Gezin

Tropische temperaturen houden aan: zo loods je je kinderen de hitte door

25 juli 2018 11:49 Aangepast: 25 juli 2018 23:12
Archieffoto. Verkoeling voor kinderen in de Haagse Transvaalwijk. Beeld © ANP

De komende dagen blijft het 'heet, heter, heetst', zoals weerman Dennis Wilt zegt. Morgen en vrijdag worden er zelfs temperaturen van zo'n 35 graden verwacht. Het advies is zo veel mogelijk uit de zon te blijven, maar wat doe je met je kinderen?

Jasper de Ruiter weet als geen ander wat goede, verkoelende activiteiten voor kinderen zijn. Hij richtte De Speurzoekers op, een organisatie waarmee hij kinderen motiveert om de natuur op te zoeken, en schreef onder meer het boek 'Alle kinderen naar buiten'.

Schaduw

"Het is belangrijk om de schaduw op te zoeken", zegt hij. "Je kunt bijvoorbeeld 's ochtends, als het nog redelijk koel is, het bos ingaan om takken te zoeken. Vervolgens kun je daar 's middags, op het heetst van de dag, mee knutselen.

"Een toverstaf maken, bijvoorbeeld", zegt Jasper, "een toren van takken of een herinneringstak waaraan je spulletjes hangt die je die dag hebt gevonden. Gevonden stenen beschilderen is ook leuk om te doen, of poppetjes maken van nootjes die je gevonden hebt. Laat je fantasie de vrije loop."

Hitteplan van kracht: dit houdt het in

Vooral ouderen, mensen met overgewicht en kleine kinderen kunnen last krijgen van het warme weer.

Rustig aan

Het is vooral belangrijk om het rustig aan te doen, zegt Jasper. "Ga bijvoorbeeld vogels kijken of speur naar pootafdrukken van dieren in het bos. Of ga langs de oever van de vijver of de sloot met een schepnetje op zoek naar waterdiertjes."

Als je een eigen tuin hebt, is het leuk om met water aan de gang te gaan, vindt Jasper. "Prik gaatjes in een plastic fles en sluit die aan op een tuinslang. Modder is ook lekker verkoelend: maak een modderbad in de tuin of in de speeltuin."

Zwemmen

Als je wilt gaan zwemmen in natuurwater, pas dan goed op blauwalg, waarschuwt Jasper. "Water dat in beweging is, is veiliger dan stilstaand water. Kijk of er geen troebele laag op zit."

Met echt kleine kinderen is het, als het zo heet is, moeilijk om iets te ondernemen. "Laat ze rustig in de schaduw op het gras kruipen. En laat ze lekker buiten slapen op een koele plek."

Hoe zorg je dat kinderen niet oververhit raken?

"Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf in staat zijn maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen", zegt de GGD. "Het risico tijdens hitte voor jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers."

1. Veel drinken

Geef kinderen eenvoudig toegang tot schoon water en zorg voor extra drinkmomenten. Het is belangrijk te drinken voordat je dorst hebt. Je kunt kinderen stimuleren om meer te drinken door een flesje water in de buurt te houden.

2. Doe rustig aan

Plan geen intensieve bewegingsactiviteiten, pas het spel aan. Speel waterspelletjes in de schaduw. Laat kinderen niet te lang in de zon spelen, doe een zonnehoedje op en smeer ze goed in met zonnebrandcrème.

3. Schaduw

Zorg ook voor extra schaduw, met bijvoorbeeld schaduwdoeken of zonnezeilen en parasols. Blijf tijdens de warmste uren van de dag (van 12 tot 16 uur) lekker in je huis zitten en houd de gordijnen en ramen overdag zo veel mogelijk dicht. Als het 's avonds laat wat afkoelt, kun je de ramen tegen elkaar open zetten.

4. Luchtige kleding

Kleed je kinderen luchtig. Kies voor materiaal dat goed ademt, zoals katoen en linnen.

5. Auto

Houd het koel in de auto, zet als het kan de airco aan. Pas wel op bij het uitstappen, de hitte buiten kan je overvallen. Geen airco? Rijd niet te lang achter elkaar en zet de raampjes schuin tegen elkaar open, zo profiteer je optimaal van de rijwind. Laat kinderen en huisdieren nooit achter in de auto. Ook niet voor heel eventjes. De temperatuur in een auto kan in tien minuten tien graden oplopen!

Bronnen: RIVM, Rode Kruis, GGD

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore