Ga naar de inhoud
Gezin

'Meerderheid van ouders laat kind van 16 of 17 alcohol drinken'

Archieffoto.

Meer dan de helft van de Nederlandse ouders (56 procent) laat hun kind voor zijn achttiende alcohol drinken. Vaak kopen zij zelf de drank voor hun 16- of 17-jarige zoon of dochter. Dat blijkt uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder bijna 2500 ouders.

Veel ouders denken dat het onvermijdelijk is dat hun kind met drank in aanraking komt. Daarom laten ze hun kind liever thuis onder toezicht drinken dan buitenshuis waar het verboden is. "Jongeren drinken toch wel. Liever bij mij thuis dan in het café", zegt een van de ouders.

Om drankmisbruik onder jongeren tegen te gaan werd vier jaar geleden de leeftijdsgrens voor het drinken en kopen van alcohol opgehoogd van 16 naar 18.

Alcohol is slecht voor kinderen:

De hersenen van pubers zijn nog vol in ontwikkeling. Het kan flinke gevolgen hebben als zij geregeld te veel drinken. Wat is dan te veel en wat zijn de gevolgen? In deze video legt verslaggever Britta Sanders het uit.

Ook meer alcoholvrij bier

Eerder dit jaar bleek uit de Kindermonitor van GGD Noord- en Oost-Gelderland dat er een toename is in het aantal ouders dat alcoholvrij bier koopt voor hun kind. De GGD is daar niet blij mee: "Zo laat je kinderen al wennen aan alcohol, en een bierflesje in je hand. De overstap is dan makkelijker." Bovendien geeft het de verkeerde boodschap mee: "Bier hoort erbij, is gezellig."

Overigens drinken kinderen minder sinds de minimumleeftijd voor het drinken van alcohol is verhoogd naar 18. Maar de jongeren die wél drinken, drinken nog altijd heel veel alcohol

Meer op rtlnieuws.nl: