik echt wel even van afkicken in het begin."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Sociale druk voor zomervakantie: 'Ik krijg stress van Schiphol, blijf liever thuis'

"Spijt dat ik ben gegaan heb ik niet, integendeel. Voor mijn vertrek had ik alles tot in de puntjes geregeld. Alle afspraken van die week schreef ik op een briefje voor mijn man, ik legde setjes kleren klaar voor de hele week en er lag genoeg eten in de koelkast. Mijn schoonmoeder kwam bij ons thuis op de kleintjes passen wanneer mijn man moest werken. Het is zo goed bevallen dat ik weer een weekje zonder kinderen weg zou willen. Maar dan echt helemaal alleen, denk ik, ook zonder vriendin. Ik zou het iedereen aanraden; niet alleen om even op te laden, maar ook omdat je weer jezelf kunt zijn en niet slechts moeder van. Dit wordt een traditie hoor!"

Hoe is dat voor het thuisblijvende kroost eigenlijk, als mams een weekje weg is? Volgens ontwikkelingspsychologe Heleen de Groot hoeven we ons daarover niet teveel zorgen te maken. "Bij een kind dat veilig gehecht is - dat wil zeggen dat het zelfstandig en met zelfvertrouwen in de wereld staat, wetende dat hun ouders er voor ze zijn als dat nodig is - zal het geen problemen opleveren. Het gaat in de relatie tussen ouders en kinderen vooral om de kwaliteit van het contact en veel minder om de kwantiteit. Zorg als ouder dat de tijd die je met je kind samen doorbrengt warm, harmonieus, veilig en echt aandachtig is. Hoeveel uur per dag dat dan is, of dagen per week dat zijn, dat is minder bepalend. Het is wel belangrijk dat kinderen tijdens de afwezigheid van een of beide ouders een oppas of logeeradres hebben waar ze het naar hun zin hebben en waar ze zich op kunnen verheugen."

'Laat je niet leiden door emoties als schuldgevoel of stress. Dat voelen je kinderen aan en de kans is groot dat ze die emotie overnemen'

Voor een kind dat minder goed gehecht is, en dus veel leunt op zijn of haar ouders, zou het wel moeilijk kunnen zijn. "Een afwezige ouder is een afwezige bevestiging en dat maakt een kind onzeker en bang. Als je merkt dat je kind het lastig vind dat je weggaat, kun je hem of haar tijdens je afwezigheid geruststellen door bijvoorbeeld een T-shirt met jouw geur achter te laten, elke dag op een vaste tijd even te bellen of een kalender te maken waarop je kind kan zien hoeveel nachtjes je nog weg bent."

En hoe kun je je kinderen dan het beste voorbereiden op je vertrek? De Groot: "Vertel je kinderen op een rustig moment dat je een weekje weggaat. Leg uit waarom je dat fijn vindt of nodig hebt en geef aan hoe dat weekje er voor de kinderen uit gaat zien, zodat ook zij weten waar ze aan toe zijn als jij er niet bent. Van belang hierbij is ook dat ouders vanuit eigen rust handelen en zich dus niet laten leiden door emoties als angst om de kinderen tekort te doen, schuldgevoel, stress, boosheid, verontwaardiging enzovoort. Dat zullen kinderen namelijk voelen en de kans is dan groot dat zij deze emotie over gaan nemen en zo weer versterken bij de ouders."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Skip die vakantiedip: 'Daar sta je dan weer, in de pisregen'

Judith van Wijk (42), ook moeder van 4 in de leeftijd van 4 tot 12 jaar, gaat al vier jaar lang elk jaar een paar keer weg zonder haar kinderen. Vaak met haar beste vriendin, soms met haar man. In november ging ze naar IJsland, daarvoor was ze naar Helsinki, en binnenkort gaat ze naar Marokko. Ze werkt van maandag tot en met woensdag als onderwijsadviseur, en heeft daarnaast een eigen blog en kan dus makkelijk een lang weekend weg plannen. Dat is voor haar ook wel de max om van huis weg te zijn.

Wat het op vakantie gaan zonder kinderen zo heerlijk maakt? Judith: "Dat je je eigen ritme kunt bepalen. Er staat niet 's ochtends vroeg een kind naast je bed te springen omdat ie honger heeft. Je kunt gaan en staan waar je wilt, lange wandelingen maken bijvoorbeeld en 's avonds pas om 20.00 uur aan tafel. Ook de accommodaties van mijn kinderloze vakanties zijn een stuk luxer en mooier. Het is echt zo fijn. Zodra je kinderen een bepaalde leeftijd hebben - dat wil zeggen: je niet een hele kleine baby hebt -, boeken en gaan!"

'Ik krijg weleens negatieve reacties uit mijn omgeving. Zeggen mensen dat ze het echt niet zouden kunnen, op vakantie zonder hun kinderen. Misschien zijn ze gewoon jaloers?'

Om zoveel mogelijk drama te voorkomen, vertelt Judith haar kinderen bewust niet te lang van tevoren dat ze zonder hen op vakantie gaat. "Ik zeg het ze vaak twee tot drie dagen voor vertrek, want ze zien er soms best tegenop. Het uitzwaaimoment is ook altijd weer drama. Staan ze huilend bij de deur. Maar ik weet gelukkig ook dat dat weer klaar is zodra ik uit zicht ben hoor. En vaak als ik vanaf mijn vakantie bel hebben ze het te druk om aan de telefoon te komen of antwoorden ze vluchtig op mijn vraag of alles goed gaat thuis met 'Ja mam en ik moet nu weer gaan. Doei!'"

Of Judith thuis kan loslaten als ze weg is? "Ja hoor, heel goed. Ik trek de deur achter me dicht en ben weg. Ik leg geen setjes kleren klaar of doe extreem veel boodschappen van tevoren. Mijn man doet die dagen gewoon alles. Het enige wat ik soms regel is een extra dag opvang op de BSO of crèche. Vaak is het huis ook nog eens keurig opgeruimd als ik thuiskom. Ik moet vaker weggaan, grap ik dan. Hij doet meer als ik er niet ben hoor.

Eén keer was ik weg toen mijn een na jongste mocht afzwemmen. Daar baalde ik enorm van, maar ja, de reis was al geboekt. En toen mijn oudste dochter haar eindmusical had, had ik toevallig al een vakantie naar Zweden staan, die heb ik toen wel – tegen extra kosten – omgeboekt. Dat soort mijlpalen wil ik niet missen. Gelukkig gaat het verder altijd heel goed. Ik krijg weleens negatieve reacties hoor, uit mijn omgeving. Zeggen mensen bijvoorbeeld dat ze het echt niet zouden kunnen, op vakantie zonder hun kinderen. Misschien zijn ze gewoon jaloers? Ik laad in ieder geval enorm op van die tripjes, ben er ook echt een leuker mens en een leukere moeder van. Je bent met vier kinderen toch de hele dag aan het zorgen en aan het regelen. Door alleen op vakantie te gaan, kun je écht even bijtanken en dan kan je er thuis weer een tijdje tegenaan."

'Ook als een week bij de oppas niet zo leuk is, lopen kinderen daar geen blijvende schade van op'

Volgens ontwikkelingspsychologe Heleen de Groot is het verstandig om rekening te houden met het moment waarop je als ouder weggaat. Plan dit niet tijdens gebeurtenissen die voor je kind belangrijk of ingrijpend zijn. Ga bijvoorbeeld niet met vakantie als je kind eindexamenuitslag krijgt of voor het eerst naar de crèche gaat. De Groot: "Voor ouders is het belangrijk om uitgerust en in harmonie met zichzelf en hun omgeving te zijn. Als zij hiervoor zo af en toe een weekje voor zichzelf nodig hebben, zal dit weekje dus enorm goed doen, wat dan weer positief is voor iedereen om ze heen.

Een week 'anders' kan voor de kinderen heel leuk en leerzaam zijn en tot blijvende jeugdherinneringen leiden. Mochten de oppassen minder bevallen en hierdoor de week voor de kinderen anders uitpakken dan de bedoeling was, dan zal dit geen diepe schade opleveren voor de kinderen. Zij weten immers dat het tijdelijk is en dat hun ouders terugkomen en dan alles weer bij het oude zal zijn."

Pauline Egge, van Petitepassport.com, tipt 5 fantastische plekken waar je zonder kinderen naartoe moet.

1. Casa Cook Kos: een heerlijke plek waar je van de rust kunt genieten op zowel het strand als op de loungebedden (of hangmat) voor je private pool. 

2. Finca Serena in Mallorca: een vijfsterren resort op Mallorca met een sereen interieur en een zwembad met uitzicht over de omringende natuur. 

3. Pure House op Ibiza: een oase van rust in deze finca die vooral geroemd wordt door de waanzinnige tuin en de bohemian sfeer. 

4. Memmo Alfama in Lissabon: vanaf het dakterras heb je een waanzinnig uitzicht op de wijk Alfama en de rest van Lissabon.

5. Maison Ceronne in Normandie: gaaf design guesthouse in Le Perche, een ruw natuurgebied op zo’n twee uur van Parijs. 

Philippine Dankelman

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore