Onveilige schoolomgeving

Scholen zijn verkeerschaos zat: ouders gaan zelfs op de vuist

07 september 2018 06:40 Aangepast: 07 september 2018 08:08
Beeld © ANP

Foutparkeren, drukte op toegangswegen en te hard rijden. Uit een rondgang van RTL Nieuws onder ruim 940 scholen blijkt dat het merendeel van de scholen verkeersproblemen ervaart in de omgeving.

Directeur Heidi Witjes van basisschool 't Joppe in Nieuw Vennep ziet dagelijks een verkeerschaos voor haar school ontstaan. De vele ouders die hun kroost met de auto afzetten zorgen voor onveilige situaties. "De irritatie loopt soms hoog op. Het is een keer dusdanig uit de hand gelopen dat ouders met elkaar op de vuist zijn gegaan met een gebroken kaak tot gevolg."

De school wil dat ouders zich beter gedragen en dat de gemeente werkt aan een veiligere infrastructuur. "Al 18 jaar zijn we hier mee bezig. Het moet blijkbaar een keer verkeerd gaan en dat wil ik niet." De gemeente Haarlemmermeer laat in een reactie weten dat zij over de wensen in gesprek gaat met de school.

Foutparkerende ouders

88 procent van de door RTL Nieuws ondervraagde scholen zegt net als Witjes problemen te ervaren in de schoolomgeving. Onder basisscholen zijn foutparkerende ouders ergernis nummer één. Bijna driekwart van de scholen heeft er last van. Hoogleraar verkeerspsychologie Karel Brookhuis van de Rijksuniversiteit Groningen herkent dat. 

"Het is een hardnekkig probleem, dat niet lijkt uit te roeien. Je laat je kind niet wennen aan het verkeer als je hem met de auto brengt. Het maakt daarnaast de omgeving gevaarlijk en daardoor durven andere ouders hun kind ook niet op fiets te laten gaan. En bewezen is dat kinderen die niet al vroeg leren fietsen een enorme achterstand hebben als ze naar de middelbare school gaan."

"Er liggen hier bijna wekelijks kinderen op motorkappen"

Ambulance

Bij middelbare school Pieter Groen in Katwijk ging het dit jaar nog mis. Een leerling moest na een aanrijding met de ambulance naar het ziekenhuis en kroop daar door het oog van de naald. 

Ondanks het feit dat de politie niet veel ongevallen telt, gaat het volgens adjunct-directeur Richard Verloop veel vaker mis. "De politie houdt het meestal alleen bij als er echt een ambulance is geweest, maar er liggen hier bijna wekelijks kinderen op motorkappen. En de gemeente houdt voet bij stuk dat het niet gevaarlijk is."

De gemeente Katwijk zegt na een onderzoek in 2017 aanpassingen te hebben gedaan en laat weten locaties met veel ongevallen goed in de gaten te houden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore