Gezin

Vera's broer Tim stierf: 'Niemand vraagt hoe het met jou gaat'

09 juni 2018 07:00 Aangepast: 09 juni 2018 14:42
Vera en haar broer Tim

Waar denk je als eerste aan als iemand overlijdt? Aan ouders, partners en kinderen. Aan broers en zussen wordt heel vaak niet gedacht. En dat moet veranderen, vindt Vera Bonke uit Zwolle.

20 oktober, 20.00 uur, 20 jaar..
Rust zacht lieve, lieve broer!

Met die tekst kondigde Vera tien jaar geleden het overlijden van haar broer Tim aan op de weblog die ze had bijgehouden tijdens de laatste periode van zijn leven. Zelf was ze toen 18. Tim overleed aan een hersentumor. Maar pas sinds vorig jaar loopt ze rond met het idee dat ze iets met zijn overlijden wil. 

Confronterend  

"Ik denk dat het komt door de leeftijdsfase", vertelt Vera. "Ik word 28, hij zou 30 zijn geworden. Om me heen gaan mensen trouwen en krijgen ze kinderen. In die fase zou hij nu ook zitten. Het is heel confronterend." Op internet probeerde Vera informatie te vinden. 

"Toen ik ging zoeken kwam ik heel veel informatie tegen voor ouders, kinderen en partners van iemand die is overleden. Maar over broers en zussen vond ik bijna niks." Vera heeft even overwogen om een boek te schrijven, maar dat komt er niet van. Daarom is ze nu de Facebookgroep 'Achtergebleven broers en zussen' begonnen voor lotgenoten. 

Niet erkend verdriet

"Zo gaat het in de maatschappij", zegt rouwdeskundige Daan Westerink. "Er bestaat een weduwenuitkering en een wezenuitkering, maar geen broers-en-zussenuitkering. Broers en zussen staan als het gaat om rouwverwerking lager op de ranglijst dan ouders, kinderen en partners."

"Als een broer of zus is overleden, krijg je ook vaak de vraag 'hoe is het met je ouders'? Niemand vraagt hoe het met jou gaat." Het heeft volgens Westerink zelfs een naam: niet erkend verdriet.  

Nu moeilijker

Vera heeft het er nu, tien jaar later, moeilijker mee dan in de periode dat haar broer overleed. Met een trilling in haar stem vertelt ze: "Vrienden kregen recent een baby. Het waren ook goede vrienden van mijn broer. Je wilt heel blij voor ze zijn, maar tegelijkertijd ben je ook heel verdrietig omdat hem dit niet gegund is."

Miniatuurvoorbeeld

Een kinderfoto van Vera en Tim

"Ik ben wel een beetje een binnenvetter, maar kon er altijd redelijk mee omgaan en over praten. In de familie wordt er ook wel over gesproken, maar voor ouders is het toch anders. Zij zijn een kind verloren, ik een broer. Ik hoef bijvoorbeeld ook niet meer te trouwen. Er mist een essentieel iemand, die is er dan niet bij."

Verborgen rouw

"Er is veel verborgen rouw", zegt Tinie Kämink van de stichting Broederliefde, die zich sterk maakt voor mensen die een broer of zus zijn verloren. Ze vindt het heel herkenbaar dat pas jaren later duidelijk wordt wat een overlijden met iemand heeft gedaan. Haar valt op dat broers en zussen zichzelf vaak ook niet belangrijk genoeg vinden als rouwenden. 

De stichting vindt dat het normaal moet worden dat broers en zussen ook als nabestaanden worden gezien. "Broers en zussen staan in de familielijn heel dichtbij, maar worden vaak niet eens genoemd. Dat moet anders." De stichting organiseert daarom bijvoorbeeld lotgenotenbijeenkomsten. 

Eigen verhaal

Dat is Vera ook van plan. En ze zou het mooi vinden als er een platform ontstaat waar mensen verhalen kunnen delen. Het gaat haar dan ook vooral over het leven na een overlijden. Hoe je je leven daarna weer oppakt. 

Daan Westerink vindt het een goed inititatief. "Je ziet steeds meer dat broers en zussen opstaan en zeggen: wij zijn er ook nog. En dat is goed. Het maakt pas echt indruk als iemand een eigen verhaal vertelt."

Meer op rtlnieuws.nl:
Claudia chat met overleden vader en is niet de enige: 'Daar is niks geks aan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore