Ook vaders doen het beter

Kinderen delen meer met ouders: ‘Zelfs papa praat over emoties’

05 september 2018 16:13 Aangepast: 06 september 2018 09:12
Peter met zijn vrouw en kinderen Pien en Jonas

Jongeren vinden het niet meer erg om thuis over hun angsten of enge dromen te praten. Ze delen hun zorgen met hun vader en hun moeder, blijkt uit onderzoek. Vooral vaders zijn beter geworden om te praten over hun emotie. "Mijn dochter is een papa's kindje, ik begrijp haar beter dan haar moeder."

Uit een onderzoek naar gezondheid en welzijn van Nederlandse jongeren dat vandaag wordt gepresenteerd blijkt dat de Nederlandse jeugd nog steeds gelukkig is. Aan de jongeren is ook gevraagd of zij thuis makkelijk kunnen praten als ze ergens mee zitten. De overgrote meerderheid is daarover positief en dat geldt voor zowel vaders als moeders.

Dat vaders steeds beter met hun kinderen over problemen kunnen praten, komt volgens David Borman (46) omdat mannen vaker hun emoties delen. Borman was tien jaar verloskundige, is vader en geeft de cursus Aanpakken voor Aanstaande Vaders. "Toen ik negen jaar geleden aan deelnemers vroeg of ze op hun werk over deze cursus hadden verteld, zeiden ze: 'Nee zeg, ze zien me aankomen.' Nu zeggen vaders steeds vaker dat ze hun collega's erover vertellen."

David Borman David Borman

Geen taboe

"Vaders van nu willen vaak anders zijn dan hun eigen vader die vroeger vaak weinig thuis is", zegt hij. Je opgeven voor een vadercursus is geen taboe meer.

Peter de Klein (38) is vader van Pien (7) en Jonas (4) en ging naar bijeenkomsten van Vadervuur, trainingen voor mannen over het vaderschap. De Klein: "Toen mijn zoon was geboren kwam er ineens zoveel op me af. Het voelde alsof ik de controle aan het verliezen was, daarom heb ik me aangemeld."

Dit zeggen jongeren over het delen van hun gevoelens:

Jongeren uit groep 8 van de basisschool zeggen vaker dat ze goed met hun ouders kunnen praten dan jongeren in het voortgezet onderwijs. Dit geldt voor zowel praten met vader (89 tegenover 83 procent) als met moeder (95 tegenover 90 procent). Naarmate jongeren ouder worden, vinden ze het minder makkelijk om zorgen met hun ouders te delen. Maar ook op 16-jarige leeftijd geeft de overgrote meerderheid aan dat het makkelijk is om te praten met hun vader of moeder over zorgen.

Jongens geven vaker dan meisjes aan dat ze bij zorgen goed met hun vader te kunnen praten. Dit is in het basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs. Dit verschil is in het voortgezet onderwijs ook gevonden voor moeders: jongens vinden het iets gemakkelijker om met hun moeder te praten als ze zich zorgen maken dan meisjes.

Bron: HSCE

Ervaringen en twijfels

Tijdens de cursus deelde De Klein samen met andere mannen zijn ervaringen en zijn twijfels. "Ik wil het anders doen dan mijn eigen vader. Hij was politieagent en draaide veel dag- en nachtdiensten. Ik weet niet of het terecht is, maar ik heb het gevoel dat hij er vroeger weinig was."

Daarnaast werd er vroeger in zijn gezin weinig over gevoelens gepraat. "Dat deden we niet, maar dat probeer ik nu wel te doen met mijn kinderen. Als mijn dochter een nachtmerrie heeft, zeg ik niet: dat monster bestaat niet, ga maar weer slapen. Maar ik praat met haar over angsten en probeer achter de reden van die angst te komen."

Peter is bewust met zijn vaderschap bezig. Peter is bewust met zijn vaderschap bezig.

Emoties delen

De Klein is bewust met zijn vaderschap bezig. Ook op zijn werk. "Voorheen werd er aan de koffietafel nooit over kinderen of je rol als vader gepraat. Nu stel ik zelf vragen als: hoe los jij een ruzie tussen je kinderen op? Ik schaam me niet meer om daar over te praten."

"Goed voorbeeld doet goed volgen", vindt ook Borman. Hij deelt ook weleens zijn emoties aan de keukentafel met zijn dochters van 10 en 6 jaar. Als zijn oudste uit school komt en niet lekker in haar vel zit, zal ze dat eerder bij haar vader dan bij haar moeder uitspreken. "Ze is een papa's kindje, maar ze lijkt ook op mij, dus ik begrijp haar goed."

Vaders en dochters

Helemaal voor vaders met dochters is het volgens Borman belangrijk dat je over je gevoel kan praten. "Je bouwt een band op door zelf het goede voorbeeld te geven. Ik vertel soms ook dat ik niet lekker in mijn vel zit."

Toch is er volgens Borman nog een wereld te winnen voor de mannen. "We vinden dat mannen emotioneel mogen zijn, maar als ik dan aan vrouwen vraag: mag een man dat ook bij een andere vrouw? Dan zeggen ze: Nee, het liefst alleen thuis. Vrouwen kunnen hun emoties wel makkelijker op andere plaatsen delen zonder dat het gek is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore