Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: mijn kind blijft niet aan tafel zitten

Foto ter illustratie Beeld © iStock

De vierjarige dochter van journaliste Anne glipt om de haverklap van tafel, ook in restaurants. Hoe leert ze haar om braaf te blijven zitten?

Ze moet 'even een Barbie pakken', moet 'ineens plassen' of zit ineens op de bank in plaats van aan tafel: onze dochter van net 4 glipt tijdens het avondeten steeds met een ander smoesje van tafel. Hoogst ongezellig plus onbeleefd, al heeft ze daar nog geen notie van. En ook in restaurants loop ik de helft van de tijd achter haar aan. Ik wil haar leren rustig aan tafel te blijven, maar vraag me af of ze daar te jong voor is. Mijn man en ik verschillen hierover van mening. Hij denkt dat ze nog niet zo lang kan blijven zitten, ik wil dat ze zich aanpast. Hoe komen we hieruit?

De
Lees ook
De opvoedkwestie: mijn dochter is veel met jongens bezig

Het doel is om het gezellig te hebben aan tafel. Als je je kind dan twintig keer moet terug zetten, is dat voor niemand leuk, zo zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "En het is maar de vraag of het zin heeft. Sommige kinderen kunnen gewoon niet lang aan tafel blijven zitten. Ze zijn rusteloos en wiebelen waarschijnlijk ook in de klas. Je kunt langzaam met ze opbouwen dat ze langer blijven zitten. Zet bijvoorbeeld een kookwekker op tien minuten: zo lang wordt er aan tafel gezeten. Maak er een spelletje van. Maar heb niet te hoge verwachtingen. Een kwartier is echt de max voor wiebelkinderen, maar voor veel kinderen is dat toch al te lang."

De
Lees ook
De opvoedkwestie: dochter wil oma niet kussen

Toch moeten kinderen leren om aan tafel rekening te houden met anderen, ook als er buiten de deur gegeten wordt. Maar ook daar gaat onze kleuter steevast aan de wandel en cross ik het hele restaurant door achter haar aan, met het schaamrood op mijn kaken. "Misschien is ze nog niet zo geschikt om te eten in restaurants. Bedenk of jouw wens om uiteten te gaan wel bij het karakter van je kind past", zegt opvoedcoach Bobeldijk.

Erg vreemd vindt ze het gedrag van onze dochter trouwens niet: "Een kind van 4 wil nu eenmaal alles zien en ontdekken, en je kunt haar moeilijk vastbinden. Tip: ga even samen een rondje lopen zodat ze alles kan zien. Spreek af dat jullie dan weer even aan tafel gaan zitten en later weer een rondje gaan lopen. En kies voor kindvriendelijke restaurants met een speelhoek en waar meer kinderen rondlopen. De chique, rustige restaurants bewaar je dan maar voor als jullie een avond oppas hebben."