Gezin

Rosan en Stephanie lieten achternaam veranderen: 'Ik heb niks met mijn vader'

31 mei 2018 15:00 Aangepast: 31 mei 2018 21:32
Rosan samen met haar broer Colin. Beeld © Eigen foto

In Nederland is het nog altijd gebruikelijk om kinderen de achternaam van de vader te geven. Maar wat gebeurt er als vader en kind contact verliezen of ruzie krijgen? Rosan hakte de knoop door en liet haar naam veranderen: "Zijn naam voelde niet lekker."

Rosan werd geboren als Rosan Alberts, maar ze heeft haar naam op haar twaalfde veranderd in Boef, de achternaam van haar moeder. "Ik vond het heel raar om Alberts te heten, aangezien we geen contact hadden. Ik hoorde op die manier wel bij hem, maar voor mijn gevoel helemaal niet. Ik heb helemaal geen contact met die familie, dus dan sta je een soort van alleen."

Vaderfiguur

Rosan was pas 7 toen ze het idee van een naamsverandering kreeg: "Ik heb er toen een tijdje over nagedacht en het er met mijn broer over gehad. Ik kan me hem als vaderfiguur eigenlijk niet herinneren, maar mijn broer had een sterkere band met hem. Uiteindelijk hebben we het allebei tegelijkertijd gedaan, hij was toen 14 en ik 12." 

Depay en Van Dijk? Nee, Memphis en Virgil

Rosan is niet de enige met dit soort problemen. Vanavond staan er namens Oranje in de oefenwedstrijd tegen Slowakije twee spelers op het veld die ook niet met hun vader geassocieerd willen worden. Virgil van Dijk en Memphis Depay spelen zowel bij hun club als bij het Nederlands elftal met hun voornamen op hun shirt.

Miniatuurvoorbeeld

Virgil van Dijk laat zich 'Virgil' noemen

Memphis zegt dat zijn vader het niet verdiend heeft dat zijn zoon met zijn naam speelt. Naar verluidt zou de voetballer denken dat zijn vader achter zijn geld aanzat. De relatie lijkt overigens wel herstellende en iets minder dan een jaar geleden hadden Memphis en zijn vader voor het eerst weer contact.

Scheiding

Virgil van Dijk heeft tegenover het Dagblad van het Noorden gezegd dat de relatie met zijn vader verslechterde nadat zijn vader en moeder van elkaar scheidden: "Ik heb eerst nog even bij hem gewoond en daarna de keus gemaakt terug te gaan naar mijn moeder. Mijn broertje en zusje woonden al bij haar. Hij heeft het contact toen verbroken."

Geen behoefte

Ook Stephanie ten Cate draagt niet de achternaam van haar vader. Ze snapt dat iemand zijn naam wil veranderen als het contact met de vader niet meer goed is. "Ik vind het een goede reden om je naam te veranderen. Het is jouw naam. Die keuzevrijheid moet je krijgen."

Stephanie heeft al sinds haar zesde de achternaam van haar moeder. Voor haar moeder was dat meer uit praktische overwegingen: "Mijn vader had een Deense achternaam, dus dat was gewoon lastig. Dat bekt hier niet lekker. Ook bij sollicitaties had het later een rol kunnen spelen."

Emotionele waarde

Maar Stephanie zelf hecht ook meer emotionele waarde aan de naam van haar moeder: "Ik heb geen contact met mijn vader. Dat is voor mij ook een reden. Als het een co-ouderschap was geweest, had ik die achternaam misschien wel gehouden. Daardoor voelde ik geen band meer met hem."

Nu heeft Stephanie ook haar kinderen niet de naam van haar man gegeven. Ze heten ook Ten Cate. "Mijn man maakte het helemaal niets uit. Die zei: 'Hoe mijn kinderen ook heten, ik zorg voor ze.' Ik vind het mooi dat mijn kinderen nu de achternaam hebben waar mijn moeder heel hard voor gevochten heeft. Dat wilde ik graag doorgeven."

RTL Nieuws
`