Babynamen

'Achternaam' Nouri als voornaam gegeven aan 47 baby's

29 januari 2019 15:28 Aangepast: 29 januari 2019 15:34
Beeld © Getty Images

In de jaarlijkse lijst met babynamen vallen er altijd weer een paar namen op. Namen als Nouri, Kjeld en Meghan staan er opeens tussen. "Nieuws rond bekende personen heeft altijd invloed."

Uit de jaarlijkse ranglijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) blijkt dat Julia in 2018 de populairste naam was. 797 meisjes hebben die naam gekregen. Bij de jongens staat met 681 keer de naam Lucas op 1.

Wie een stuk verderop in de lijst kijkt, ziet een aantal 'nieuwe' namen: Nouri (47 keer), Kjeld (47 keer) en Meghan (27 keer). Dat zijn namen die voorheen bijna niet gegeven werden. Toevallig is het natuurlijk niet, want deze namen zijn veelvuldig in het nieuws geweest. Voetballer Abdelhak Nouri, hertogin van Sussex Meghan Markle en topschaatser Kjeld Nuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De populairste kindernamen: zoek jouw naam op

In juli 2017 werd voetballer Abdelhak Nouri plotseling groot nieuws, omdat hij op het veld een hartstilstand kreeg. Zijn toestand is ernstig: Nouri is nog steeds in lage staat van bewustzijn.

De voornaam Abdelhak komt niet in het kindernamenlijstje van 2018 voor. Maar opvallende genoeg dus wél zijn achternaam. Onder de 47 Nouri's is ook het zoontje van rapper Ali B., die afgelopen augustus geboren werd. Het lijkt erop dat Ali en zijn vrouw deze naam bewust hebben gekozen als eerbetoon aan de voetballer: Ali B. is fan van Ajax en leeft sinds het ongeluk erg mee met de familie van Nouri.

Abdelhak Nouri Abdelhak Nouri

Namendeskundige Maarten van der Meer van Vernoeming.nl verklaart de opkomst van namen die in het nieuws zijn geweest: "Nieuws rond bekende personen heeft altijd invloed. Meestal gebeurt dat als de naam toch al trendy aan het worden is. Mensen horen de naam vaker, wennen eraan en denken: dát is een leuke naam."

Associatie

Volgens Van der Meer heeft de keuze voor een naam 'meestal niet per se direct' met de bekende persoon te maken. "Het gaat vaak niet om een vernoeming. Het is puur omdat je de naam vaker hoort, dat het dan in je hoofd gaat zitten. En als je er een neutrale of positieve associatie bij hebt, en je vindt de naam mooi, dan kies je ervoor."

Of de naam Nouri nog veel populairder gaat worden, verwacht hij overigens niet.

GTST

Van der Meer zocht uit dat personages in de soap Goede Tijden, Slechte tijden het traditiegetrouw goed doen. Toen 'Bowien' in 1998 in de serie te zien was, werden er in het daaropvolgende jaar prompt 25 Bowiens op de wereld gezet. De opleving bleek overigens van korte duur. En de naam Sil verdubbelde in 2004, nadat in de serie baby 'Sil' was geboren.

De naam Vajèn werd in 2012 400 keer aan een meisje gegeven nadat een 14-jarige meisje met die naam meedeed aan het programma The Voice Kids.

Joran

Alle namen die in het nieuws komen, zijn volgens Van der Meer geschikt om te kiezen. "Tenzij mensen er een negatieve associatie mee hebben." Hij noemt als voorbeeld de naam Joran. "Die werd tot 2005 veel gebruikt en werd zelfs populairder. Maar door de aandacht voor Joran van der Sloot rond de verdwijningszaak van Natalee Holloway, zag je de naam plotseling verdwijnen."

Wat verder ook opvalt, is dat mensen niet happig zijn op namen die de koninklijke familie heeft gegeven. "De associatie met de dochters van Willem-Alexander is dan weer te sterk. Dat willen mensen niet." In 2018 zijn er 25 meisjes geboren met de naam Amalia. De namen Ariane en Alexia zijn minder dan 25 keer gegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lucas en Julia populairste kindernamen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore