Ga naar de inhoud
Onderzoek

1 op 5 volwassen kinderen ziet gescheiden vader niet meer

Beeld © ANP

Als hun ouders uit elkaar zijn gegaan, heeft één op de vijf kinderen op latere leeftijd nauwelijks nog contact met zijn vader. Dat blijkt uit een onderzoek naar de gevolgen van scheiding op kinderen.

Van de kinderen van gescheiden ouders had 20 procent het afgelopen jaar zijn vader niet gezien. Bij kinderen van wie de ouders bij elkaar zijn gebleven, geldt dat voor niet meer dan 2 procent.

In het onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), werd gekeken naar kinderen die geboren zijn tussen 1971 en 1991. Het is voor het eerst dat de langetermijneffecten van scheiding op deze manier onder de loep zijn genomen.

Specifieke generatie

De onderzochte groep is opgegroeid in de tijd waarin echtscheiden in Nederland een hoge vlucht nam. "Het gaat om een specifieke generatie", zegt Matthijs Kalmijn van de Universiteit van Amsterdam. "Tegenwoordig heb je co-ouderschap en bezoekregelingen. Destijds verdween de vader na een echtscheiding al snel buiten beeld of werd het contact stukken minder."

Gescheiden
Lees ook:
Gescheiden en geen geschikt huis te vinden: 'Huren of kopen was geen optie'

De gevolgen daarvan zijn nog niet goed onderzocht, zegt Kalmijn. "Veel vaders hebben er moeite mee als ze het contact met de kinderen verwatert. Ze ervaren minder sociaal welbevinden als er geen contact is."

Rol vader is veranderd

Voor kinderen is dat anders, zegt Kalmijn. "Vooral als er in de opvoeding conflicten zijn, is het stoppen van de ruzie belangrijker dan contact met de vader."

Gescheiden vaders zijn tegenwoordig veel meer betrokken bij het opgroeien van hun kinderen. "Hun rol is totaal veranderd. Partners, omgeving, overheid: in de jaren 70 en 80 was iedereen verrast door de situatie en niet in staat om bij te sturen." Dat is nu veel minder het geval.

Stiefvader als vader

"Ouders die niet meer samen waren met de andere ouder van hun kind, bleven meestal niet alleen", schrijven de onderzoekers van de UvA. Tijdens de jeugd van het kind had 70 procent van de vaders en 60 procent van de moeders minstens één keer een 'huwelijks- of samenwoonrelatie' van minimaal twee jaar gehad. 

Die nieuwe relaties waren niet altijd even stabiel. Ongeveer vier op de tien eindigde in een (echt)scheiding. Evengoed beschouwen ruim vier op de tien volwassenen (44 procent) hun stiefvader als hun vader. Het gaat dan om kinderen die, na een scheiding van hun ouders, met de nieuwe partner van hun moeder in één huis hebben gewoond. Stiefmoeders worden door maar 17 procent van de kinderen gezien als moeder.

Dochters blij: gescheiden ouders nu buren

02:15
Als je ouders uit elkaar zijn, wordt het verdriet misschien een stukje minder als ze naast elkaar gaan wonen.