Anderhalfverdieners

Moeders jonge kinderen werken meer, vaders ietsje minder

30 mei 2019 10:10 Aangepast: 31 mei 2019 14:16
Beeld © iStock

De afgelopen vijftien jaar zijn moeders met jonge kinderen 6,5 uur meer gaan werken per week. Er zijn ook steeds meer 'grote' anderhalfverdieners, waarbij de parttimer 20 tot 35 uur per week werkt.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over anderhalfverdieners: stellen waarbij de ene partner fulltime (35 uur of meer) en de andere parttime werkt.

Het meest voorkomend zijn 'grote' anderhalfverdieners. Hun aandeel nam sinds 2003 toe van 27 procent naar 36 procent. Tegelijkertijd daalde het aandeel 'kleine' anderhalfverdieners, met een partner in een deeltijdbaan van minder dan 20 uur per week. Op die manier werkt nog ongeveer 15 procent.

Moeders met jonge kinderen zijn meer gaan werken. Tussen 2003 en 2018 is hun gemiddelde werkweek ruim 6,5 uur langer geworden.

Opleidingsniveau moeders omhoog

Volgens het CBS komt dat vooral door het opleidingsniveau van de moeders. Er zijn meer hoogopgeleide moeders en die werken meer uren per week dan laagopgeleide moeders.

De arbeidsduur van vaders nam af tijdens de crisis. Die neemt nu weer toe, maar was in 2018 nog een half uur per week korter dan in 2003.

Vooral paren met jonge kinderen

Ouders van wie het jongste kind jonger dan twaalf is, zijn relatief vaak 'grote' anderhalfverdieners. In 2018 ging het om 46 procent.

Er zijn daarbij wel aanzienlijke verschillen naar onderwijsniveau. Is de moeder laagopgeleid, dan hoort 26 procent van de desbetreffende stellen tot de grote anderhalfverdieners. Bij een hoogopgeleide moeder is dat 52 procent.

Ook het percentage eenverdieners was in 2018 aanzienlijk lager dan vijftien jaar eerder. Bij 26 procent van de stellen werkt één van de partners. Bij laagopgeleide paren werkt relatief vaak één partner.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Werken na eerste kind: steeds minder vrouwen stoppen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore