Minder baby's

'Laag geboortecijfer in Nederland kan komen door hoge huizenprijzen'

09 november 2018 17:20 Aangepast: 09 november 2018 19:47
Archieffoto. Beeld © ANP

In ongeveer de helft van de wereld worden steeds minder baby's geboren. Vooral in Europa. In Afrika hebben vrouwen gemiddeld 7 kinderen, in Nederland is het geboortecijfer lager dan ooit. Hoe kan dat?

Is de krappe woningmarkt anticonceptie voor millennials? Dat vroeg Jan Latten, hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam, zich gisteren af in een column over het extreem lage geboortecijfer in Nederland en in andere Europese landen.

Uitstel

In Nederland wordt gemiddeld 1,6 kind per vrouw geboren, dat is extreem laag. Latten vindt het 'toch frappant', dat Nederland een economische opleving meemaakt, en dat jongeren het krijgen van kinderen tóch uitstellen.  

'Statistisch vallen de stijgende huizenprijzen samen met dalende kindertallen voor eind-twintigers', schrijft Latten. En nee: er is geen waterdicht bewijs dat de krapte op de woningmarkt en de hoge huizenprijzen in Nederland dé (enige) oorzaak zijn voor het feit dat vrouwen later en minder kinderen krijgen. Maar: 'de trends staan niet los van elkaar', stelt de demograaf.

Miniatuurvoorbeeld
LEES MEER:

'In 2017 werden in Nederland minder baby's geboren dan tijdens dieptepunt in jaren 80'

Hoge eisen

Het lage geboortecijfer kan ook (deels) te maken hebben met de hoge eisen die vrouwen stellen aan hun partners, stelt Richard Paping, demograaf aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Zeker in de huidige tijd, waarin vrouwen hoger opgeleid zijn", legt hij uit. "In Nederland hebben vrouwen de neiging geboortes uit te stellen. Hoe meer ze die uitstellen, hoe minder ze er krijgen. En van uitstel komt afstel."

En dat afstel, waarvan dus vooral in Europese landen sprake is, kan zorgwekkend zijn, zo stelt Christopher Murray in een artikel op de site van de BBC. In de ene helft van de wereld, zoals in Afrikaanse landen als Niger en Somalië, worden nog genoeg baby's geboren om de bevolking op peil te houden, of zelfs te laten groeien. Vrouwen krijgen daar gemiddeld zeven kinderen. 

Minder mensen van een nationaliteit

"Maar de andere helft van de landen kent vruchtbaarheidscijfers ónder het vervangingsniveau", zo stelt Murray. Daarmee bedoelt hij dat er minder mensen van een bepaalde nationaliteit worden geboren dan sterven.

Zo is het geboortecijfer in Cyprus en Taiwan het laagst: daar krijgen vrouwen gemiddeld één kind. "Als er niets gebeurt, zullen de populaties achteruitgang in die landen." 

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`