Gezin

Renée deed smartphone weg voor kinderen: 'Een paar seconden, en je bent ze kwijt'

04 juli 2018 12:02 Aangepast: 04 juli 2018 14:06
Renée deed haar smartphone weg. Beeld © Bernice van Wissen

Een oproep van de Haagse reddingsbrigade: ouders, staar niet op je smartphone op het strand. Voor je het weet, is je kind weg. Renée Lamboo (33) ondervond dit ooit eens aan den lijve: "Ik keek 10 seconden naar mijn telefoon. Toen ik opkeek, was mijn zoontje weg."

Voor veel ouders zal het herkenbaar zijn. Je kijkt even naar je telefoon waardoor je geen oog voor je kind hebt en je kroost bevindt zich in een gevaarlijke situatie. Je neemt je voor je smartphone voortaan weg te leggen, maar de verslaving is te groot: automatisch pak je je telefoon er weer bij om door je Facebooktijdlijn te scrollen of je mail te checken.

​Simpele Nokia

Journaliste Renée Lamboo, die een site over personal finance bijhoudt, had schoon genoeg van de aandacht die haar telefoon keer op keer opeiste. "In plaats van naar mijn zoon te kijken, keek ik naar mijn smartphone."

In 2014 besloot de moeder van twee kinderen van nu 4 en 1 jaar haar smartphone daarom weg te doen en over te stappen om een simpele Nokia. "Mijn smartphone eiste simpelweg teveel aandacht op. Ik wilde ook het goede voorbeeld aan mijn zoontje geven. Op hem had mijn telefoon ook een enorme aantrekkingskracht. Hij wilde er constant filmpjes op kijken en dat leverde dan een strijd op."

Tablet

Door het wegdoen van haar smartphone hoeft Renée dat gevecht niet meer aan te gaan. "Ik heb een tablet gekocht, die ligt in de keukenla. Eerlijk is eerlijk, daar staat ook Whatsapp op, zodat ik daar af en toe daar toch een berichtje mee kan sturen. Maar ik heb het zelf in de hand. Dat geldt ook voor de filmpjes van mijn oudste zoon. Doordat de tablet niet in het zicht ligt, is er niet elke keer die trigger. Ik bepaal wanneer hij een filmpje kan kijken."

Door het staren naar je smartphone kun je bijziend worden:

In deze video wordt uitgelegd hoe het komt dat smartphones slecht kunnen zijn voor ogen.

Voor Renée kwam het kantelpunt toen ze met haar oudste zoon in een indoorspeeltuin was. Hij riep: 'mama, mama' om haar aandacht te trekken. Dat was nodig, want ze zat op haar beeldscherm te kijken. "Ik keek om me heen en zag alleen maar appende ouders. Toen dacht ik: zo wil ik niet zijn."

Noodoproep

De reddingsbrigade in Den Haag deed na het weekend een noodoproep, nadat er 40 meldingen van vermiste kinderen op het strand waren binnengekomen. Een 'uitzonderlijk hoog aantal', zei de reddingsbrigade hierover. Iets wat volgens hen werd veroorzaakt door ouders die met hun smartphone bezig waren.

Dat een paar seconden al genoeg zijn om je kind uit het oog te verliezen, ervoer ook Renée aan den lijve. "Wij hebben een tijdje op Curaçao gewoond. Toen we met mijn destijds 2-jarige zoontje op het strand waren, kreeg ik een linkje doorgestuurd: moet je dit eens zien. Ik dacht dat mijn man onze zoon in de gaten hield, maar dat bleek niet het geval. In 10 seconden was hij weg."

Kind kwijt

Renée en haar man waren in 'pure paniek'. "We liepen meteen naar het water, omdat hij nog niet kon zwemmen. Gelukkig bleek hij daar niet te zijn. Hij was naar een terras gelopen, waar hij werd opgevangen door de bediening. Het liep goed af, maar ik realiseerde me daardoor wel dat een paar seconden al genoeg zijn om je kind uit het oog te verliezen. Zeker op het strand is dat natuurlijk erg gevaarlijk."

Tot op de dag van vandaag is Renée blij dat ze haar smartphone heeft weggedaan. "We hebben een abonnement op een indoorspeeltuin in de buurt. Laatst was ik er weer en was er een meisje dat constant: 'mama, mama' riep. Achter haar ontstond een opstopping, omdat ze pas wilde glijden als haar moeder keek. Maar haar moeder was met haar smartphone bezig."

Iedereen kan het

Renée stapte op de moeder af, om haar erop te attenderen dat haar dochter haar aandacht vroeg. "Ik deed dat niet om haar terecht te wijzen, maar om de opstopping op te lossen. Maar die moeder schaamde zich natuurlijk rot."

Als Renée vertelt dat ze geen smartphone heeft, ontvangt ze van veel mensen lof. "Mensen zeggen: dat zou ik ook wel willen. Maar echt, het is niet zo moeilijk. Niemand is zo belangrijk dat-ie niet zonder smartphone kan."

Ongelukken bij kinderen door smartphonegebruik

​Volgens Amerikaans onderzoek lopen kinderen steeds vaker verwondingen op, omdat ouders te druk bezig zijn met hun smartphone. In de periode 2005 en 2012 is het aantal ongelukken met jonge kinderen (onder de 5 jaar) met 10 procent toegenomen.

Ook het tijdschrift Kek Mama kwam met een soortgelijke conclusie. Volgens een enquête onder 550 moeders is bijna 40 procent van hen verslaafd aan haar mobiel. 10 procent van de moeders gaf aan haar kind hierdoor weleens uit het oog te hebben verloren. Ook kwam het voor dat een kind hierdoor van de trap afviel of ergens tegenaan botste.

4 van de 10 moeders geeft zelfs aan haar telefoon in de auto in de hand te hebben om te bellen of te appen. "Ineens stond alles stil", schreef een van de deelnemers aan de enquête. "Ik reed in op een file." Een ander zei: "Ik had bijna een fietser geschept."

Meer op rtlnieuws.nl:

`