Ga naar de inhoud
Gezin

Pretparken jagen op bezoekers met goedkope tickets op rustige dagen

Bezoekers van Walibi Holland in de achtbaan Xpress: Platform 13. Beeld © ANP

Na Slagharen en Duinrell heeft nu ook pretpark Walibi Holland flexibele entreeprijzen ingesteld.

Op de website van Walibi is te zien dat tickets die online worden gekocht, per datum een andere prijs hebben. Op dagen dat er minder gasten worden verwacht, gaat de prijs omlaag. De normale prijs is 35,50 euro, maar die kan dalen tot 27,50 euro. 

Walibi is niet het eerste pretpark waar de toegangsprijs varieert. In Attractiepark Slagharen wordt al acht jaar zo’n systeem gebruikt, Duinrell doet sinds vorig jaar hetzelfde.

Bezoekers spreiden

Volgens pretparkexpert Reinoud van Assendelft is het systeem een manier voor attractieparken om bezoekers beter te spreiden. "Het is eigenlijk een heel mooi systeem. Wie op een drukke dag wil komen, betaalt de normale prijs, op een rustige dag krijgen bezoekers een aantal euro voordeel. Zo kan het park de bezoekers een beetje sturen." 

 

Miniatuurvoorbeeld

Slagharen was het eerste Nederlandse attractiepark dat het systeem invoerde. "Het vakantiepark van Slagharen gebruikt dat systeem al heel lang", legt een woordvoerder uit. "Bij bungalowparken is het normaal dat de prijzen verschillen, afhankelijk van het seizoen.  Daarom besloten we dat ook bij het attractiepark te doen." Wie online een kaartje koopt voor Slagharen voor dezelfde dag betaalt 21 euro, voor een doordeweekse dag in september kun je voor 11,90 euro al een kaartje kopen. 

Van Assendelft: "Op basis van voorgaande jaren kan een attractiepark vrij precies voorspellen op welke dagen het druk wordt of niet. Met die informatie wordt aan het begin van het jaar vastgesteld hoe duur een kaartje op elke datum kan zijn. In grote Amerikaanse pretparken wordt dat systeem al heel lang gebruikt. Een kaartje is daar rond feestdagen als Thanksgiving een stuk duurder."

Efteling

Miniatuurvoorbeeld

Bij de Efteling, het best bezochte attractiepark van Nederland, wordt nog geen gebruik gemaakt van een flexibele toegangsprijs. "Wel zijn de kaartjes in juli en augustus 2 euro duurder", zegt een woordvoerder van het park. "Maar daar staat tegenover dat we dan langer open zijn en meer entertainment bieden. Wij vinden flexibele prijzen een interessante ontwikkeling, die we zeker volgen, maar we hebben geen concrete plannen om zo’n systeem ook in te stellen."

De Efteling is als één van de weinige parken in Nederland het hele jaar geopend. Het park moet daarom zijn best doen om ook in de rustige maanden bezoekers te trekken, zegt Van Assendelft, bijvoorbeeld met kortingsacties bij Albert Heijn rond februari. De woordvoerder van de Efteling: "In de periode dat mensen al denken aan een dagje uit, hoeven we een stuk minder reclame te maken. We passen onze marketing dus aan per seizoen. Op onze site staat ook een kalender met de verwachte drukte. Zo proberen we bezoekers op rustigere momenten naar de Efteling te krijgen."

Dit
Lees ook:
Dit kost een dagje pretpark: van duur tot gratis