Gezin

Kamperen: de hel voor de één, het paradijs voor de ander

03 juli 2018 13:23 Aangepast: 03 juli 2018 15:05
Op de camping. Beeld © ANP

Met een wc-rol onder je arm de camping over, op een gasstelletje koken voor de tent en slapen op een luchtbed. Voor de één een nachtmerrie, voor de ander gaat er niets boven kamperen. "Keigezellig, met zijn allen de afwas doen."

Op onze Facebookoproep werd massaal gereageerd. En jullie zijn nogal verdeeld, als het om kamperen gaat. Emlyn te Kulve (18) hoort bij de groep die campings haat. Een keer ging ze met haar ouders naar een camping in Zuid-Frankrijk en ook bivakkeerde ze met vriendinnen eens in een tentje in eigen land. "Afschuwelijk", zegt ze hierover. "Je moet alles zelf doen, koken, wassen en met al die spullen slepen. Als ik op vakantie ben, wil ik juist alles uit handen geven en helemaal tot rust komen."

Hutjemutje

Toen ze met haar ouders op vakantie was, deelde ze een tent met haar broertje. Tijdens de vakantie met vriendinnen lag ze met vier vriendinnen in een tent. "Niets voor mij", zegt Emlyn. "Zo hutjemutje op elkaar, in een slaapzak. Elke keer als een van ons zich omdraaide, kwamen we weer tegen elkaar aan en was het van: o, sorry."

En dan vond Emlyn, die student voeding en kwaliteit in Den Bosch is, het ook nog vrij spannend 's nachts, toen ze naar de wc moest. "Ik kende de omgeving niet en we zaten in een donker bos. Ik heb daarom maar naast de tent geplast en ben snel weer naar binnen gegaan."

Miniatuurvoorbeeld

Emlyn tijdens een zonnige vakantie in Spanje.

Vies

De douches en de wc's vindt Emlyn ook vies. "Ik weet dat het schoongemaakt wordt, maar het idee dat mensen die je niet kent er ook gebruik van maken, vind ik niet fris. Geef mij maar een hotel. Daar gebruiken andere mensen natuurlijk ook dezelfde douche, maar het voelt toch anders."

De ideale vakantie is voor Emlyn een all-inclusive in een warm land. "Zon, zee en strand en dat dan alles geregeld is, dat vind ik helemaal prima. Dan kom ik echt tot rust en mijn ouders vinden dat gelukkig ook. En een zacht bed, dat vind ik ook heel belangrijk."

Sociale contacten

Zo'n hekel als Emlyn aan kamperen heeft, zo'n groot plezier doe je er Inge Vermeulen (34) mee. Vroeger ging ze al met haar ouders met een vouwwagen op pad en later kozen zij en haar man voor een tentje. "Het liefste ga ik naar Oostenrijk. Lekker de bergen in. Zodra je de tent uitstapt, zie je de bergen en snuif je de frisse berglucht op. Ik hou enorm van wandelen."

Doordat Inge twee dochters heeft van 3 en 5 jaar die 's nachts slecht slapen, zit een camping er voorlopig even niet in. "We gaan nu naar bungalows en dat is een goed alternatief, maar het is niet hetzelfde als op vakantie met de tent. Wat ik mis, zijn de sociale contacten. In een tent zit je veel buiten en heb je continu aanspraak."

Miniatuurvoorbeeld

Op de camping in Luxemburg in 2002. De eerste tentvakantie die Inge samen met haar man beleefde. 

Gasstelletje

Het koken op een gasstelletje en met je afwas over de camping lopen, het is iets waarvan campinghaters gruwen, maar Inge vindt het heerlijk. "Ik vind het keigezellig om met zijn allen de afwas te doen”, aldus de Brabantse. “Thuis heb je een vaatwasser, ik vind het wel wat hebben om op vakantie die luxe te missen."

En zelfs als het regent, verlangt Inge nog niet naar bakstenen muren. "In de tent spelletjes spelen met een schemerlichtje en het getik op het zeil als je op je luchtbed ligt 's nachts… Het moet natuurlijk niet de hele vakantie regenen, maar van zo'n dag tussendoor kan ik erg genieten."

Miniatuurvoorbeeld

Inge en haar gezin.

Proefkamperen

Het is dus wachten tot de dochters van Inge beter gaan slapen. "Op het kinderdagverblijf hebben ze nu een tentje opgezet en mijn dochter vindt dat geweldig. De oudste vraagt er af en toe ook naar: wanneer we nou eindelijk eens gaan kamperen. Ik denk dus dat het wel goedkomt. Binnenkort ga ik maar eens een tentje opzetten in de tuin, zodat ze al een beetje aan het campingleven kunnen proeven."

Nog wat reacties van uitgesproken campinghaters:

En de liefhebbers:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore