Ga naar de inhoud
Gezin

De 5 spelregels van… uiteten met kinderen

Beeld © GettyImages

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week gaat het over een kopzorg voor velen en een feest voor anderen, namelijk: de vijf spelregels van… uiteten gaan met kinderen.

De situatie

Heh ja, gezellig! Een avondje uiteten met die vriendin die je al lang niet gesproken hebt. Of eindelijk weer eens een een-op-een met je lief. Hij maakte speciaal een reservering bij dat nieuwe tentje op de Grote Markt en jij trok voor de gelegenheid iets moois aan. Zie je het voor je? Bedenk daar nu eens een stuk of drie rennende kinderen bij. Gillend tussen de tafeltjes door en stotend tegen stoelen. Ergens achterin brult onophoudelijk een baby. Voor niemand leuk toch? Dus hoe doe je dat eigenlijk, uiteten met kinderen? We vroegen het aan Yvonne van der Kroft, van Etiquette a la carte.

De spelregels

1. Doe het niet. 

Flauw natuurlijk. Maar wil je echt genieten van een heerlijke avond uit (en die broodnodige tijd voor elkaar), bel dan een oppas. "Uiteraard moeten kinderen ook  goede manieren leren en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen," vindt Van der Kroft. "Niet meteen op hoog niveau, maar begin met een kindvriendelijk restaurant zoals een pannenkoekenhuis. Als dat goed gaat, kun je vanzelf upgraden naar de restaurants die je zelf het lekkerst vindt." Gouden tip: Er moet een duidelijk eind in zicht zijn. Bespreek de avond dus thuis al voor en spreek bijvoorbeeld af dat jullie na de pannenkoek naar huis gaan. Zuchten dat je over een half uur weer gaat heeft geen zin, want dat zegt kinderen niks. Dan maak je het júíst onrustig. 

De
Lees ook
De 5 spelregels van... de onenightstand

2. Schermpjes mogen best. 

"Tafelen is natuurlijk iets sociaals. Een tablet is best een goede uitvinding om druktemakers even op hun plek te houden, maar je kunt niet van kind verwachten dat-ie zich daar de hele avond mee vermaakt." Hoe hoort het dan wel aan tafel? "Als je kinderen meeneemt, zorg dan ook dat je aandacht aan ze besteedt. Praat niet alleen over onderwerpen die kinderen niet aanspreken, want dan raken ze verloren. Klets met ze, of verzin spelletjes voor aan tafel. Als de koek op is kun je ze altijd nog even op die iPad laten loeren."

3. Niet de plek om op te voeden

Een pizza Hawaï zonder ananas? Maak er geen punt van, vindt Van der Kroft. "Een restaurant is niet de plek om kinderen te leren eten. Je kunt met goed fatsoen een verzoek voor de keuken neerleggen. Zo voorkom je dat je kind alle champignons eruit vist." Prima-de-luxe dus.

De
Lees ook
De 5 spelregels van... de kraamvisite

4. Voor de hond

Datzelfde geldt voor het bord leegeten. In een restaurant smaakt de spaghetti nu eenmaal anders dan thuis en zijn de porties misschien groter. Maak er geen halszaak van, en neem de kliekjes desnoods mee in een doggiebag. Leer je kind liever hoe hij moet bestellen bij de ober en dat hij bedankt voor het eten, dan dat zo'n bord weer hagelwit naar de spoelkeuken moet. Wanneer je van te voren met een kind afspreekt dat hij echt niet alles op hoeft te eten, blijft het vaak een stuk gezelliger aan tafel. En heb jij nog lekker iets voor thuis!"

5. Hangjongeren

In de aanloop naar de feestelijke dis, voelt wachten soms als een eeuwigheid voor koters. Logisch dat ze om zich heen gaan kijken, wiebelen of naar buiten willen. "Kinderen kunnen soms heel gezellig bij het buurtafeltje gaan kletsen, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat anderen last hebben van jouw kind. Ben je zelf het slachtoffer van een tafelplakker, geef hem dan gerust een duidelijke hint met zachte hand. Aan halfbakken antwoorden heb je niets."