Onverwachte baby

Britt (18) plotseling bevallen in Egypte: baby mag land niet uit

04 september 2018 14:08 Aangepast: 04 september 2018 15:11
Britt en haar zoontje Yassin. Beeld © Eigen foto

In een hotel in Egypte werd de Rotterdamse Britt (18) compleet verrast: toen ze op het toilet zat, merkte ze dat ze aan het bevallen was. Ze wist niet dat ze zwanger was en bracht helemaal alleen baby Yassin ter wereld. Nu willen ze terug naar Nederland, maar dat gaat niet zomaar. De baby heeft geen paspoort.

Vorige week zondag diende Yassin zich plotseling aan in een hotelbadkamer in de plaats Hurghada. Haar moederinstinct liet Britt niet in de steek. Ze legde een aantal handdoeken op de grond en streek daarop neer. "Het kindje was er binnen een paar minuten", vertelt haar moeder Sylvia van Baarlen tegen RTL Nieuws. 

's Ochtends had Britt last van buikkrampen en diarree. "Ze dacht toen nog dat ze iets verkeerds had gegeten. Maar op de wc voelde ze ineens een hoofdje. Na de bevalling begon de baby meteen te huilen en zijn kleur was goed, dus dat was een goed teken."

Sylvia met haar kleinzoon. Sylvia met haar kleinzoon.

Navelstreng zelf doorgeknipt

Britt knipte de navelstreng door met een nagelschaartje en is meteen in bed gaan liggen. Ze wordt in het dagelijks leven opgeleid tot verpleegkundige, dus dat heeft haar volgens moeder Sylvia zeker geholpen. "Zelf zit ik ook in de verpleging. Ik heb haar altijd geleerd dat ze rustig moet blijven, wat er ook gebeurt. Ze is niet in paniek geweest."

Er was namelijk een probleem: Britts mobieltje deed het niet meer. En met de kamertelefoon kon ze zelf niet bellen, daarmee kon ze alleen gebeld worden. Bovendien ligt de hotelkamer op een afgelegen plek, waar weinig mensen komen, vertelt Sylvia. Dus daar lag ze met haar baby.

Geluk bij ongeluk

De Rotterdamse had met haar familie vakantie gevierd in het hotel, waar ze al sinds jaar en dag komen. Haar familie was de dag ervoor vertrokken; Britt zou nog een paar dagen blijven. Hotelmedewerkers  begonnen haar te missen en belden 's avonds, uren na de bevalling, naar haar kamer. "Dat was een geluk bij een ongeluk", zegt Sylvia daarover. 

De manager van het hotel bracht Britt en Yassin naar het ziekenhuis. De kersverse oma Sylvia kreeg een bericht: 'Mam, niet schrikken. Ik ben in de badkamer van m'n hotelkamer bevallen van een zoontje. Het gaat goed met ons.'

Grapje

"Wij hadden geen idee. We dachten eerst dat ze een grapje maakte, maar toen kwam er een foto. Ik was even in shock, maar in je hoofd ga je al handelen. Ik moest daar snel naartoe." Sylvia's man besloot thuis te blijven om babyspullen te regelen.

Britt en Yassin mochten na controle weer terug naar het hotel. En daar zitten ze nog steeds. Ze willen zo snel mogelijk terug naar Nederland, maar dat gaat niet eenvoudig. Sylvia: "We moeten wachten op een paspoort voor de baby, maar dat kan zo vier weken duren."

Vader onbekend

Het paspoort moet aangevraagd worden in Caïro, een rit van ongeveer vijf uur. Maar daarvoor is een geboortebewijs nodig, maar dat gaat volgens Sylvia niet 'via de normale weg'. Want: de vader is onbekend.

"Ze heeft deze jongen op een feest ontmoet en daarna geen contact meer gehad. Ze weet niet wie het is. Maar misschien meldt hij zich als hij dit leest."

Een hotelmedewerker poseert met Yassin. Een hotelmedewerker poseert met Yassin.

Weken wachten

De familie heeft contact gehad met het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Maar ik krijg allemaal standaard antwoorden over de stappen die we moeten volgen om aan het paspoort te komen. We willen niet wekenlang meer wachten. Het is hier heet, boven de 40 graden, en Britt en de baby zitten alleen maar op de kamer."

Sylvia is blij dat ze haar dochter bij kan staan. "Ik ben nu kraamverzorgende, en probeer de zaken verder te regelen. We pakken het zo positief mogelijk op. Met moeder en kind gaat het gelukkig goed."

Buitenlandse Zaken: 'Helaas kost het tijd'

​Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie goed te snappen dat ze snel mogelijk naar Nederland terug willen. "Dit is een zeer vervelende situatie voor deze jonge moeder. Wij begrijpen dat haar baby onverwacht ter wereld kwam. Hierdoor kost het, zeker in Egypte, helaas wat meer tijd dan normaal om een reisdocument te krijgen."

"De Nederlandse ambassade probeert de moeder en haar familie hierin zo goed mogelijk bij te staan, en staat in nauw contact met de autoriteiten om deze situatie zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen."

`