Gezin

De opvoedkwestie: mijn dochter vertikt het om sorry te zeggen

25 juni 2019 11:15 Aangepast: 22 oktober 2019 13:01
Beeld © iStock

De halsstarrigheid waarmee haar zesjarige dochter weigert om haar excuses aan te bieden, maakt Lieke soms bijna wanhopig. Hoe leert ze haar dochter om sorry te zeggen?

Dat haar dochter Mila pittig en eigenzinnig is, vindt Lieke helemaal niet verkeerd, zegt ze: "Maar dat vertaalt zich soms ook in extreme koppigheid. Mila vertikt het om sorry te zeggen als ze iets verkeerd heeft gedaan. Daar erger ik me dood aan. Vaak belanden we dan in een machtsstrijd waarbij ik haar dwing om alsnog sorry te zeggen, maar dat komt er een beetje murmelend uit, terwijl ze nog net niet met haar ogen rolt. Het komt op mij dan erg ongemeend over, bovendien lijkt deze aanpak het doel voorbij te schieten: dat ze welgemeend ergens spijt van heeft en dat ook uit. Hoe leer ik haar dit?"

'Vaak laten we onze kinderen sorry zeggen voor de buitenwereld'

Met je kind in een machtsstrijd belanden om het woordje 'sorry' eruit geperst te krijgen, levert inderdaad weinig op, bevestigt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Je wilt als ouder dan per se winnen en je gelijk halen, en dat is ook logisch. Maar hou goed voor ogen welk punt je wilt maken."

Volgens de coach is het belangrijk om onderscheid te maken tussen écht ontoelaatbaar gedrag waarvoor een excuus zeker op z'n plaats is, of kleine misstappen waarbij je van een mug een olifant maakt: "Heel vaak laten we onze kinderen sorry zeggen voor de buitenwereld, omdat het zo 'hoort'. Bijvoorbeeld voor andere ouders, als je kind een ander kind in de zandbak een duwtje heeft gegeven. Dat moet je kind zich met pijn en moeite verontschuldigen, terwijl als er niets van was gezegd de kinderen het voorval na twee minuten alweer zouden zijn vergeten. Maak dus geen punt van iets kleins, is mijn advies."

'Van je kind mag je verwachten dat ze met een oplossing komt'

En als er wel echt sprake is van onacceptabel gedrag? Dan mag je zeker excuses eisen, zegt coach Bobeldijk: "Een kind van zes mag de verantwoordelijk dragen van wat ze heeft gedaan. Als ouder mag je van je kind verwachten dat ze het goed maakt en met een oplossing komt. Dat hoeft trouwens niet per se het woord 'sorry' te zijn. Er kan ook een tekening gemaakt worden of een knuffel worden gegeven. Als de ander het maar goed genoeg vindt. Vraag daar ook naar, bijvoorbeeld als er ruzie is geweest met een vriendje: 'Is dit goed genoeg voor jou?'"

En dan zijn er nog verlegen kinderen die geen sorry durven te zeggen. Bobeldijk: 'Die moeten iets vaak even laten bezinken. Spreek dan af om er later op terug te komen. Maar voel vooral aan: hoe belangrijk is het? Als je kind even dwars is geweest, kun je ook zeggen als ouder: 'De volgende keer doen we het anders, afgesproken?' en elkaar dan een knuffel geven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De opvoedkwestie: mijn dochter is veel met jongens bezig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore