Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: ik heb moeite met mijn drukke kind

Beeld © iStock

Cynthia houdt van rust, stilte en tijd voor zichzelf, maar haar achtjarige zoon is een echte stuiterbal. Dat vindt ze soms lastig te accepteren.

Hoewel ze zijn energie en enthousiasme bewondert, heeft Cynthia toch met regelmaat moeite met haar drukke kind: "Ik ben vrij introvert en hou van rust om me heen en tijd voor mezelf. Mijn zoon Miles is juist enorm druk, kan geen moment stilzitten en praat non-stop. Ik merk dat ik daar erg veel moeite mee heb en soms tegen hem snauw dat hij eindelijk eens stil moet zijn. Dat vind ik dan weer zielig voor hem, want hij is wie hij is. Toch gebeurt het elke keer weer dat ik geïrriteerd raak en uitval. Hoe ga ik met deze verschillen om?"
 

'Door tijd voor jezelf te hebben kun je er daarna weer voor je kind zijn'

Er zit in dit geval niets anders op dan de onderlinge verschillen in karakter te leren accepteren, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching. "Zowel moeder als zoon moeten leren om met elkaar om te gaan, anders wordt het er niet gezelliger op in huis. Leg je kind in heldere, begrijpelijk taal uit wat precies de verschillen tussen jullie zijn. Geef hierbij heel eerlijk aan hoe jij hierin staat en vertel dat jij soms rust nodig hebt. Dat is helemaal niet raar, het is als ouder belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Hier geldt de oude vliegtuigmetafoor, waar je in geval van nood eerst bij jezelf het zuurstofmasker op moet zetten en dan pas bij je kind.

Vertel ook dat jij door tijd voor jezelf te hebben zonder een hoop herrie en gedoe om je heen, er daarna weer meer voor hem kunt zijn. Hier vallen heus afspraken over te maken. Van een peuter of kleuter kun je dit niet verwachten, maar bij een kind van 8 mag je best jouw behoefte uiten."

'Leg duidelijk uit wat je wilt, zodat je kind weet waar hij aan toe is'

Een goede uitleg vóórdat er weer een irritatiepunt is, is hierbij het halve werk, zegt Bobeldijk: "Door duidelijk te communiceren en uit te leggen wat je graag wilt, weet jouw kind waar hij aan toe is. Anders bouwt de spanning zich vanbinnen in jou op en kan het gebeuren dat je ineens tegen hem uitvalt, en je kind heeft dan geen idee waar dat vandaan komt. Dit kun je voorkomen door expliciet van te voren te zeggen: 'Ik wil nu even rust, het komende kwartier verwacht ik van je dat je zelf even speelt en mama met rust laat.'

Als dit goed gaat, kun je het daarna opbouwen. Wat ook kan helpen: geef je kind een opschrijfboekje waarin hij tijdens die break alles kan noteren wat hij jou wil vertellen. Dat geeft hem de zekerheid dat hij heus niets gaat vergeten wat hij graag kwijt wil aan jou."

De
Lees ook
De opvoedkwestie: mijn dochter vertikt het om sorry te zeggen