Gezin

De opvoedkwestie: moet je een peuter straffen?

18 januari 2019 08:57 Aangepast: 18 januari 2019 15:19
Beeld © iStock

Op de gang zetten, naar boven sturen of een tv-verbod: journaliste Anne Broekman heeft het allemaal al eens in de strijd gegooid als 'straf' voor haar driejarige dochter. Maar niets voelt echt goed. Moet ze haar peuter wel straffen? Hoe dan?

Hoewel ik mijn dochter van drieënhalf al drie keer heb gewaarschuwd, gooit ze toch snoeihard haar duploblokken door de kamer. Of ze glipt naar boven met de vingerverf terwijl ik even in de keuken sta, waarna ik een debacle aantref op haar slaapkamer. Ik ontplof en zet haar – krijsend en trappelend – op de gang. Maar doe ik hier goed aan? Hoe straf je een peuter eigenlijk op de juiste manier?

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont valt meteen met de deur in huis: "Ik ben geen voorstander van straffen, zeker niet voor een driejarige. In een straf zit altijd een vernederend aspect. Het is een soort boetedoening voor bepaald gedrag, maar lost niets op."

Kinderen moeten snappen wat ze fout hebben gedaan.

Natuurlijk zijn bepaalde acties van je kind niet te tolereren. Niemand wordt blij van muren die met pindakaas zijn besmeurd, eerlijk is eerlijk. Maar door puur en alleen je kind op de gang te zetten, wordt niet duidelijk waaróm het iets verkeerd heeft gedaan, zegt Pont. "Dan kun je je peuter wel zes minuten apart zetten en een 'sorry' afdwingen, maar dan krijg je een leeg excuus. Je bereikt er niets mee. Jonge kinderen moeten snappen waarom ze de fout in zijn gegaan, om herhaling hiervan te kunnen voorkomen. Hun empathie is nog niet goed ontwikkeld. Als zij zich krijsend op de vloer van de supermarkt gooien omdat ze geen snoep krijgen, denken ze er echt niet aan wat dat voor jou betekent."

Het is belangrijk om in contact te blijven met je kind.

Het goede nieuws: het geweten van je kind kun je vormen. En daarmee pak je meteen het wangedrag aan. Dus wat te doen, de eerstvolgende keer als je kind je tot waanzin drijft? Psycholoog Pont erkent dat opvoeden lastig is in zulke situaties: "Maar het is heel belangrijk om op zulke momenten in contact te blijven met je kind. Kom op de gebeurtenis terug en vraag aan je kind wat er nou eigenlijk aan de hand was. En leg uit dat jij 'zeurt' als reactie op wat jouw kind doet. En dat willen jullie allebei niet, dus is het handig als je peuter voortaan zulke dingen niet meer doet. Dit proces moet je overigens vele malen herhalen om succes te bereiken, het vergt nu eenmaal een lange adem."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore