Ga naar de inhoud
Gezin

Boris ruilde smartphone in voor oude Nokia en práát weer met mensen

Boris gebruikt zijn oude Nokia in plaats van zijn smartphone. Beeld © Boris Bischoff

Nederlanders luisteren niet meer echt naar elkaar. De telefoon en sociale media leiden ons af, blijkt uit onderzoek. Probeer bijvoorbeeld maar eens de aandacht te trekken van Boris Bischoff (24). Nu hij zijn smartphone heeft ingeruild voor zijn oude Nokia, lukt dat weer.

Als 16-jarige was hij een van de eersten in zijn klas met een smartphone. Nu is hij trendsetter met een oude Nokia.

Dwangmatig notificaties checken

Het was ook tijd dat er wat ging gebeuren. Boris was helemaal vergroeid met zijn smartphone, bekent hij. "Ik was verslaafd aan die notificaties op de telefoon. Ik was iemand die dat echt dwangmatig checkte."

Om een voorbeeld te geven: laatst stond hij samen met een vriend in de supermarkt. "We hadden iets uit het schap gepakt en er was een dood moment ofzo. Ik merkte dat we meteen allebei onze mobiel pakten. Dat wil ik afleren. Ik wil gewoon in de winkel zijn met die vriend. We hadden ook gewoon met elkaar kunnen praten."

De Nokia guy

Dus is hij nu sinds een week voor zijn vrienden 'de Nokia guy'. Dat is trouwens niet cold turkey gegaan. Boris heeft nog altijd een smartphone en kan nog whatsappen, maar hij laat zijn telefoon thuis. "Als ik de deur uit ga, bijvoorbeeld om een dag te studeren, neem ik mijn Nokia mee." Het effect: meer rust in zijn hoofd en 'aandacht voor het moment'. "Als er echt iets is, dan bellen mensen wel gewoon."

Spoedcursus 'Luisteren'

Acht van de tien Nederlanders geven toe niet altijd goed te luisteren tijdens een gesprek. Dat blijkt uit een onderzoek van Sensoor, een landelijk telefoonnummer voor mensen die een luisterend oor zoeken. De luisterlijn kan het aantal telefoontjes niet aan. Blijkbaar hebben sommige mensen niemand in hun omgeving die bereid is te luisteren, concludeert Sensoor verbaasd en biedt een spoedcursus 'luisteren' aan.

Het was Boris ook om die sociale reden te doen. "Ik ben een persoon die thuisblijft en met iedereen gaat appen. Of ik ga wel ergens heen en ga dan alsnog met anderen zitten appen. Nu merk ik dat mijn goede vrienden me gewoon bellen, en ik onderneem eerder actie om echt iets te gaan doen. Toch een ander soort vibe." 

'Ik word niet serieus genomen'

Onze gesprekken zullen er beter op worden als meer mensen zich net als Boris minder laten afleiden, zegt gesprekstrainer Dorine Kettenes. "Als je wegkijkt of op je mobiel kijkt, denkt de ander: 'Laat maar, ik word niet serieus genomen'", zei ze gisteren tegen Editie NL. Weg met die telefoon dus.

Boris merkt nog niet dat zijn gesprekken er beter op zijn geworden, maar hij ziet wel welke mensen echt belangrijk voor hem zijn. Nog een ander voordeel: de batterij van dat simpele telefoontje gaat veel langer mee. Eens in de twee dagen opladen is meer dan genoeg.

Echt luisteren is lastig

Luisterlijn Sensoor kan de grote hoeveelheid belletjes niet meer aan. Sensoor vindt dat zorgelijk en is daarom de actie 'Nederland geef gehoor' begonnen. Maar hoe luister je eigenlijk goed?

Meer op rtlnieuws.nl: