Ga naar de inhoud
Gezin

Robot Robin leert peuters Engels praten: 'Het helpt ze ontwikkelen'

Beeld © YouTube

Een robot die kinderen helpt om een tweede taal te leren: in peuterspeelzalen in de omgeving van Tilburg gebeurt het al. En als het aan hoogleraar Paul Vogt ligt, zijn de robots straks overal te vinden.

Kinderen zijn al vanaf de peuterleeftijd taalgevoelig en kunnen dan nog makkelijk een tweede taal leren. Toch gebeurt dat nauwelijks in peuterspeelzalen: volgens de wet mogen alleen kinderdagverblijven voor kinderen boven de vier jaar een tweede taal aanbieden.

Bevorderend voor de ontwikkeling

Volgens minister Asscher is nog niet aangetoond dat het leren van een tweede taal geen negatief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen. Jammer, vindt Vogt. "Er is inderdaad veel discussie over of het wel goed is voor kinderen om zo jong een tweede taal te leren. Er is daar nog steeds geen eensluidend antwoord op, maar de ontwikkelingspsychologen met wie ik samenwerk, zeggen allemaal dat het bevorderend is voor de ontwikkeling."

Kinderen waren enthousiast

Want, zegt Vogt, kinderen die eerder beginnen met het leren van een tweede taal, hebben daar hun hele jeugd profijt van. "Vaak leren ze dan andere dingen op school ook makkelijker, omdat hun woordenschat groter is. En het leren van een derde taal wordt natuurlijk nog makkelijker."

Om uit te vinden hoe een lesprogramma Engels er voor peuters het beste uit kan zien, heeft Vogt de afgelopen maand zijn robot in een peuterspeelzaal getest. En eigenlijk alle peuters waren enthousiast. "Sommigen vroegen zelfs aan hun ouders of ze er thuis ook een mochten", zegt hij. Andere kinderen waren juist een beetje verlegen en hadden in het begin wat hulp nodig met communiceren.

Simpele woorden

Maar over het algemeen is Vogt tevreden. "We zagen dat de kinderen er heel goed op reageerden en echt dingen konden leren van de robot. In de toekomst willen we een lespakket van 15 lessen ontwikkelen."

De rest van het traject duurt nog ongeveer drie jaar. "Dit was nog een testfase, maar over drie jaar kunnen we de peuters echt dingen gaan leren", zegt Vogt. "We kunnen ze bijvoorbeeld in het Engels leren tellen, en simpele woorden als 'links' en 'rechts' leren."

Meer op rtlnieuws.nl:
School van de toekomst? Robot leert kleuters Spaans