Ga naar de inhoud
Feestdagen

Sint zonder stress: tips voor een probleemloze pakjesavond

Beeld © Annet van den Ende

Help! Het is het weekend voor pakjesavond. Voor veel mensen betekent dat: flink aan de bak met knutselspul, peinzen over passende poëzie (telt klankrijm ook?!), en intussen een knap staaltje verwachtingsmanagement bedrijven. Met deze tips gaat dat soepel!

SURPRISE, SUPRISE!

Ook als je nog maar een uur hebt om een surprise te fiksen, kun je er iets persoonlijks van maken. Je eigen huis is een bron van creativiteit. Wat dacht je van een legosteen, gemaakt van een schoenendoos en halve wc-rolletjes? Een oud, dik boek waar je in het midden van de bladzijden een geheim vakje uitsnijdt? Of een stokpaardje, gemaakt van een wollen sok gevuld met pepernoten en beplakt met ogen en een tuigje? Stok erin, yihaa!

Hint van de Sint: vergeet niet het cadeautje erin te stoppen vóórdat je de surprise dichtmaakt. Logisch ja, maar je zult niet de eerste zijn die zijn eigen kunstwerk vroegtijdig moet openbreken.

SINT ZAT TE DENKEN….

Hoe schrijf je nou een leuk gedicht, dat goed aanslaat, grappig is, een béétje prikkelt, maar niet meteen een jarenlange familievete ontketent? Tja. Wisten we het maar. Maar ook al is niet iedereen een dichter des vaderlands, er zijn een paar gouden regels waar je je aan kunt houden om toch een heel behoorlijk rijm te produceren. Laat tekst en cadeau om te beginnen bij elkaar aansluiten: dat verhaal over neef Barts’ liefdesleven is vermakelijk, maar heeft niets te maken met zijn nieuwe snelkookpan. En als je toch over zijn vriendin begint: hou het leuk. Geen steken onder water, wel terugkomende grappen of overdrijvingen. Maak het goed (voor)leesbaar: geen ingewikkelde rijmschema’s, liefst gewoon aa-bb. Dan weet je zeker dat oma ook de clou begrijpt.

IK WIL IK WIL WIL

‘Zet maar op je lijstje!’ En: ‘Je mag alles vragen, maar je weet niet of je het krijgt’. Welke ouder hoort het zichzelf niet regelmatig zeggen tegen kinderen met een speelgoedwaas voor de ogen? Resultaat: een verlanglijst vol dure, overbodige of onpraktische cadeaus. Het volgende Engelse rijmpje kan helpen om orde te scheppen in de wat-zullen-we-kopen-chaos: want - need - wear - read. Oftewel: elk kind krijgt één cadeau dat hij graag wil, één cadeau dat hij nodig heeft, één cadeau dat hij kan aantrekken en één dat hij kan lezen. Sint blij, kind blij.

SINTSNACKS

Bij een heerlijk avondje horen natuurlijk heerlijke snacks. Klein probleempje: omdat je eind augustus al bent begonnen, kun je op 5 december waarschijnlijk geen pepernoot meer zien. Hint van Sint: vermom ze als taart. Of als toetje. Of als ijs. Pepernotencheesecake, pepernotentiramisu, pepernotenmousse: perfecte sintsnacks en nog chique ook. Recepten vind je online, maar zelf experimenteren mag altijd: you can’t go wrong with pepernoten. Voor de kinderen maak je pizzamijtersstafstengels en pietenprikkers. Niet strooien met al dat lekkers, gewoon opeten.

VAN RUILEN KOMT GEEN HUILEN

Sinterklaas is niet goedkoop, zeker niet als je voorafgaand aan pakjesavond ook een paar schoenen hebt moeten vullen. Maar hebben kinderen eigenlijk wel elk jaar nieuw speelgoed nodig? Ze spelen vaak maar met een paar favorieten, de rest ligt onaangeroerd in de kast. Ga daarom eens niet op pad om speelgoed te kopen, maar om te ruilen. Door het hele land worden speelgoedruilmarkten georganiseerd, waar je die onaangeraakte pop kunt inwisselen voor dat skateboard dat nu bovenaan het lijstje staat. Goedkoop, duurzaam en nog leuk ook. ‘Mag ik van jou…?’

OVERDAGPIET

Over schoen zetten gesproken: liggen jouw kinderen ‘s nachts ook te stuiteren (of te huilen) in bed als ze hun schoen hebben gezet? En willen ze om vijf uur ‘s ochtends al weten wat erin zit? Enter de Overdagpiet. Die werkt - je raadt het al - alleen overdag, als kinderen op school zitten of naar voetbaltraining zijn. ‘s Ochtends een liedje, ‘s middags een Pietje, ‘s avonds een blij grietje. Dat rijmt.

PSSST…..

Vraag aan een willekeurige volwassene wanneer hij werd ingewijd in het Grote Geheim Van Sinterklaas en hij vertelt je in detail waar hij was, wie het vertelde en hoe het voelde. Het is dus nogal een moment om je kinderen uit de droom te helpen. Op de meeste basisscholen beginnen ze in groep 5 of 6 met surprises. Het is dus slim om voor die tijd Het Gesprek aan te gaan, bijvoorbeeld in de zomervakantie, als het onderwerp minder beladen is. Vertel bijvoorbeeld dat Sinterklaas wel echt heeft bestaan, en dat grote mensen nu nog elk jaar zijn verjaardag vieren om hem te eren. Zeg erbij dat je kind nu ook een beetje bij de grote mensen hoort en het daarom niet mag verklappen aan zijn kleine broertje of zusje. Hoef je ook niet bang te zijn dat hij ineens keihard roept dat Sint wel heel erg op buurman Bakker lijkt.

LATEN WE HET GEZELLIG HOUDEN

Urenlang tafelen en tussendoor een paar cadeautjes. Klinkt gezellig, toch? Mmm, wel als je pakjesavond viert met - volwassen - vrienden, maar niet als er kinderen bij zijn. Die raken waarschijnlijk van de aanblik van inpakpapier al dusdanig in extase, dat je een rustige avondmaaltijd wel kunt vergeten. Om kleuterdrama’s te voorkomen, kun je pakjesavond daarom beter omdopen tot pakjesmiddag. Bereid je kinderen voor op wat er komen gaat en blaas de spanning (‘Zou hij wel komen?’) niet teveel op. Hint van Sint: ga eerst een fikse wandeling met ze maken, zodat ze hun energie kwijt kunnen. Kunnen de thuisblijvers mooi de cadeautjes klaarzetten. ‘Oooh, jullie hebben hem nét gemist!’

SHOP LOCAL

Online shoppen is voor drukke Sinterklazen natuurlijk een uitkomst. Niet alleen kun je op internet makkelijk de scherpste prijs vinden, ook heb je je cadeaus vaak de volgende dag al in huis. Geen eindeloze wachtrijen, geen gesjouw met tassen en geen halsbrekende toeren om ervoor te zorgen dat je kind niet ziet dat je zijn nieuwe computerspel staat af te rekenen. Maar ook geen verlichte winkelstraten, geen pepernoten bij de kassa en geen liefdevol ingepakte, persoonlijke cadeautjes. En als je postorderpakketje door de decemberdrukte - niet zelden - vertraging oploopt, sta je op het moment suprême alsnog met lege handen. Wil je niet. Ga daarom ook eens winkelen bij die boetiek in je eigen straat of bij die originele speelgoedwinkel in je dorp. Zo draag je bij aan het succes van de lokale middenstand en bezorg je kleine ondernemers ook prettige feestdagen. Als je meteen dit weekend gaat, ben je nog ruim op tijd voor pakjesavond. Dank u Sinterklaasje!