Gezin

De opvoedkwestie: mijn peuter wil niet door zijn vader naar bed gebracht worden

16 juli 2019 06:35 Aangepast: 22 oktober 2019 12:57
Beeld © iStock

Het avondritueel van de peuterzoon van Fanny is nogal uit de hand gelopen: hij wil alleen nog maar door z'n moeder naar bed gebracht worden. Hoe doorbreken ze dit?

Ze weet dat ze het zelf ook in de hand heeft gewerkt, maar wil er nu dolgraag vanaf: de tweejarige peuter van Fanny wil namelijk alleen door haar op bed gelegd worden. "Max staat erop dat ik hem naar boven breng. Als zijn vader hem op bed legt, schreeuwt hij moord en brand en kalmeert hij pas als ik het van mijn man overneem - iets wat ik helaas te vaak heb gedaan, dat geef ik eerlijk toe. Maar nu zitten we vast in dit patroon, wat ook nog eens erg onhandig is als ik een afspraak heb of wil sporten 's avonds. Hoe doorbreken we dit?"

'Je kind moet leren dat hij niet altijd zijn zin krijgt'

Eén geruststelling: het gedrag van Max past echt bij zijn leeftijd én het is maar een fase, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Op een bepaald moment hangen veel kinderen meer aan de ene ouder dan aan de andere. Niet abnormaal dus, maar ook niet wenselijk. Deze peuter moet leren dat hij niet altijd zijn zin krijgt en niet alles kan afdwingen, en zijn moeder moet leren om het niet steeds over te nemen van haar man. Anders weet je kind dat hij uiteindelijk toch zijn zin krijgt. Het is hetzelfde principe als driftbuien in de supermarkt om een snoepje. Dan is het ook zaak om voet bij stuk te houden."

'Als compromis kun je samen een boekje op de bank lezen'

Er zit voor deze ouders dus niets anders op dan om hier even doorheen te gaan, zegt Bobeldijk: "Vertel je kind van te voren ter voorbereiding dat papa hem die avond naar bed brengt, dan kan hij alvast aan het idee wennen. Als compromis kan je samen beneden op de bank voor het slapen een boekje lezen, maar de vader brengt hem naar boven. Ook zou je het een paar dagen samen kunnen doen. Maar verder moet iedereen door de zure appel heen bijten. Vind je het echt lastig om je kind te horen brullen dat jij naar boven moet komen? Ga dan ook echt naar een afspraak of sporten. En bedenk: er is niets ernstigs aan de hand. Je kind is niet in gevaar, dit is gewoon een driftbui. Vervelend, maar niet raar of onoverkomelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De opvoedkwestie: mijn dochter vertikt het om sorry te zeggen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore